IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUGA DO NEBA- Na BOLJI SVIJET preselila još jedna srebrenička majka: Salihi Salihović su u genocidu ubijena tri sina i suprug, danas joj je klanjana dženaza… (foto)

Odlaze jedna po jedna majke, neke u Bosni, neke na kraju svijeta, kažu njene prijeratne komšije…

St. LOIS: BiH, Crna Hronika, vijesti, nedelja, 05: 03-2023, 00: 14… TUGA DO NEBA- Na BOLJI SVIJET preselila još jedna srebrenička majka: Salihi Salihović su u genocidu ubijena tri sina i suprug, danas joj je klanjana dženaza… (foto)

U američkom gradu St. Louisu jučer je na bolji svijet preselila Saliha Salihović (1941. godište) rodom iz Srebrenice, javlja Anadolija.

Saliha je do 1995. godine živjela u selu Bućinovići (Sućeska) gdje je sa suprugom Zulfom rodila šestoro djece, četiri sina i dvije kćerke.

U genocidu u julu 1995. godine ubijena su joj tri sina i suprug. Ubijen je suprug Zulfo (1940.), sinovi Juso (1962.), Fadil (1964.) i Fikret (1966.). Svi su identifikovani i ukopani jedan do drugoga u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica- Potočari.

Nakon genocida Saliha je nekoliko godina živjela u izbjegličkom mjestu Vozuća kod Zavidovića, da bi nakon toga sa sinom koji je preživio genocid otišla u St. Louis gdje joj je danas klanjana i dženaza.

Čitaj još:   TUGA DO NEBA: Poznat uzrok požara koji je bez krova nad glavom ostavio 30 građana Sarajeva... (foto i video)

– Bila je divna žena koja nikad nikome nije zlo ni pomislila kamoli uradila. Nosila je svoju tugu kako je znala i umjela. Odlaze jedna po jedna majke, neke u Bosni, neke na kraju svijeta – kažu njene prijeratne komšije.

Nakon genocida nad Bošnjacima u Srebrenici umrle su stotine majki. Mnoge od njih nisi dočekale da se pronađu i identifikuju njihovi muževi i sinovi.

izvor agencije AA