IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ANDRIJA Mandić može da izgubi crnogorsko državljanstvo, ako je srpsko stekao suprotno Zakonu, iako nema dokumenta Srbije… (foto, video)

Činjenica da predsjednički kandidat Demokratskog fronta Andrija Mandić ima srpsko državljanstvo, a nema njihova dokumenta i prebivalište u Srbiji, ne abolira ga od činjenice da shodno Zakonu o crnogorskom državljanstvu može da izgubi crnogorsko državljanstvo ukoliko ga je stekao suprotno tom propisu, ocijenio je ekspert za državljanstva, prebivališta i strance Bojan Bugarin u emisiji “Znam da znaš” na Gradskoj RTV.

“Znamo za izjavu Mandića da ima državljstvo Srbije, ali bi bilo vrlo interesantno čuti i znati kada ga je stekao. Ukoliko je državljanstvo Srbije stekao nakon 3. juna 2006.godine to što nema ličnu kartu, pasoš ili prijavljeno prebivalište u Srbiji apsolutno ga ne abolira od činjenice da shodno Zakonu o crnogorskom državljanstvu treba da ga izgubi po sili tog zakona, ako ga je stekao mimo propisa. Ja sam čitao njegovu izjavu da je on to državljanstvo stekao u legalnom i zakonitom postupku. Meni bi bilo interesantno da vidim kako ga je stekao”, ističe Bugarin.

Pojašnjava da je do 3. juna 2006, dok je postojala državna zajednica Srbije i Crne Gore, nemoguće bilo imati državljanstvo i Crne Gore i Srbije.

“Sve dok je postojao taj oblik državne zajednice, prvo SFRJ, pa SRJ i onda državne zajednice, vi nijeste mogli imati državljanstvo obije države članice. Mogli ste imati savezno državljanstvo. Jako bih volio da vidim na koji način je stekao, kako tvrdi na legalan način, državljanstvo Srbije kada prosto državljanin Crne Gore nije mogao imati državljanstvo obije države

. Bilo je primjera gdje su državljani Crne Gore trebali u periodu 2003,2004. godina da zasnuju radni donos u organima Srbije pa su tada morali da se odreknu crnogorskog državljanstva, da bi dobili srpsko zbog zasnivanja radnog odnosa i dobijanja srpskog državljanstva. Da zaključim nemoguće je bilo prije 2006. godine imati tri državljanstva “, ističe Bugarin.

Upitan koje posljedice bi to moglo imati ako se utvrdi da je Mandić nezakonito stekao državljanstvo Srbije, on kaže da bi imali istu situaciju kao i za Milojka Spajića.

” To obavezuje MUP da shodno Zakonu o državljanstvu po službenoj dužnosti pokrenu postupak za gubitak državljanstva po sili zakona. Koliko sam vidio iz medija u proteklih 10 dana službenici MUP-a su istakli da je pokrenut postupak u slučaju gospodina Mandića na osnovu njegove izjave i da će on biti pozvan u MUP- u da da izjavu, da se izjasni na okolnosti da ima državljanstvo Srbije.

Kada to MUP planira mi to ne znamo. Ako se utvrdi da je nezakonito stekao državljanstvo Srbije zakonska posljedica je gubitak državljanstva Crne Gore”, kaže Bugarin.

Od dana gubitka crnogorskog državljanstva, kako kaže, Spajić više ne može biti politički aktivan.

Čitaj još:   ANDRIJA Mantis: U Beogradu sam bio sa prijateljima- JAKOV Milatović, je mogao da ne komentariše, gdje je meni mjesto i da se suzdrži od komentara... (foto, video)

” To će ga diskvalifikovati iz političkog života Crne Gore, neće imati pravo da bude biran, neće moći da bude lider političke partije. Neće više biti prisutan na političkoj sceni Crne Gore.

Po zakonu nakon godinu dana zakonitog neprikidnog boravka to lice može ponovo aplicirati za dobijanja crnogorskog državljanstva, u njegovom slučaju to bi značilo da bi morao imati pet godina privremenog boravka u Crnoj Gori, shodno Zakonu o strancima.

Nakon tih pet godina dobiti stalni boravak i od momenta stalnog boravka počinje da teče taj rok za dobijanje državljanstva. Od šest do sedam godina bi mu trebalo da dobije ponovo crnogorsko državljanstvo”, navodi Bugarin.

Od 80.000 do 100.000 osoba koje su bez zakonskog osnova u Biračkom spisku

Oko 540.000 osoba, kaže, ima biračko pravo u Crnoj Gori.

“Dolazimo do brojke koja pokazuje da 88 odsto građana je upisano u birački spisak. Prema podacima NVO sektora četiri opštine imaju više upisanih osoba nego što imaju stanovnika. Prema mojem istraživanju, imate od 80.000 do 100.000 koja se nalaze u biračkom spisku, a nemaju zakonski osnov da se nalaze u njemu.

Ako bi se to desilo da imamo od 440.000 do 460.000 birača. Veliki broj osoba je steklo državljansto u drugim državama i regulisao prebivalište u tim državama suprotno Zakonu o crnogorskom državljanstvu, čime su se stekli zakonski uslovi da im se oduzme crmogorsko državljanstvo. Čim im se oduzme crnogorsko državljanstvo, oni se brišu iz birčakog spiska”, naglašava Bugarin.

Sadašnjoj parlamentarnoj većini su, kako kaže, bila puna usta priče da je potrebno regulisati birački spisak, a od decembra 2020.godine ništa nije urađeno.

” Ne pokazuje se politička volja da se na ozbiljan način sredi birački spisak. To su lica koja su stekla državljanstva nakon 3.juna 2006.godine. Samo za godinu i po od juna 2006.godine do 2008. godine MUP Srbije je dodijelio oko 35.000 državljanstava državljanima Crne Gore. Nije postojala politička volja Vlade Srbije da se potpisivanjem sporazuma 2008. godine omogući da se brišu ta lica iz biračkog spiska i potpiše sporazum o dvojnom državljanstvu”, navodi Bugarin.

Ta lica, ističe, mogu da utiču na rezultat izbora jer ostvaruju biračko pravo u Crnoj Gori.

” To su dvije kategorije lica, jedna su oni koji ne žive u Crnoj Gori, a druga su ona lica koja žive u Crnoj Gori, a koja su uzela državljanstvo Srbije da ostvare svoja prava, da besplatno studiraju, ili da se liječe. To vam je od 25.000 do 30.000 glasača koji mogu da utiču na ishod izbora.

Čitaj još:   MILO Đukanović odgovorio ANRDIJI Mandiću: Nemam namjeru da učestvujem u implementaciji zakona koji je u suprotnosti sa Ustavom...

Druga stvar, imate značajan broj političkih aktera, funkcionere koji imaju duple papire i dvojna državljanstva. I u pokretu Evropu sad i Demokratskoj Crnoj Gori, pa i poslanika i članova Vlade. To govori da gospodin Vučić ima jako oružje u rukama. On može u svakom trenutku aktivirati i objaviti podatak medijima u Crnoj Gori da određeni funkcioneri koji učestvuju u političkom životu imaju državljanstvo Srbije. Samim tim da se izvrši pritisak na MUP da se pokrene postupak za gubitak državljanstva”, objašnjava Bugarin.

Vučić, smatra, drži u šaci političke aktere i ima jako oružje u rukama, iako MUP do sada nije dostavljao takve podatke.

” Na osnovu podatak koje imam i na osnovu javnog mnjenja, mislim da će biti drugog kruga na predsjedničkim izborima. Da će u drugom krugu kandidati biti gospodin Đukanović i gospodin Mandić. Mandić je u blagoj prednosti u odnosu na Milatovića, koji ima teško breme i veliki pritisak. Spajić je napravio veliku štetu pokretu Evropa sad, koji je dugo obmanjivao i lagao javnost i nosi hipoteku nekih postupaka koji nijesu bili dovoljno transparentni”, zaključio je Bugarin.

izvor: gradskiportal.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more