IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILOŠ Bešić: MILO Đukanović siguran u drugom krugu, moguće JAKOV Milatović, RAJO Mandić i ALEKSA Bečić da budu relativno blizu JEDAN DRUGOME… (foto)

Aktuelni predsjednik Crne Gore i kandidat DPS-a na predstojećim predsjedničkim izborima Milo Đukanović siguran je učesnik drugog kruga izbora, dok je moguće da Milatović, Mandić i Bečić budu relativno blizu i da sa vrlo malom razlikom imate u drugom nekog od njih trojice, ocijenio je u razgovoru za RSE metodolog Miloš Bešić…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 08: 03-2023, 21: 14… MILOŠ Bešić: MILO Đukanović siguran u drugom krugu, moguće JAKOV Milatović, RAJO Mandić i ALEKSA Bečić da budu relativno blizu JEDAN DRUGOME… (foto)

Metodolog Miloš Bešić, je komentarišući izbornu trku za predsjednika kazao da su navedene predikcije hipotetičke.

-Možda uopšte ne dođe do preraspodjele glasova Milatovića i Bečića, koji plediraju na gotovo isto biračko tijelo. Možda jedan od njih preuzme palicu u tom biračkom tijelu-, kaže Bešić.

Bešić naglašava da često postoji pogrešna pretpostavka da će birači poslušati poziv partijskog lidera da podrže nekog drugog.

-To ne funkcioniše baš tako. Ne mogu se tako po automatizmu glasači prevesti na drugog kandidata. Ta podrška ima neku svoju specifičnu težinu ali nemojte da se ona precjenjuje- istakao je.

Govoreći hipotetički o mogućim ishodima Bešić kaže da će Mandić, i ako se plasira u drugi krug, imati ozbiljan problem.

Čitaj još:   "DVA DANA NA APARATIMA" Savjetnica saopštila nove informacije o zdravstvenom stanju Vučića...

-Veliki broj glasača Milatovića i Bečića ima problem da glasa za Mandića. Ono što moje matematičke kalkulacije ukazuju je, da će trećina glasača ovih kandidata u tom slučaju otići u apstinenciju. A od ove preostale dvije trećine koje bi ostale veći broj bi glasao za Đukanovića nego Mandića u drugom krugu- smatra Bešić.

Bešić ističe i da bi kandidati Demokrata i pokreta Evropa sad “pobijedili Đukanovića” u drugom izbornom krugu.

-Zato što, gro ili ogromna većina Mandićevih glasača nema nikakav problem da glasa bilo Bečića bilo Milatovića u drugom krugu. I vrlo mali broj njih bi otišao u apstinenciju. A kao što sam rekao, obrnuto ne važi- naveo je.

Bešić smatra da Đukanović u drugom krugu može da računa na glasove Bošnjačke strane, da je situacija drugačija kada je riječ o glasačima Vuksanović-Stanković:

-Dvije trećine njenih glasova u drugom krugu će ići prema Đukanoviću. Jedna trećina će ići prema Milatoviću ili Bečiću, ukoliko oni uđu u drugi krug. A ako Mandić uđe u drugi krug, svaki glas birača Vuksanović Stanković ide ka Đukanoviće – ističe profesor FPN.

Komentarišući kandidata Jovana Radulovića, Bešić ističe da je u pitanju potpuna nepoznanica.

-Ne zna se kako će građani da reaguju na tu kandidaturu. Na osnovu impresija, a ne empirijskih podataka smatram da će ako Radulović osvoji dva ili tri procenta podrške, to biti na štetu Milatovića, pa onda Bećića- zaključio je, prenosi Pobjeda.

Čitaj još:   DŽO BAJDEN OKLIZAO SE PONOVO NA STEPENICAMA: Američki predsjednik na "staklenim nogama" (foto i video)

izvor Kodex.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more