IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DAMIR Šehović i BORIS Mugoša: Aktuelna vlast za dvije i po godine ozbiljno ugrozila temeljne vrijednosti ove države… (foto)

Krizu ovolikih razmjera nijesmo imali priliku da gledamo od 2006. godine do danas…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti,vijesti, četvrtak, 09: 03-2023, 16: 54… DAMIR Šehović i BORIS Mugoša: Aktuelna vlast za dvije i po godine ozbiljno ugrozila temeljne vrijednosti ove države… (foto)

Aktuelna vlast je, u protekle dvije i po godine, ozbiljno ugrozila sve one temeljne vrijednosti koje smo kao društvo mukotrpno stvarali prethodnih nekoliko decenija”, saopštio je predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Damir Šehović na sjednici opštinskog odbora te partije u Ulcinju.

Šehović je rekao da krizu ovolikih razmjera nijesmo imali priliku da gledamo od 2006. godine do danas.

“Aktuelna vlast je ostavila iza sebe najveću političku i institucionalnu krizu, koja je bukvalno paralisala sve važnije institucije ove države. Vlada je u v.d. stanju mjesecima, parlament ne funkcioniše punim kapacitetom, sudska i tužilačka grana vlasti takođe”, rekao je on.

Šehović je kazao da je jos veći problem to što je iza dvije poslednje vlade ostala najveća vrijednosna kriza, budući da su ozbiljno ugrožene sve one vrijednosti na kojima se mukotrpno radilo prethodnih decenija, a koje su kao takve predstavljale najveći uspjeh državne politike od obnove nezavisnosti.

“Od građanskog smo se pretvorili gotovo u kleronacionalističko društvo. Danas nas niko ne može ubijediti da smo više sekularna država nego što smo bili prije dvije i po godine, jer nijesmo, budući da smo se od sekularnog pretvorili u klerikalno društvo…

Nijesmo ni više antifašističko društvo nego što smo bili, jer nijesmo, budući da su na mjestima gdje se donose ozbiljne državne odluke ljudi koji upravo te antifašističke vrijednosti dovode u pitanje. I danas definitivno nijesmo više evropsko društvo nego što smo bili zato što je proces evropskih integracija blokiran, a naši evropski prijatelji o Crnoj Gori govore kao o “rak rani” na Zapadnom Balkanu”, kazao je Šehović.

Čitaj još:   NE ZAVARAVAJMO SE! O drugom krugu Predsjedničkih izbora u Crnoj Gori iz PSIHOLOŠKOG UGLA... (foto)

Ali, kako je kazao Šehović, ni to nije sve.

“Konačan cilj naših političkih konkurenata je da pobjedom na predsjedničkim izborima u političkom smislu obezglave građansku Crnu Goru, kako bi dokrajčili ono što u ove dvije i po godine nijesu stigli”, zaključio je Šehović.

Potpredsjednik SDCG Boris Mugoša kazao je da Crna Gora jedino može da opstane kao građanska država i da takva Crna Gora nema alternativu.

“Mislim da su podjele koje su uvijek postojale produbljenije nego ikad i da mi od jedne građanske sve više postajemo nacionalna država, a to kao društvo ne smijemo da dozvolimo. S ekonomske strane, kad uporedite platu u januaru 2023. sa januarom 2022, kupovna moć je drastično opala zbog nevjerovatne inflacije kojoj svjedočimo”, rekao je Mugoša.

On je ovogodišnji budžet okarakterisao kao “predizborni”, ocjenjujući da se često dešavaju populistička povećanja i da je Vlada svjesna da ima “rupe” u budžetu.

“Vlada je odlučila da te rupe popunjava preko leđa građana. Prije par dana su donijete promjene Zakona o akcizama što će vjerovatno dovesti do dodatnog povećanja cijena određenih proizvoda”, zaključio je Mugoša.

Predsjednik OO SD Ulcinj, Ćazim Hodžić, istakao je da ulcinjske Socijaldemokrate prepoznaju interes države na predstojećim predsjedničkim izborima i da zbog toga, svi do jednog, stoje iza podrške predsjedničkom kandidatu Đukanoviću.

Čitaj još:   VRIJEME DANAS- PROMJENJIVO: Narednih dana oblačno s kišom... (foto)

“Mi ne smijemo, nikad nijesmo i nikad nećemo kalkulisati sa državim interesima Crne Gore. Želimo da u našem gradu, našoj Crnoj Gori živimo bez straha od toga šta se može desiti sjutra i bez straha od toga da li ćemo, zbog toga kako se zovemo i prezivamo, biti šikanirani od strane bilo koga…

Ta Crna Gora, u kojoj smo svi jednaki, je Crna Gora u koju duboko vjerujem i Crna Gora za koju ću se, zajedno sa ovim opštinskim odborom, uvijek čvrsto zalagati,” kazao je Hodžić.

izvor aktuelno.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more