IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRAGINJA Vuksanović- Stanković predaje Inicijativu SDP- a: Temeljni ugovor sa SPC ide na ocjenu ustavnosti… (foto, video)

Inicijativa se, kako se navodi, odnosi samo na formalno pravni aspekt, dakle norme koje su jasno i direktno u suprotnosti sa Ustavom i zakonima Crne Gore.

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 09: 03-2023, 07: 54… DRAGINJA Vuksanović- Stanković predaje Inicijativu SDP- a: Temeljni ugovor sa SPC ide na ocjenu ustavnosti… (foto, video)

Poslanica i kandidatkinja za predsjednicu Crne Gore Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković predaće danas Ustavnom sudu Inicijativu te partije za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Temeljnog ugovora koji je premijer Dritan Abazović potpisao sa Srpskom pravoslavnom crkvom u avgustu prošle godine, saznaje CdM.

Prema saznanjima CdM-a iz SDP-a, sa predajom inicijative čekalo se do fomiranja Ustavnog suda.

Inicijativa se, kako se navodi, odnosi samo na formalno pravni aspekt, dakle norme koje su jasno i direktno u suprotnosti sa Ustavom i zakonima Crne Gore.

Inicijativa ne ulazi u djelove ugovora kojima su SPC evidentno data značajno veća prava u odnosu na druge vjerske zajednice ni u otvorena pitanja između SPC i Crnogorske pravoslavne crkve.

Foto: SDP
Foto: SDP

Podsjetimo, brojne i značajne primjedbe na način usvajanja i na ustavnost i zakonitost samog teksta čule su se tokom rasparave i reakcija, po potpisivanju od stane premijera Abazovića.

Čitaj još:   DRAGINJA Vuksanović- Stanković: "Danas je jako ugrožen crnogorski nacionalni i kulturni identitet"... (foto i video)

Oštre primjedbe su tada su iznijele političke partije, CANU, profesori prava, nevladine organizacije koje se bave, demokratijom, ljudskim pravima i vladavinom prava, ugledni advokati.

Na brojne kritike, da Vlada faktički nije učestvovala u utvrđivanju sadržaja ugovora, već da joj je dostavljen iz Beogradske centrale SPC, kao i da ima puno spornih neustavnih i nezakonitih rješenja, premijer Abazović je rekao da je njemu važno da sve bude u skladu sa Ustavom, da je čuo za primjedbe i da ako neko misli da su značajne može da ospori ug0vor pred sudom.

Iz SDP nezvanično kažu da su sigurni da Ustavni sud ne može prenebreći očigledne i jasne suprotnosti sa ustavom i zakonom, te da vjeruju da će sudskom odlukom, i potvrdom pravne neusklađenosti, otkriti i prave najmjere marionetskog postupka Abazovića– da zaustavi evropske, a otvori balkanske integracije Crne Gore, po, kako ocjenjuju, uputstvima lidera Srbije i Albanije. (Miraš Dušević)

BONUS VIDEO: Potpisan Temeljni ugovor između vlade Crne Gore i SPC

Čitaj još:   DRAGINJA Vuksanović- Stanković o napadu na novinare na Cetinju: Sramno, po ugledu na Dritana... (foto)

izvor CdM.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more