IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PRVO CINIČNA „ČESTITKA“ ŽENAMA ZA 8. MART: A, danas protesti ispred centrale SDP- a zbog prijedloga da Magoda bude ministar… (foto)

Kenan Magoda kao prijedlog kantonalnog odbora SDP za ministra za sport i kulturu u Vladi Kantona Sarajevo izazvao je negodovanje članica ove stranke, ali i aktivistkinja za ženska prava, te je stoga najavljen protest za danas u 13 sati ispred centrale SDP- a.

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 09: 03-2023, 08: 54… PRVO CINIČNA „ČESTITKA“ ŽENAMA ZA 8. MART: A, danas protesti ispred centrale SDP- a zbog prijedloga da Magoda bude ministar… (foto)

Članica Predsjedništva SDP- a Besima Borić ističe da članice SDP- a traže da se ovaj prijedlog povuče zbog, kako tvrdi, optužbi da je Kenan Magoda počinio nasilje u porodici.

– Mi, grupa žena, u najvećem broju članica Foruma žena SDP- a BiH, dolje potpisanih, a prisutnih na performansu posvećenom Danu žena, šokirane smo viješću da je Kantonalni odbor SDP Sarajevo kandidirao za ministra kulture i sporta u Vladi KS osobu koja je optužena za nasilništvo u porodici, o čemu su izvještavali mnogi portali, a na osnovu svjedočenja njegove bivše supruge koja je predočila i kopije dvije sudske presude o zabrani približavanja žrtvi nasilja.

Nakon duge i žustre rasprave jednoglasno smo odlučile da tražimo od KO SDP-a Sarajevo da hitno povuče svoj prijedlog i pronađe adekvatnu osobu iz svijeta kulture kakvih u Sarajevu ima vrlo kvalitetnih, kao i u samom SDP-u BIH.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 16. januar 2022. godine

Ovom prilikom nećemo komentirati to da je sjednica Odbora sazvana kao hitna i to u radno jutarnje vrijeme, Zoomom, nakon nekoliko mjeseci nerada, bez ikakvih konsultacija i informacija ni sa članstvom, osim u najužem krugu tri-četiri osobe koje u KO SDP- a vedre i oblače: jedni te isti ljudi su i politička i izvršna i zakonodavna vlast!- napisala je Borić, prenosi N1.

I aktivistica Dženana Aladžuz podržala je proteste i pozvale sve koji mogu doći danas ispred centrale SDP-a.

U obrazloženju Rješenja Općinskog suda je pisalo da je Magoda bivšoj suprugi prišao rekavši: „E sad ću te ubiti, i uhvatio je za vrat i tom prilikom je udarao glavom od zid, a potom uhvatio za ruku i bacio na pod, nakratko izgubila svijest, a kada je vidjela da se nalaze u haustoru zgrade, bosa i u pidžami je izašla trčeći da se udalji iz zgrade kako je muž ne bi vidio, te nazvala svoje roditelje koji su pozvali policiju…“.

U novoj Kantonalnoj Vladi ostat će i Naida Hota Muminović, ministrica osnovnog i srednjeg obrazovanja. U prethodnom mandatu ona će ostati upamćena isključivo po nedopustivo suzdržanom odnosu prema nastavniku Samiru Alihodžiću, osuđenom za pedofiliju koji se unatoč presudi vratio na radno mjesto u istoj školi.

Čitaj još:   Dritan ABAZOVIĆ PRVI PREMIJER U SVEMIRU! Gore društvene mreže nakon najave da Crna Gora šalje satelit u svemir! (foto, video)

Čekala je ministrica da se o tom skandalu najprije izjasni njena stranka Narod i Pravda, čiji je sekretar Kemal Ademović bio punac nastavnika- pedofila! Nakon toga se priključila osudi skandala koji je zaprepastio javnost u Sarajevu.

(“SB”)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more