IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NAŠ Meteorolog je otkrio: EVO kakvo će vrijeme biti u narednih 15 dana, je li zimi kraj… (foto)

U narednom periodu bit će sve manje padavina, a temperature prikladnije za proljeće koje je za klimatologe već počelo, a kalendarski nastupa 20. marta u 22.22 sati…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti, subota, 11: 03-2023, 04: 34… NAŠ Meteorolog je otkrio: EVO kakvo će vrijeme biti u narednih 15 dana, je li zimi kraj… (foto)

Prema prognozama meterologa Federalnog hidrometeorološkog zavoda, koje se odnose za narednih 15 dana, može se zaključiti da najhladnije godišnje doba polako odlazi. Naime, u narednom periodu bit će sve manje padavina, a temperature prikladnije za proljeće koje je za klimatologe već počelo, a kalendarski nastupa 20. marta u 22.22 sati.

Sutra, prvog dana vikenda, širom Bosne i Hercegovine bit će puno oblaka, kaže Bakir Krajinović, meteorolog.

U Bosni očekuje se slabija kiša, a nešto više padavina u prijepodnevnim satima bit će na sjeveru Bosne.

– Na planinama sutra možemo očekivati snijeg, ali u malim količinama. U Hercegovini lokalni pljuskovi nešto većeg intenziteta. Temperature zraka bit će dosta visoke za ovo doba godine.

Jutarnje u Bosni od četiri do osam, na jugu do 10 stepeni. Tokom dana u Bosni 11, u Hercegovini do 16 stepeni Celzijusa. U nedjelju potpuno drugačija slika. Vjetar mijenja pravac s juga na sjever, pa se očekuje vedrije vrijeme i mala vjerovatnoća za padavine.

Bit će dosta sunca, ali i hladnije, naročito u jutarnjim satima. Temperature će se kretati od minus četiri do jedan ujutro u Bosni, a u Hercegovini do šest stepeni. Tokom dana oko 12 u Bosni, a na jugu oko 15 stepeni Celzijusa – navodi Krajinović.

Čitaj još:   VIC DANA: Žena se posvađala s mužem, pa dreknu na njega iz sveg glasa… (foto)

Početkom naredne sedmice vrijeme će biti slično kao i u nedjelju, sunčano, ali prohladno.

– Jutra će biti hladna, ali će tokom dana biti dosta ugodnije, pa se u utorak u Hercegovini očekuje i do 20 stepeni Celzijusa. No, sredinom naredne sedmice ponovo očekujemo padavine – kaže Krajinović i dodaje:

– Ako pogledamo meteorološke karte do 25. marta možemo kazati da će biti manje kiše nego u proteklom periodu, više sunčanih intervala i temperature koje su uobičajne za ovo doba godine. To znači da polako izlazimo iz zime.

Naravno, snijeg u martu, aprilu i maju nije novost u našim krajevima i uvijek nas može izenaditi, ali prema onome što trenutno možemo vidjeti, u narednih 15 dana slijedi pravo proljetno vrijeme – naglasio je Krajinović.

U većem dijelu BiH danas bez padavina, temeperatura do 17 stepeni C…

subota, 11.03.2023. godine
Tmurno vrijeme u prvom dijelu dana ponajviše će djelovati na raspoloženje većine populacije, a hronični bolesnici i meteoropate imaće izraženije tegobe. Obzirom da temperature neće osjetnije rasti i da će, uz porast sadržaja vlage u zraku, preovladavati sjeverno strujanje, preporučljivo je posvetiti više pažnje odijevanju. Sa kasnim poslijepodnevnim satima i djelimičnom stabilizacijom, opšta slika će se poboljšati, biće ugodnije, pri tome i prohladno. Poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima.

nedjelja, 12.03.2023. godine
Biometeorološka prognoza je povoljna. Obzirom da će, nakon razvedravanja tokom noći, jutro biti prohladno, hronični bolesnici trebaju biti oprezniji, naročito astmatičari i osobe sa kardiovaskularnim problemima. Neophodno je reducirati kretanje, te povesti brigu o adekvatnom odijevanju i zaštiti od nižih temperatura. Postepeno, sa odmicanjem dana ugodnije i toplije, uz sunčane intervale. Preporučljivo je slobodno vrijeme provesti na otvorenom, po mogućnosti u prirodi.

Čitaj još:   Vic dana Pita jedna plavuša drugu...

izvor iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more