IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

STRAVA SNIMCI “TERMITNE KIŠE”, RUSI KORISTE ZASTRAŠUJUĆE ORUŽJE: Topi meso, proždire beton i metal… (foto, video)

Kijev čvrsto drži odbrambenu liniju jer se plaše da će, ukoliko posustaju, baš na tom mjestu Rusima otvoriti put do ostatka Ukrajine…

KIYEV: Svijet, Crna Hronika, vijesti, ponedeljak, 13: 03-2023, 00: 24… STRAVA SNIMCI “TERMITNE KIŠE”, RUSI KORISTE ZASTRAŠUJUĆE ORUŽJE: Topi meso, proždire beton i metal… (foto, video)

Iz Ukrajine pristižu stravične snimke “termitne kiše” koja topi meso i proždire metal i beton.

Prema brojnim snimkama na Twitteru, Rusija se nastavlja koristiti brutalnim taktikama, iako je jučerašnji dan obilježen kao najsmrtonosniji dan rata. Naime, Ukrajinci tvrde da je jučer ubijeno čak 1090 Putinovih vojnika, 60 više od prethodnog rekorda koji je postavljen 7. februara.

Putin je također izgubio osam tenkova, sedam oklopnih vozila, četiri topnička oružja i četiri sustava protuzračne obrane.

Trenutno, rat se zahuktava na istoku Ukrajine, a veći dio borbi koncentriran je oko devetomjesečne bitke koja bjesni u Bakhmutu. Kijev čvrsto drži odbrambenu liniju jer se plaše da će, ukoliko posustaju, baš na tom mjestu Rusima otvoriti put do ostatka Ukrajine, piše The Sun.

Čitaj još:   "Kolumbija na Jadranu"- Nebojša Medojević: Tačno je sve što Raško kaže o Dritanu... (foto, video)

Inače, Rusija je u više navrata koristila spomenuto oružje koje topi meso ranije tokom rata i sada su se odlučili vratiti staroj staroj taktici kako bi prodrli dalje, dublje u Ukrajinu.

Za izradu zapaljivih bombi koristi se termit, mješavina metalnog praha i metalnog oksida. Gori na temperaturama višim od 2400 °C, a ako dođe u dodir s ljudskim mesom, može ga otopiti sve do kosti. Human Rights Watch opisao je oružje kao jedno od “najokrutnijih” u ruskom arsenalu, rekavši da uzrokuje “neposrednu i doživotnu ljudsku patnju”.

Oleksandr Syrsky, komandant ukrajinskih kopnenih snaga, obećao je da će nastaviti držati obrambenu liniju.

Pravi heroji sada su branitelji koji na svojim plećima drže istočnu bojišnicu i nanose najveće moguće gubitke, ne štedeći ni sebe ni neprijatelja– izjavio je.

Satelitske slike objavljene jučer pokazale su devastirani Bakhmut, grad u kojem je nekoć živjelo 70 hiljada ljudi. Neboderi i kuće koje su nekoć bile naseljene od strane ukrajinskih obitelji sada su opustošene i oštećene do neprepoznatljivosti. Ceste su razrovane, drveće počupano, zgrade ostavljene u plamenu, a životi desetaka hiljada ljudi su uništeni.

Čitaj još:   UŽAS: Sumnja se da je VOJNI VETERAN ubio troje djece i muškarca, pa izvršio SAMOUBISTVO... (foto, video)

BONUS VIDEO: Russian army bombarded Ugledar city with incendiary shells once again

izvor (SB)