IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILO Đukanović: Potrebno je da se vratimo svojoj istorijskoj vertikali, da dobijemo državno odgovornu Vladu… (foto, video)

Odgovarajući na pitanjne što je to što njega preporučuje na novim izborima u odnosu na protivkandidate Đukanović je rekao rezultati. Prema njegovim riječima za razliku od drugih kandidata za najvišu dužnost u državi Crnoj Gori, on ima privilegiju, ona je moguće i opasnost, ali i privilegiju, da se predstavlja rezultatima…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak 16: 03-2023, 09: 24… MILO Đukanović: Potrebno je da se vratimo svojoj istorijskoj vertikali, da dobijemo državno odgovornu Vladu… (foto, video)

Na ovim izborima, 19. marta, Crna Gora odlučuje da li će se vratiti na put izgradnje države kao ozbiljne uređene evropske države, na put kojim se kretala stabilno i dinamično od obnove nezavisnosti do sredine 2020. godine, ili će nastaviti da posrće balkanskim bespućima kojima je nažalost vodi nova parlamentarna većina, kojom su je vodile prva i druga Vlada nakon promjene vlasti u Crnoj Gori do dana današnjeg, poručio je predsjednik Crne Gore i predsjednički kandidat DPS- a Milo Đukanović.

“Mislim da je to suštinska dilema koju pokušavamo približiti građanima Crne Gore u ovoj predizbornoj kampanji, da im naglasimo važnost tog pitanja i da im skrenemo pažnju da imajući u vidu svekoliku devastaciju crnogorskog društva tokom posljednje dvije i po godine, zebemo, plašimo se da li Crna Gora može izdržati još jedan četvorogodišnji ciklus takvog propadanja”, kazao je Đukanović u intervjuu TV E koju je vodio Januš Bugajski.

“Dakle, ja sam neko ko jasno pokazuje da je Crna Gora tokom perioda u kojem sam se ja nalazio na dužnostima predsjednika države ili Vlade imala jasnu viziju i da se ta vizija ostvarivala. Dakle, ja se ne preporučujem samo lijepim željama.

Ja se preporučujem očuvanim mirom u Crnoj Gori ranih 90-ih, preporučujem se uspostavljenom ekonomskom održivošću Crne Gore u vremenu sankcija međunarodne zajednice prema Srbiji i Crnoj Gori, preporučujem se zaštitom Crne Gore od NATO bombardovanja 1999. godine, preporučujem se jednim tolerantnim pristupom kroz potpisivanje Beogradskog sporazuma u cilju spuštanja tenzija između dvije države uoči referenduma, preporučujem sa demokratskim referendumom i obnovom crnogorske nezavisnosti na neuobičajen način na Balkanu– bez kapi prolivene krvi u uslovima potpune stabilnosti i preporučujem se, da kažem, onim što je Crna Gora napravila nakon obnove nezavisnosti”, istakao je on.

Crna Gora je, naglasio je, pokazala da nezavisnost nije bila cilj sam po sebi, da smo željeli da preuzmemo kormilo svoje budućnosti u svoje ruke i da smo zahvaljujući dobrim upravljanjem tim kormilom Crnu Goru uveli u NATO i doveli je u predvorje Evrope, realizujući pritom veliki broj veoma vrijednih investicija.

Čitaj još:   TREBA UNAPRIJED ZNATI: Narednih dana “paklene vrućine”, Hitna pomoć spremna za povećan priliv pacijenata… (foto)

“To je moj CV koji predstavljam građanima Crne Gore na ovim izborima i naravno, uz to se preporučujem jasnim programom prioriteta za naredni petogodišnji period. Poenta kada je u pitanju predstojeći petogodišnji period je moje čvrsto uvjerenje da će Crna Gora u tom periodu ispuniti sve uslove i postati prva sljedeća članica Evropske unije”, rekao je Đukanović.

On je ocijenio da kada bi aktuelna parlamentarna većina ustanovljena na posljednjim parlamentarnim izborima u avgustu 2020. godine imala veći stepen odgovornosti prema nacionalnim interesima Crne Gore, parlamentarni izbori u Crnoj Gori bi se već dogodili.

Nakon predsjedničkih odmah održati parlamentarne izbore

Ne zaboravimo, dodao je predsjednik Đukanović, za kraće od dvije godine dvije vlade u ovom periodu su izgubile povjerenje i mi nažalost danas imamo tu drugu Vladu koja duže traje u tehničkom nego u političkom mandatu.

“To jasno govori da je ta Vlada zainteresovana za još koji dan na vlasti, a ne za dobro i napredak Crne Gore. Potpuno je jasno da stradanje Crne Gore u prethodnih dvije i po godine je posljedica neodgovornog upravljanja državom. Dakle, Crnoj Gori je nasušno, prije svega, potrebna kompetentna patriotska Vlada, posvećena nacionalnim interesima Crne Gore i zbog toga su parlamentarni izbori nasušno potrebni.

Moje zalaganje je da ovu godinu vidimo kao zapravo dva poluvremena jedne političke utakmice. Predsjednički izbori su se morali dogoditi u ovom terminu jer su to redovni izbori. Odmah nakon toga treba održati parlamentarne izbore da bi Crna Gora dobila odgovornu, reformsku Vladu koja će stabilizovati prilike u zemlji, koja će se vratiti reformama i koja će nastaviti da Crnu Goru vodi putem evropskog razvoja”, smatra Đukanović.

Đukanović i Bugajski

Crnoj Gori su potrebne reforme, modernizacija

On je naglasio i da nema nikakve sumnje da je Crna Gora baš kao i druge zapadnobalkanske države zaboravila na reforme tokom posljednjih godina, ali to ima svoj uzrok. Đukanović smatra da je uzrok tome neposvećenost Evropske unije politici proširenja i to od trenutka, kada je prethodni predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker obavijestio kako tokom mandata njegove Komisije neće biti prijema novih članica.

“Rekao bih da je to djelovalo vrlo obeshrabrujuće na sve vlade, i ne samo na vlade, na društva na Zapadnom Balkanu da reforme stave u drugi plan. I sada, posljedica svega toga jeste opali reformski entuzijazam Zapadnog Balkana. Nakon krize u Ukrajini, Evropska unija najavljuje povratak ofanzivnoj politici ujedinjenja Evrope, dakle politici proširenja koja se prije svega odnosi na Zapadni Balkan”, rekao je Đukanović.

Čitaj još:   Putevi zatvoreni, bujice nose sve pred sobom, petero poginulih u stravičnim poplavama... (foto)

Naglašava da smatra da to mora biti znak za uzbunu svim vladama na Zapadnom Balkanu da se pod hitno usredsrijede opet na reforme uspostavljanja vladavine prava, na realizaciju strukturnih reformi koje treba da učine naše ekonomije održivim da bismo ispunili one standarde koji se od nas očekuju i u kratkom roku postali članica Evropske unije.

“Zašto je to dobro za Crnu Goru? Pa jasno vam je, dakle da u Crnoj Gori zaista vodimo jednu realnu politiku, da se ne zanosimo iluzijama, dakle samim tim i ne previđamo slabosti koje danas vidimo očigledno u Evropskoj uniji…

Međutim, nezavisno čak od članstva u Evropskoj uniji nama je jasno šta je ovoj državi potrebno. Ovoj državi su potrebne reforme, modernizacija, a vjerujemo da ćemo kroz te bolne reforme lakše proći ako za okvir svoje državne politike imamo evropsku integraciju”, poručio je MILO Đukanović.

MILO Đukanović: Očuvati međuvjerski i međunacionalni sklad to je uslov opstanka Crne Gore…

izvor CdM.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more