IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PODGORICA: MILO Đukanović donio ukaz o raspuštanju Skupštine CRNE GORE… (foto, video)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović danas je raspustio Skupštinu Crne Gore...

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak 16: 03-2023, 21: 24… PODGORICA: MILO Đukanović donio ukaz o raspuštanju Skupštine CRNE GORE… (foto, video)

Iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore su dostavili Ukaz o raspuštanju 27. saziva Skupštine Crne Gore, koji je kako su poručili, predsjednik Crne Gore donio na osnovu člana 92 tačka 3 Ustava Crne Gore…

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović danas je raspustio Skupštinu Crne Gore.

Iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore su dostavili Ukaz o raspuštanju 27. saziva Skupštine Crne Gore, koji je kako su poručili, predsjednik Crne Gore donio danas na osnovu člana 92 tačka 3 Ustava Crne Gore.

“Raspušta se 27. saziv Skupštine Crne Gore. Ukaz o raspuštanju 27. saziva Skupštine Crne Gore stupa na snagu danom donošenja. Ovaj ukaz biće objavljen u Službenom listu Crne Gore”, navodi se u Ukazu.

Ukaz
foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Prema informacijama “Vijesti”, dio Đukanovićevog pravnog tima predložio mu je da raspusti parlament i raspiše državne izbore ako do danas ne bude konstituisana nova vlada, do kad je, po izmijenjenom Zakonu o predsjedniku, rok da se to učini.

Prijevremeni parlamentarni izbori mogli bi da se održe krajem maja ili početkom juna, saznaju nezvanično “Vijesti”.

Đukanoviću je u pravnom mišljenju predočeno da se ako do 16. marta ne bude nove izvršne vlasti, stiču svi zakonski uslovi da raspusti Skupštinu, kako bi se išlo na izbore. “Sada se procjenjuje da li je dobar politički momenat za to”, rekao je izvor.

Čitaj još:   TARIK Biberović, mlada zvijezda FENERA, hoće li zaigrati za BH- Zmajeve? (foto, video)

Aktuelnoj Vladi izglasano je nepovjerenje prije sedam mjeseci. Od tada je propalo više pokušaja izbora nove.

Prema Ustavu, Skupština se raspušta ako ne izabere vladu u roku od tri mjeseca od kad predsjednik prvi put predloži mandatara. Pošto Đukanović nije predložio aktuelnog, već je on određen izmjenama Zakona o predsjedniku, po kojima šef države ne postupa, to bi se on u slučaju raspuštanja parlamenta rukovodio ustavnim rokovima, objasnili su “Vijestima” pravnici.

Skupština se raspušta ukazom predsjednika koji izbore raspisuje prvog narednog dana nakon toga.

Od raspisivanja do održavanja izbora ne može, po Zakonu o izboru odbornika i poslanika, proteći manje od 60 ni više od 100 dana.

Danas ističu tri mjeseca od kad su izmjene Zakona o predsjedniku, čijim je usvajanjem lider Demosa Miodrag Lekić predložen za mandatara, objavljene u Službenom listu. Lekić je 12. marta saopštio da nema većinu za izbor vlade.

Iako je potpisao zakon, Đukanović je odbio da ga primjenjuje tvrdeći da je neustavan. Tokom subotnjeg gostovanja na RTCG- u, nije direktno odgovorio na pitanje hoće li raspustiti parlament, već je kazao da ima pravnika koji misle da to treba učiniti, ali da, kako je naveo, vjeruje da treba sve detaljno sagledati i da ne treba žuriti.

Čitaj još:   PODGORICA: Kako do ekspertske vlade, je li ona moguća u Crnoj Gori... (foto)

BONUS VIDEO: Odgovor predsjednika Đukanovića na pitanje o raspuštanju Skupštine Ukazom

izvor Vijesti.me

PODGORICA Slanje vojnika na KOSOVO nije neprijateljski čin…

SVAKAKO DA Uoči Samita Zapadnog Balkana u Londonu, koji se Read more

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

PODGORICA: Iz Crne Gore na hadž u Mekku otputovala 82 vjernika…

Buduće hadžije i hadžinice, ukupno njih 82, okupili su se Read more