IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SVETOSAVSKA SEKTA SE PONOVO MIJEŠA U IZBORE: Poštenije bi im bilo da se SPC registruje kao politički subjekt… (foto, video)

Svakako bi bilo mnogo poštenije da se SS registruje kao politička partija, umjesto što učestvuje u subverzivnim i propagandnim aktivnostima u sferi politike i nacionalne ideologije već decenijama. Jer kad bi se takozvana SPC jednog dana transformisala u punopravnu političku partiju, izvjesno je da bi imala respektabilan broj glasača.

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, petak 17: 03-2023, 08: 24… SVETOSAVSKA SEKTA SE PONOVO MIJEŠA U IZBORE: Poštenije bi im bilo da se SPC registruje kao politički subjekt… (foto, video)

Parapolitička organizacija sa debelom zločinačkom hipotekom, svetosavska sekta (SS), poznata pod akronimom SPC, nije propuštila priliku da se još jednom prije nego nastupi izborna tišina, umiješa u predsjedničke izbore i indirektno podrži svoje političke favorite.

Crnogorska filijala SS, takozvana Mitropolija crnogorsko primorska MCP pozvala je danas ”sve vjerujuće ljude u Crnoj Gori, kao i sve ljude dobre volje koji su spremni da čuju njihov poziv, da ostvare svoja građanska i politička prava i da izađu na glasanje na predstojećim predsjedničkim izborima” koji su zakazani za neđelju 19. marta.

Iako nijesu eksplicitno pozvali da građani glasaju za neke od njihovih kandidata – Andriju Mandića, Jakova Milatovića ili Aleksu Bečića, iz ove ispostave velikosrpskih hegemonističkih centara su ”nacrtali” koga njihovi simpatizeri treba da glasaju.

Iz takozvane MCP su kazali da je političku krizu u Crnoj Gori izazvala bivša vlast.

“Sa žaljenjem i zabrinutošću konstatujemo da političke snage koje su do 2020. godine vodile državu, i koje su najodgovornije za pomenutu krizu, i dalje ne napuštaju anticrkvenu retoriku, klevetajući Crkvu i nastojeći da se podjele u narodu koje su sami izazvali još više prodube”, ističe se u saopštenju crnogorske filijale SS koji u stilu okorjelih biblijskih fariseja napominju da  ”u predstojećem političkom procesu niko od njegovih aktera, pojedinačno ili partijski, ne može imati osnova ni ekskluzivnog prava da se poziva na podršku Crkve kao svenarodne institucije”.

Zašto se nije kandidovao? Bilo bi poštenije

Ipak, oni su indirektno svima dali do znanja, za koga da se glasa.

“Sa druge strane, ukupno gledano, svi oni koji se bore za prevazilaženje gore navedenih anomalija, štetnih po društvo, a opasnih po Crkvu, imaju naš blagoslov za svoja pregnuća”, zaključuju iz crnogorske filijale SS jasno pozivajući da se glasa za jednog od tri velikosrpska kandidata – Mandića, Milatovića ili Bečića.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 22. maj 2021. godine

Ovakav ispad takozvane SPC ne mora da čudi je, kao aktivni politički subjekt ova pseudovjerska organizacija već decenijama radi na uništenju Crne Gore i njenoj integraciji u granice ”srpskog sveta”, po direktnom nalogu zvaničnog Beograda i nezvanične Moskve.

Prije dva mjeseca šef crnogorske filijale takozvane SPC Jovan Mićović, koji je poznat i pod svojim operativnim imenom – Joanikije, u susret predstojećim predsjedničkim izborima zakazanim za 19. mart, kazao je ”da smatra da je vrijeme da predsjednik države Milo Đukanović ode sa funkcije”.

”Nijesam imao susret sa Milom Đukanovićem, niti je on bio zainteresovan, a nijesam ni ja. Ne želim nikom nikakvo zlo. Čovjek je predsjednik države i jedne jake partije, to moramo uvažiti. Kao i godine provedene na vlasti. Ipak, mislim da je vrijeme da ode sa funkcije”, rekao je u januaru Mićović prilikom gostovanja na jednoj od propagandnih platformi ”srpskog sveta” i srpskog autokrate Aleksandra Vučića u Crnoj Gori – TV Adria.

Da je takozvana SPC politička organizacija njeni čelnici i ne kriju, a Mićović je još u svojoj takozvanoj ”božićnoj poruci” početkom godine počeo politički da agituje i pozvao građane da izađu na izbore.

Šef crnogorskog ogranka SS je i ranije priznao kako se organizacija kojoj pripada bavi politikom, kada je prije godinu i po kazao da se takozvana SPC miješala u izbore u avgustu 2020.

“Mi smo se umiješali onda kada se politika umiješala u život Crkve do te mjere da su vlasti htjele da oduzmu svetinje”, rekao je visoki funkcioner SPC u svom izlaganju nakon osvještanja crkve u selu Glavaca, kod Berana u avgustu 2021. godine.

Involviranost takozvane SPC i Mićovića u politiku doživjela je vrhunac kada je predstavljen predizborni spot ove organizacije pred izbore 30. avgusta 2020.

U videu koji traje oko minut jedan od lidera SPC Mićović poziva sve ljude “da glasaju za one koji su se suprostavili bezakonju koju je vlast Crne Gore licemjerno nazvala Zakonom o slobodi vjeroispovijesti”. Dakle, pozvao je da se glasa za prosrpske partije.

Čitaj još:   OVO JE IZ HAŠKIH ARHIVA: Hrvatska vojska i Hrvatsko vijeće obrane bili su agresori u BiH... (foto, video)

Pored toga treba pomenuti da su tokom svake predizborne kampanje čelnici SS u Crnoj Gori  redovno davali političke izjave i pozivali građane da glasaju za prosrpsku opoziciju, koristeći iskustvo višedecenijskog parapolitičkog djelovanja. SPC u Crnoj Gori je uz lidere poput Amfilohija Radovića i Jovana Mićovića, njegovog nasljednika, bila i medijator u pregovorima velikosrpskih stranaka u Crnoj Gori. SPC je u Crnoj Gori, najviše zahvaljujući naporima pokojnog lidera Radovića, najzaslužnija za formiranje vlade Zdravka Krivokapića nakon izbora 2020. godine.

Svakako bi bilo mnogo poštenije da se SS registruje kao politička partija, umjesto što učestvuje u subverzivnim i propagandnim aktivnostima u sferi politike i nacionalne ideologije već decenijama. Jer kad bi se takozvana SPC jednog dana transformisala u punopravnu političku partiju, izvjesno je da bi imala respektabilan broj glasača. (B.Knežević)

BONUS VIDEO: Сви на изборе у одбрану светиња! Црна Гора, 30. август

IZVOR AKTUELNO.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more