IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZBOG RATNIH ZLOČINA: Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje Vladimira Putina… (foto, video)

Međunarodni krivični sud u Hagu izdao je nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina, optužujući ga da je odgovoran za ratne zločine počinjene u Ukrajini...

BRISEL: Svijet, Crna Hronika, vijesti, petak 17: 03-2023, 17: 24… ZBOG RATNIH ZLOČINA: Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje Vladimira Putina… (foto, video)

Reuters piše da je MKS izdao nalog za Putinovo hapšenje pod sumnjom za nezakonitu deportaciju djece i nezakonito prebacivanje ljudi sa teritorije Ukrajine u Rusku Federaciju.

Moskva je više puta negirala optužbe da su njene snage počinile zločine tokom jednogodišnje invazije na njenog susjeda.

Ranije ove sedmice je Reuters izvijestio da se očekuje da će sud izdati naloge, prve u istrazi o sukobu u Ukrajini. Sud je također izdao nalog za hapšenje Marije Aleksejevne Lvova-Belove, ruske komesarke za prava djece, po istim optužbama.

Čitaj još:   NAJAVA HAOSA- Crnoj Gori i Kosovu prijeti dejtonizacija: Šlauf spasa ili tempirana bomba... (foto)

Nalozi su usledili dan nakon što je istraga koju podržavaju Ujedinjene nacije optužila Rusiju da je počinila široke ratne zločine u Ukrajini, uključujući prisilne deportacije djece u oblastima koje kontroliše, prenosi Al Džazira.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da nalog za hapšenje Putina nema „nikakav značaj“, prenosi Rojters.

Vijest o nalogu za hapšenje stigla je uoči planirane državne posjete kineskog predsjednika Si Đinpinga Moskvi sledeće nedelje, koja će vjerovatno učvrstiti mnogo bliže veze između Rusije i Kine baš u trenutku kada odnosi Moskve i Zapada dožive nove padove.

Rusija je stavljena pod nezapamćene sankcije Zapada otkako je poslao desetine hiljada vojnika u Ukrajinu 24. februara 2022.

BONUS VIDEO: ICC arrest warrants in the situation of Ukraine: Statement by President Piotr Hofmański

Čitaj još:   Halid Bešlić: Pripremio sam poseban bajramluk za svoje unuke

izvor Danas.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more