IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KO JE RUSKINJA ZA KOJOM JE SUD U HAGU IZDAO NALOG ZA HAPŠENJE KAO I PUTINU?

Pored ruskog predsjednika Vladimira Putina, Međunarodni krivični sud u Hagu izdao je nalog za hapšenje Marije Aleksejevne Lvove- Belove, komesarke za prava djeteta u Kancelariji predsjednika Rusije, zbog protivzakonite deportacije djece iz Ukrajine.

Ruski lider je optužen da je odgovoran za ratne zločine počinjene u Ukrajini. Sud sa sjedištem u Hagu naveo je u saopštenju da je Putin “navodno odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (djece) i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju”.

U saopštenju suda takođe piše i da postoje „razumni razlozi“ da se vjeruje da Lvova-Belova „snosi individualnu krivičnu odgovornost“ za „ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (djece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (djece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusiju”.

Lvova-Belova ocijenila je da je nalog Međunarodnog krivičnog suda (MKS) za njeno hapšenje ”dio konteksta situacije u Ukrajini”, i navela da je spremna da nastavi sa svojim radom.

  • Sjajno je što je međunarodna zajednica cijeni ovaj rad na pomoći djeci naše zemlje: da ih ne ostavljamo u ratnim zonama, da ih izvodimo, da im stvaramo dobre uslove, da ih okružujemo ljubavlju, brižni ljudi – prva je reakcija ruske komesarke za prava djeteta na potez Međunarodnog krivičnog suda.

Lvova-Belova je rođena 25. oktobra 1984. Rođena je i odrasla u gradu Penzi na zapadu Rusije, diplomirala je na Visokoj školi za kulturu i umjetnost A. A. Arhangelskog 2002. godine kao dirigent.

Čitaj još:   PODRŠKA DRŽAVI BIH iz Ankare: Turska zabrinuta, NSRS izaziva mir i stabilnost na Balkanu i cijeloj Evropi... (foto, video)

Od 2000. do 2005. radila je kao profesor gitare u dječijim muzičkim školama u Penzi. Lvova-Belova je suosnivač i rukovodilac regionalne javne organizacije Penza za unaprjeđenje socijalne adaptacije „Blagovest“.

Od 2011-2014. i 2017-2019. je bila član Građanskog vijeća Penzanske oblasti; također od 2017. do 2019. godine bila je član Građanske komore Ruske Federacije. 2019. godine izabrana je za kopredsjedavajućeg regionalnog štaba Sveruskog narodnog fronta.

Lvova-Belova se 2019. pridružila partiji Jedinstvena Rusija, a člansku kartu joj je 23. novembra dao tadašnji premijer Dmitrij Medvedev. Potom je izabrana u Prezidijum Generalnog savjeta Jedinstvene Rusije i postala je kopredsjedavajući radne grupe za podršku civilnom društvu.

U septembru 2020. ponovo izabrani guverner Penzenske oblasti Ivan Belozercev imenovao je Lvovu-Belovu za člana Savjeta Federacije Rusije iz izvršne vlasti Penzanske oblasti. Poslije vanrednih izbora 2021, ponovo ju je imenovao Oleg Meljničenko.

Ruski predsjednik Putin imenovao je tada senatorku Mariju Lvovu-Belovu 27. oktobra 2021. za saveznog komesara za prava djeteta, mjesec dana nakon što je prethodna komesarka Ana Kuznjecova postala poslanik.

Lvova-Belova su ukrajinski i britanski zvaničnici optužili da je nadgledala prisilnu deportaciju i usvajanje djece iz Ukrajine tokom ruske invazije na Ukrajinu. Lvova-Belova je sankcionisana od strane EU u julu 2022. i Japana u januaru 2023. godine.

Čitaj još:   VLASTI IRANA: Donijeli odluk, strijeljaće 17 špijuna AMERIKANACA, počinje RAT

izvor: hajat.ba

NEZASLUŽENI PORAZ “SOKOLA” Crne Gore: Srbija golovima Vlahovića slavila pod Goricom… (foto, video)

Po prikazanom zaslužili minimum remi, izabranici Miodraga Radulovića posustali su Read more