IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TITA NI BOMBA NIJE SPRIJEČILA DA GOVORI: Uprkos incidentu BROZ je održao govor, a poslušajte kako je pričao na ENGLESKOM… (foto, video)

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik i maršal Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije 1953. godine bio je u zvaničnoj posjeti Velikoj Britaniji, a ono što i sad privlači najveću pažnju jeste video-snimak na kom se čuje kako se tad obraćao na engleskom jeziku.

LONDON: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, subota, 18: 03-2023, 22: 24… TITA NI BOMBA NIJE SPRIJEČILA DA GOVORI: Uprkos incidentu BROZ je održao govor, a poslušajte kako je pričao na ENGLESKOM… (foto, video)

  • Želim da kažem narodu Velike Britanije da stanovnike moje države treba da smatraju iskrenim saveznicima zato što narodi nove Jugoslavije imaju iste ciljeve kao i narod Velike Britanije – rekao je Tito na obali Temze.

Broz je tad bio prvi predsjednik jedne socijalističke zemlje koji je posjetio Veliku Britaniju.Tito je na ostrvo došao brodom “Galeb”, a dočekao ga je suprug tadašnje britanske kraljice Elizabete II, princ Filip, premijer Vinston Čerčil i ministar spoljnih poslova Entoni Idn.

Čitaj još:   BIJELO POLJE: Brutalno, pretučen Adem Gredić iz Rasova, ispred pekare “Šar” (foto i video)

Broz je tad prvi put napustio Jugoslaviju nakon razlaza sa Sovjetima pa su mjere obezbjeđenja u Londonu morale da budu ogromne.

Lokacija kuće u kojoj je bio smješten bila je nepoznata, a kroz grad se vozio u blindiranim kolima. Međutim, posjeta ipak nije prošla bez incidenta. Nedaleko od mjjesta gde je “Galeb” pristao u luci, eksplodirala je dimna bomba. Ulica je bila prekrivena dimom, ali je Tito sjeo u blindiran automobil i nastavio svoju posjetu.

Mediji u Velikoj Britaniji pisali su tad da su dimnu bombu vjerovatno bacili pripadnici jugoslovenske emigracije koji su na ovaj način željeli da iskažu svoj protest.

Video pogledajte i OVDJE.

BONUS VIDEO: President Tito of Yugoslavia: State Visit To London (1953) | British Pathé

izvor Hayat.ba

Dnevni horoskop za 26. mart 2023. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi Read more

Lidija ĐUKANOVIĆ: Ponosna na sve što je moj muž postigao, ponosna sam na svoju porodicu… (foto, video)

Alijansa žena DPS Nikšić organizovala je druženje sa prvom damom Read more

Čitaj još:   STRAŠNO- Društvenim mrežama se širi snimak: "Izloženi smo teroru turista", drupci uriniraju u centru Splita... (foto, video)
DRAGINJA Vuksanović- Stanković: PODNIJELA OSTAVKU i na funkciju poslanice u Skupštini Crne Gore… (foto)

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković podnijela je ostavku na tu funkciju. PODGORICA: Read more

“Čuj i luk naplaćuju 1 KM”? Gosti ogorčeni jer ĆEVAPI koštaju 10 KM… (foto)

Na društvenim mrežama objavljen je račun iz jednog cazinskog restorana Read more