IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PODGORICA jedan od ,,ključeva” drugog kruga predsjedničkih izbora u CRNOJ GORI… (foto)

Poređenje rezultata prvog kruga predsjedničkih izbora u Podgorici sa, ne tako davnim, lokalnim izborima, najbolja su ilustracija đe je Jakov Milatović ostvario ključnu prednost and Andrijom Mandićem.

Istovremeno je i pokazatelj trenda pada Demokrata, Ure, SNP- a.

Ali i daje odgovor na pitanje kako se Jakov Milatović tako primakao rezultatu Mila Đukanovića i ostao ,,kratak” za nešto više od šest odsto.

Kada se analizira stanje nakon prvog kruga, očito je da će ključ za Đukanovićev pokušaj da dobije u drugom krugu predsjedničkih izbora biti Podgorica. Ne samo zbog toga što je Đukanović, čak i ako se ubroje glasovi Draginje Vuksanović- Stanković dobio čak 4.385 glasova manje od Milatovića.

Problem za Đukanovića je što je ,,rezervoar” glasova Milatovića u Podgorici ogroman: ako se glasovima Evrope sad pridruže glasovi Mandića i Bečića, koje su podržale Jokovićeva i Abazovićeva stranka, onda se razlika u korist Milatovića povećava za nekih 27 hiljada glasova. Ako zadrži postojeće, Milatović će u Podgorici imati prednost od 32 hiljade glasova. 

Čitaj još:   Podgorica: Nekoliko hiljada, građana na protestu...

Čak i pod logičnom pretpostavkom da neće svi glasači Fronta, Demokrata, Ure i SNP-a u drugom krugu glasati Milatovića, već da će jedan dio njih biti apstinenti, Đukanovića čeka zadatak da prepolovi tu pretpostavljenu prednost i svede je na nekih desetak hiljada glasova.

U tom slučaju, Đukanović može da se nada da će, uz glasove dijaspore, mobilizaciju dodatnih suverenističkih glasova podizanje izlaznosti u sredinama đe žive Bošnjaci/Muslimani i Albanci, mogao da računa na preokret i trijumf u drugom krugu.

A za tu političku utakmicu Đukanović ima još samo 12 dana.

izvor: pobjeda.me

PODGORICA Slanje vojnika na KOSOVO nije neprijateljski čin…

SVAKAKO DA Uoči Samita Zapadnog Balkana u Londonu, koji se Read more

PODGORICA: Iz Crne Gore na hadž u Mekku otputovala 82 vjernika…

Buduće hadžije i hadžinice, ukupno njih 82, okupili su se Read more

DANAS Podgorica: Krivična prijava protiv mitropolita Amfilohija…

Danas je, Crnogorski pokret (CP) podnio je osnovnom državnom tužilaštvu Read more