IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VELIKA TUGA SVIH ONIH KOJI SU JE SRELI I UPOZNALI: Na ahiret preselila AMRA KOZIĆ, umjetnica koja je stvarala i sanjala o visinama i planinama… (foto)

Voljela je slikarstvo i planine. U tom svijetu osjećala se najbolje, upravo su planine i prevladavale na njenim slikarskim platnima.

Tim riječima moguće je opisati akademsku slikaricu i planinarku Amru Kozić, koja je preminula ranije ovog mjeseca u Sarajevu.

Amra je bila i nastavnica u Osnovnoj školi Kovačići, a njeni učenici su se dirljivim porukama oprostili od nje.

-Draga nastavnice došao je trenutak da se rastanemo, volim vas puno”, “Draga nastavnice bili ste veoma fini prema nama, puno ste nas stvarno naučili i htjeli bi biti sa vama što duže. Imali smo dobrih i zabavnih trenutaka, volimo vas puno– samo su neke od oproštajnih poruka koji su napisali učenici.

Slikarica Mirsada Baljić prisjetila se dugogodišnje saradnje i prijateljstva sa Amrom Kozić, “oslovljavale su se sa drugarice moja”, koja je rezultirala sa mnogo lijepih i kvalitetnih izložbi i druženja. Bili su okupljene oko umjetnosti, živjeli su umjetnost.

  • Kad takvi ljudi odu u neki bolji svijet, jednostavno stanete i brojite vaše zajedničke korake, zajedničke uspone i padove i druženja, i ne samo sa njom, i sa drugima nama bliskim umjetnicima i prijateljima koji su bili okupljeni oko priče o umjetnosti. Bili smo okupljene oko umjetnosti, živjeli smo umjetnost. Jedni smo drugima bili podrška. Sad kad Amre više nema, tužni smo. Beskrajna je ta nit koja ljude veže, a kad se prekine mi onda stojimo, čekamo neke nove trenutke, neka nova sjećanja na nama bliske i drage ljude – kazala je za Fenu Baljić.
Čitaj još:   Unuka poznatog glumca, satarom ubila majku i baku

Rado će Amru pamtiti i njeni prijatelji planinari. Prošla je Amra mnoge značajne vrhove, zabilježila brojne uspone. Uvijek je rado pohodila planine, uživala u njihovim blagodatima.

Kako napisa na društvenim mrežama planinarka Bisera Džidić, sa Amrom se upoznala na planini prije puno godina, družile su se na brojnim izletima. Prilikom, sad već zadnjeg susreta sa njom, rekla joj je da bi voljela opet otići na Mosor – za 1. maj.

  • Jer dva puta smo bile zajedno na toj planini iznad Splita. Posljednji put smo zajedno pohodile Mosor, nakon velikog požara. Tada je grupa sarajevskih planinara, krajem novembra 2017. godine, na Mosoru posadila sadnice sarajevskog bora iskazujući tako solidarnost sa ljubiteljima prirode i Splićanima čiji su grad i planina Mosor u ljetnom požaru te godine pretrpjeli ekološku katastrofu. Znam da je voljela Mosor, to je rekla u našem posljednjem susretu. Voljela je planine, ljude, kist i slikarsko platno na kojem je iskazivala emocije, snoviđenja, imaginaciju, kolorit pejzaža. Vjerujem da će na boljem svijetu Amra biti okružena posebnom ljepotom – napisala je na svom Facebook profilu Džidić.

Od Amre su se oprostile, na društvenim mrežama, brojne kolege i prijatelji.

Čitaj još:   VRANJEŠ, SE SVETI JELENI: Navijači arlauču "J*BI, J*BI KARLEUŠU"

izvor: agencije