IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Zašto je odluka o hapšenju PUTINA toliko pogodila VUČIĆA: Umalo se srušio i da li će uslijedi sankcije Rusiji iz BEOGRADA? (foto, video)

Politički vrh, zbog svoje radikalske i kvazi socijalisticke ideologije, živi u zabludi, a predsJednik Srbije, Aleksandar Vučić, predsJednika Rusije doživljava kao velikog i značajnog političara i sad mu je još teže da uvede sankcije Rusiji, a biće pod većim pritiskom…

BEOGRAD: Srbija, Crna Hronika, vijesti, utorak, 21: 03-2023, 00: 24… Zašto je odluka o hapšenju PUTINA toliko pogodila VUČIĆA: Umalo se srušio i da li će uslijedi sankcije Rusiji iz BEOGRADA? (foto, video)

Sagovornici Danasa komentarišući zašto je Vučiću jako teško pala odluka Međunarodnog krivičnog suda da izda poternicu za Vladimirom Putinom…

Osim što je po dobijanju vesti o nalogu suda za Putinom odmah naložio sednicu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, Vučić je, kako su preneli mediji, morao da sedne.

– Samo što se nisam srušio kad su mi pokazali vest. Ovoliki magarac od skoro 120 kila, jer znam šta to znači za našu zemlju – rekao je on u obraćanju građanima Sremske Mitrovice u petak.

On je tu odluku pojasnio rekavši da je Zapad time pokazao da će ići do kraja i da se ne sekira zbog moguće eskalacije sukoba, te da će mnogo će vode proteći dok se sukob u Ukrajini ne zaustavi. Uz to, je naveo i da mu ta odluka govori da će i jedni i drugi igrati do kraja i posledice će biti teže za sve.

Zašto je odluka o hapšenju Putina toliko pogodila Vučića da se umalo srušio i da li slede sankcije Rusiji? 2
Foto: Print screen Pink

Vučić je naveo i da će Zapad izvršiti dodatni pritisak na sve one koji nisu do danas bili najoštrije okrenuti protiv Rusije, kao i da će oni koji flertuju sa Putinom snositi užasno teške posledice.

– Kad ovo govorim svestan sam situacije sa kojom ćemo mi da se susretnemo – kazao je Vučić.

Prema njegovoj proceni, nismo daleko od izbijanaj trećeg svetskog rata a nijedan rat nismo propustili, te da nas ništa dobro ne čeka i da brine svim srcem jer zna šta se desilo, gde to vodi i šta se zbiva.

Poslanik Narodne stranke Vladeta Janković za Danas kaže da je Vučiću sad još teže da uvede sankcije Rusiji, jer bi javnost to s razlogom doživela kao podlost i nož u leđa prijatelju u nevolji.

– Sem toga, koji autoritarni vladar voli da vidi u kakvu izolaciju možeš da dospeš kad o svemu odlučuješ sam – ukazuje Janković.

Žarko Korać, psiholog i bivši političar, za Danas kaže da je to zato što Vučić Putina doživljava kao velikog i značajnog političara.

– Taj odnos prema njemu traje još iz vremena kada je bio u SRS. Srpski nacionalisti su se istorijski oslanjali na Rusiju iako je Srbija imala i prozapadne nacionaliste.

Vučić je bio zgranut kada je sa zakašnjenjem otkrio da je Putin političar čija zvezda je na međunarodnoj sceni zbog ukrajinskog rata trajno potamnela. Stari Rimljani bi rekli: sic transit gloria mundi– objašnjava Korać.

Čitaj još:   Erdogan, ponovno brojanje glasova je prirodna stvar...
Zašto je odluka o hapšenju Putina toliko pogodila Vučića da se umalo srušio i da li slede sankcije Rusiji? 3
Foto: FoNet/Milica Vučković

Kako dodaje, iako je to drugi sud, Vučić dobro zna šta su međunarodni sudovi, jer je njegov bivši šef Šešelj proveo je u njemu deset godina.

– I to je novi udarac politici Srbije koja nije uvela sankcije Rusiji – ukazuje Korać.

I politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da je od Srbije Zapad sada može pojačano da traži uvođenje sankcija Rusiji, ali navodi da će opet srpska javnost još više da se opire tome.

– Vučiću je problem što građani Srbije dobro znaju šta je navodna haška pravda. Iz sopstvenog decenijskog iskustva razumeju da je ona u svakoj varijanti, uključujući i Međunarodni krivični sud, brutalno sredstvo u funkciji geopolitičkih interesa Zapada.

Najnovija optužba na račun Putina na sve to je dodatno podsetilo srpsko društvo, koje i bez toga nije zaboravilo, da niko od NATO generala i političara nije odgovarao zbog agresije na Srbiju. Sada kada Vučić nagoveštava mogućnost približavanja vodećim zapadnim centrima moći, to njemu bitno ograničava manevarski prostor.

Zato je, verovatno, iskreno pogođen odlukom pomenutog suda koja je uperena protiv Ruske Federacija – navodi Anđelković.

I dodaje da Vučić uz to i dodatno drami, kako bi svom biračkom telu, koje je izrazito proruski nastrojeno, napadno poslao poruku da je nezadovoljan koliko i ono…

Dragomir Anđelković
foto FoNet/Medija centar

– Sve to ne znači da u narednom periodu, kada prođe prvi šok, Vučić neće probati da vodi kampanju kojom će Srbiju ubeđivati da moramo da zadovoljimo zahteve onih u čijem smo dometu sile, iako verujemo da se ponašamo nepravedno. Ipak, kao perfidan političar nesumnjivo shvata i da je teško relativno brzo navesti većinu građana da prihvate politiku koja je protivna njihovim uverenjima u vezi sa Kosovom, NATO, Rusijom, tzv. haškom pravdom – kaže Anđelković.

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije se očito sve više plaši da i on ne bude izložen nekim akcijama Zapada ako mu ne pokaže punu pokornost i u skladu sa tim delotvornost u nametanju Srbiji onoga što iz Vašingtona ili Berlina traže.

– Usled tog opterećujućeg raskoraka, sigurno je veoma nervozan – navodi on.

Srećko Đukić, publicista i diplomata, za Danas kaže da srpsko društvo živi u dubokim iluzijama iz kojih nikako ne može da izađe, zato što je takvim društvom, udaljenim od istine i stvarnih događaja u svetu koji nas okružuje, mnogo lakše upravljati, iliti manipulisati.

Zašto je odluka o hapšenju Putina toliko pogodila Vučića da se umalo srušio i da li slede sankcije Rusiji? 4
foto FoNet Aleksandar Mijailović

– Na prvom mestu to čini vlast, već punih deset godina, a onda sve to snažno podupire desno političko polje i pripadajuća mu inteligencija. Neistine, bajke, fatamorgane su njihov svet. Eto samo što Rusi nisu izbili na Dunav i Lamanš, u Berlinu, Parizu, Prištini i Prizrenu mogu da skoknu kada oni hoće a Srbi požele.

Čitaj još:   VIŠEGRAD: Obilježen dan ruskih plaćenika i potvrda da je u agresiji na BiH učestvovala i Moskva... (foto, video)

Nikako da shvate da Rusa ima 140 miliona, a stanovnika u Nato državama preko 800 miliona plus 40 miliona Ukrajinaca, da je Ruski GDP 1.500 milijardi dolara a zemalja Nato bar 40.000 milijardi dolara. Da je razlika u naučnom i tehnološkim nivou nemerljivo velika i za Rusiju nedostižno. Da postoji nuklearni partet a u dosadašnjem ratu u Ukrajini pokazalo se sa kojim oružjem ratuju Rusi a sa kojim Ukrajinci – objašnjava on.

To što najšire narodne mase u Srbiji žive u zabludi, nekako se može i shvatiti i opravdati, navodi Đukić, ali sam politički vrh, zbog svoje radikalske i kvazi socijalisticke ideologije, živi još dublje u zabludi.

– Nikako ne shvata da ovo nisu devedesete godine, da se svet promenio, da nije Milošević poslednji koji je optužen i izveden pred sud OUN, nego je prvi a za njim Gadafi, i još neki, i da danas bukvalno nema zaštićenih u multipolarnom svetu, kao i u onom unipolarnom.

Još 24. februara 2022. govorilo se da ruski predsednik može biti optužen za agresiju, zatim da sledi osnivanje specijalnog tribunala za zločine u Ukrajini (i biće ga), ali sve je preduhitrio Međunarodni krivični sud koji su osnovale UN kao stalni sud i koji je počeo da radi i nadamo se deli pravdu ni po babu ni po stricevima. A to nervira Aleksandra Vučića, jer svet nije ni Srbija ni Rusija, nego i Srbija i Rusija– zaključuje Đukić.

BONUS VIDEO: ICC arrest warrants in the situation of Ukraine: Statement by President Piotr Hofmański

izvor Danas.rs

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more