Regija

AccuWeather objavio prognozu za proljeće: Na Balkanu poplave i oluje, temperature daleko više nego inače… (foto)

Astronomski počelo je proljeće, a AccuWeatherov stručni tim međunarodnih prognostičara objavio je detalje o tome što će kako će izgledati predstojeća proljetna sezona u Evropi…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 21: 03-2023, 08: 14… AccuWeather objavio prognozu za proljeće: Na Balkanu poplave i oluje, temperature daleko više nego inače… (foto)

U velikoj prognozi AccuWeathera za proljeće stoji da će se u pojedinim zemljama Evrope nastaviti dugotrajni zimski obrazac, dok će neki dijelovi našeg kontinenta suočiti s potencijalno opasnim nepogodama nešto kasnije.

PREDHODNE Večeri astronomski počinje proljeće, a AccuWeatherov tim međunarodnih prognostičara objavio je detalje o tome što će kako će izgledati predstojeća proljetna sezona u Evropi.

Prema Meteo France, niz od 32 uzastopna dana bez mjerljivih oborina (manje od 1 mm kiše dnevno) opažen je od 20. januara 2023. do 21. februara 2023. Time je postavljen novi rekord za najdulji uzastopni niz od dana bez mjerljivih oborina od 1959. godine.

I dok se zbog ovakvih pojava strahuje od moguće suše, oluje u jugozapadnoj Evropi i povećanje proljetnih oborina u južnim regijama izaziva zabrinutost među meteorolozima zbog mogućih poplava u Italiji i Balkanu.

“S obzirom na to koliko je Sredozemno more toplo, oluje bi mogle osigurati dodatnu vlagu i dovesti do povećanja prijetnji od poplava. To je posebno zabrinjavajuće za zapadne padine Apenina i Dinarskih Alpa”, istakao je Tyler Roys, viši meteorolog AccuWeathera.

Veći dio jugoistočne Evrope, uključujući i područje naše regije, u drugom dijelu proljeća suočavat će se sa nadprosječnim temperaturama.

Sve od Rima do Bukurešta temperature sredinom marta su bile na nivou onih tipičnih za kasni April, a ovaj trend zagrijavanja nastavit će se i tokom sljedećih mjeseci praćen povremenim kišama. U periodu kasnog proljeća na Balkanu treba očekivati i oluje.

izvor iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

VIC DANA: Gurmanske avanture… (foto, video)

Nasmijte se uz naš odabir vica dana! LAGOS: Regija, Zanimljivosti, utorak, 07, 05. 2024…17: 42……

2 sata ago

IVAN Vuković: Spram ovoga, Zdravko Krivokapić djeluje kao državnik prvog reda… (foto)

Na mreži X se oglasio potpredsjednik Demokratske partije socijalista Ivan Vuković: Komentarisao Vanjsku politiku aktuelne…

3 sata ago

MILOŠ Nikolić: PES ponavlja laži ANDRIJE Mandića, reakcija im je na nivou TIHOMIRA Dragaša i njegove pameti… (foto, video)

"Beogradu čestitamo- dresiranje novog političkog konja ide više nego dobro" PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti,…

3 sata ago

“CRNOGORSKI Lavovi” počeli operaciju SP 2025: Bolji od Italije, to treba i da pokažu…. (foto, video)

Rukometaši Crne Gore počeli pripreme za baraž mečeve protiv Italije- prvi je na programu u…

4 sata ago

Dnevni horoskop za 8. maj 2024. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših područja-  Ovan bez…

5 sati ago

STRAVA i Horor u Hrvatskoj: U ZAGREBU, nasmrt izbo ženu, oglasila se policija… (foto)

U Zagrebu je danas muškarac ubio ženu, javlja zagrebačka policija. Ubica je ženu ubo "oštrim predmetom", kaže…

6 sati ago

This website uses cookies.