IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŽARKO Korać: JAKOVU Milatoviću nijesu sigurni glasovi DF- a, građani biraju između „ekonomske šarade“ i pune nezavisnosti države… (foto, video)

Glasati za ljude koji obećavaju ogromno povećanje plata i penzija vjerovatno lijepo zvuči, ali to se u ovom trenutku finansira iz kredita i to je neodrživo. Ja za tu opciju nikada ne bih glasao – poručio je Korać

Bivši potpredsjednik vlade Srbije, profesor Žarko Korać kazao je da je najveći gubitnik predsjedničkih izbora Demokratski front (DF), ističući da nije siguran da će njihovi i birači drugih stranaka prihvatiti poziv da u drugom krugu glasaju za kandidata Evrope sad Jakova Milatovića.

Smatra da je neizvjestan rezultat drugog kruga izbora, navodeći da će oni imati istorijsku dimenziju za Crnu Goru, te da građani 2. aprila odlučuju između identitetskih pitanja i populističke ekonomske demagogije.

Prema preliminarnim rezultatima Državne izborne komisije (DIK) predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović osvojio je 35,37 odsto glasova, kandidat Evrope sad Jakov Milatović 28,92 odsto, dok je lider DF- a Andrija Mandić ostao daleko iza njih sa 19,32 odsto podrške.

Korać u izjavi za portal Pobjeda kaže da su dva razloga za loš izborni rezultat predsjedničkog kandidata Fronta.

– Jedan je rebrendiranje njhovog kandidata Andrije Mandića božijeg čovjeka koji hoće da miri što je potpuno u suprotnosti sa čitavom njegovom političkom karijerom dužom od 20 godina. Izgleda da to njegovi birači nijesu prihvatili.

Drugi razlog je taj da su birači nezadovoljni liderima i politikom te strane i uprkos snažnoj podršci Beograda. Bilo je interesantno da je ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić čestitao Mandiću rezultat na izborima, a završio je trećem mjestu– kazao nam je Korać.

Prema njegovim riječima, relativni dobitnici izbora su dvojica kandidata koji su ušli u drugi krug.

– Uprkos tome što DPS dvije godine nije na vlasti i što se vodi žestoka kampanja protiv te partije i samog Đukanovića, pokazalo se da njihov predsjednički kandidat i dalje nosi bar trećinu biračkog tijela. Naravno, dobitnik je i Evropa sad koja je dobila i na lokalnim izborima u Podgorici i taj Pokret je relativno dobro prošao na predsjedničkim izborima– ocijenio je Korać.

Demagogija

Napominje da Milatović na rezultatu može zahvaliti jakoj ekonomskoj demagogiji koje ranije bilo. Iznenađujuće je, navodi Korać, da je to na glasače više uticalo nego tzv. identitetska pitanja.

– Pokazalo se da je ekonomska demagogija Evrope sad dobro prošla u Podgorici koja nosi ogroman broj biračkog tijela, najobrazovanijeg kao i u Beogradu. Ta demagogija sa većim platama i prazna obećanja su imala ogroman efekat.

Bio sam u Vladi i znam kako funkcioniše ekonomija jedna zemlje– ukidanje doprinosa je najprostriji način da povećate plate, ali je vaš zdravstveni sistem doveo do kolapsa. To je nehumano do krajnjih granica, da pacijenti moraju sami da kupuju ljekove, da postoji ogroman problem sa snabdijevanjem ljekovima jer je sve prebačeno na način finansiranja koji je proizvoljan i nesiguran.

Čitaj još:   BEOGRAD: GELERI ZAVRŠILI U RUCI, PLAFONU, VIKNUO JE SNAJPER, SVI SU SE BACILI NA POD, grad je bio blokiran, policija dignuta na noge... (foto)

Glasati za ljude koji obećavaju ogromno povećanje plata i penzija vjerovatno lijepo zvuči, ali to se u ovom trenutku finansira iz kredita i to je neodrživo. Ja za to nikada ne bih glasao. Naprotiv, to bi za mene bio glavni razlog da ne glasam za nekoga, jer je to ekonomski potpuno neodgovorno– istakao je Korać.

Korać dodaje i da nije siguran da će birači stranaka čiji su lideri pozvali da se u drugom krugu glasa za Milatovića, to i učiniti, kao i u kojem broju će pripadnici manjinskih naroda izaći na birališta. Stiče se utisak, što je, kako kaže Korać, sada jedinstveno za prostor bivše Jugoslavije, da sve stranke, liše Socijaldemokratske partije (SDP), udružuju protiv DPS-a.

– Demokratski front je podržao Milatovića da bi uračunali sebi poen pred parlamentarne izbore. Unaprijed se nude onome koga vide kao predsjednika Crne Gore. Jedini cilj izbora je da padne DPS. To je negativna kampanja – „Ja znam šta neću“. Ali je mnogo interesantnije pitanje: „Šta zapravo hoću?“ Političko pitanje je: „Šta ti nudiš“ – naveo je Korać.

Glasovi SDP-a idu Đukanoviću

Siguran je i da će glasači Socijaldemokratske partije podržati Đukanovića 2. aprila, bez obzira na to da li će rukovodstvo stranke uputiti poziv svojim simpatizerima.

– U ovom trenutku SDP zadržava neka prava vodeći računa o različitim opcijama nakon parlamentarnih izbora, odnosno o eventualnim koalicijama, što se i dosad dešavalo. Prilično sam siguran da će njihovi birači, koji su suverenisti, glasati za Đukanovića – poručio je Korać.

Dva puta

Sada se, smatra naš sagovornik, otvaraju mnoga pitanja i ističe da će rezultat drugog kruga izbora biti neizvjesniji nego što se čini.

Prema njegovim riječima, odluka birača imaće izvjesnu istorijsku dimenziju i prilične reprekusije za Crnu Goru.

– Crna Gora je teško obnovila nezavisnost i mislim da će u drugom krugu izbora građani odlučivati koliko oni zapravo žele da Crna Gora bude nezavisna država. Moraju da odluče da li glasaju za jednu populističku, ekonomsku demagogiju, ili žele skroz nezavisnu Crnu Goru.

Možete zamjerati Đukanoviću šta god želite, ali jedna stvar je sigurna– on vrlo jasno šalje poruku da će Crna Gora imati svoj put u Evropsku uniju, da je ona potpuno nezavisna država i da se isključivo vodi svojim interesima. Vlada i predsjednik koji i te kako slušaju Sprsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori ne mogu se smatrati politički potpuno nezavisnim– zaključio je Korać.

Čitaj još:   Proglašena najbolja zemlja na planeti za putovanja...

Nacionalistička Srbija se nada porazu Đukanovića

Profesor Žarko Korać kazao je da je u Beogadu i tamošnjim medijima koje kontroliše vlast, proslavljeno to što je u drugi krug ušao Mialtović, sa velikom nadom da će Đukanović biti poražen.

– Nacionalistička Srbija je većinska i na vlasti i ne može da oprosti Đukanoviću nezavisnost Crne Gore. Podsjetio bih da je jedna od primjedbi na račun bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića, čiji je otac bio predsjednik Odbora protiv nezavisnosti Crne Gore, bila ta da je on dozvolio da Crna Gora postane nezavisna, kao da je to od njega zavisilo. Nacionalistička Srbija se jako nada da će Đukanović biti poražen i to valjda govori nešto Evropi sad– rekao je Korać.

BONUS VIDEO: Žarko Korać: Srbija i SPC ne smiju ovako tretirati Crnu Goru! Sutra pada crnogorska vlada!

Privid da predsjednik ima ogromna ovlašćenja

Korać podsjeća da po Ustavu predsjednik Crne Gore, kao i predsjednik Srbije, nema ogromna ovlašćenja.

Upravo, kako kaže, zbog Mila Đukanovića i njegovog realnog uticaja na politički život Crne Gore stekao se utisak da predsjednik države vodi politiku, ali to zapravo nije slučaj.

– Treba razlikovati stvarnu i vlast u granicama Ustava. Ustav ne daje veliku moć predsjedniku, a to što je Đukanović realno imao veliki uticaj na politički život proizilazi iz njegovog dugogodišnjeg bavljenja politikom i ostvarenih rezultata – objasnio je Korać.

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more