IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VEČERAS NASTUPA MJESEC RAMAZAN, SUTRA PRVI DAN POSTA: Ramazanski POST jedan je od PET STUBOVA ISLAMA… (foto, video)

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, zalaskom sunca večeras nastupa mjesec ramazan, dok će prvi dan posta biti sutra, 23. marta...

SARAJEVO: Regia, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 22: 03-2023, 17: 44… VEČERAS NASTUPA MJESEC RAMAZAN, SUTRA PRVI DAN POSTA: Ramazanski POST jedan je od PET STUBOVA ISLAMA… (foto, video)

Nakon 30 dana posta muslimani dočekuju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika, a bajram-namaz je u petak, 21. aprila.

Rijaset Islamske zajednice će tokom ovog mjeseca organizirati brojne vjerske aktivnosti, te jedinstvene programe povodom obilježavanja značajnijih datuma, odnosno mubarek noć Lejletul-bedra, Fethu-Mekke i Lejletul- kadra.

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Božije zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.

Prema islamskom učenju, u ovom odabranom mjesecu nalazi se noć Lejletu-l-kadr u kojoj je ljudima počelo spuštanje Božije objave Kur’ana i noć Bedra, historijskog događaja koji je snažno usmjerio povijest islama.

Čitaj još:   HOROR: PODLEGAO POVREDAMA, Mladi Crnogorac, upucan na Bežaniji!!!

Ramazanski post jedan je od pet stubova islama, zajedno s muslimanskim svjedočenjem vjere, dnevnim molitvama, zekatom (godišnjim izdvajanjem iz imetka) i odlaskom na hadž u Meku.

Ramazan je najvažniji mjesec za muslimane širom svijeta, pa i za one koji vijekovima žive u Bosni i Hercegovini i čuvaju ramazansku tradiciju.

BONUS VIDEO: Počinje Ramazan, sutra prvi dan posta

izvor iBalkan.net/ Hayat.ba

MJESEC RAMAZANA: Večeras prva teravija, sutra prvi dan posta… (foto)

Muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu, sutra će Read more

VIC DANA: Mo­že li ČOČE ože­nje­n ČOVJEK da bu­de sre­ćan? (foto)

Započnite jutro nasmijani uz vic dana o ĐETIĆU... BUDVA: Regija, Read more