IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PRIŠTINA: Za stan od 900 do 2.500 eura po kvadratu… (foto, video)

Cihena izgradnje nekretnina na Kosovu opada, nakon više od godinu dana neprekidnog rasta, ali to nije dovelo i do pada cijena, piše Radio slobodna Evropa.

PRIŠTINA: Kosovo, Ekononmja, vijesti, ponedeljak, 27: 03-2023, 00: 14… PRIŠTINA: Za stan od 900 do 2.500 eura po kvadratu… (foto, video)

Ilustracija: Shutterstock/Mitzo

Ilustracija: Shutterstock/Mitzo

Za novogradnju u Prištini, u zavisnosti od lokacije, građani moraju da izdvoje od 900 do 2.500 evra po kvadratu.

Iz Udruženja građevinara Kosova kažu da su cene nekretnina slične i u Prizrenu, drugom gradu po veličini na oko 85 kilometara od Prištine, a u ostalim kosovskim gradovima, poput Kosova Polja, Uroševca, Gnjilana ili Peći, cene su nešto niže, prenosi Kosovo onlajn.

Inflacija na Kosovu je, kao i svuda u svetu, počela da raste 2021. godine kao posledica poremećaja na tržištu usled pandemije korona virusa. Rast inflacije je potom nastavljen i tokom 2022. godine usled početka rata u Ukrajini.

Poskupljenjem građevinskog materijala su za preko 20 odsto poskupeli stanovi.

Primera radi, jedan kvadratni metar stana u Kosovu Polju, na oko šest kilometara od Prištine, se tokom marta 2022. kretao od 650 evra pa naviše.

Ta cijena je ostala ista i tokom 2023. godine, što znači da je kvadratni metar poskupeo za najmanje 150 evra od 2021. godine, kada se kretao oko 500 evra.

Podaci Kosovske agencije za statistiku pokazuju da je prosečna cena izgradnje u 2021. i 2022. godini porasla i do 16 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Međutim, prema podacima iste agencije, u poslednjem kvartalu prošle godine cena izgradnje je opala za 0,6 odsto.

Faktori koji utiču na cene

“Cena stanova teško može da opadne. Nije bilo (većeg) smanjenja troškova izgradnje”, kaže za Radio Slobodna Evropa predsednik Udruženja građevinara Kosova, Faton Hodža.

Hodža objašnjava da je cena građevinskog materijala ostala gotovo ista, te da je došlo do blagog pojeftinjenja cementa i gvožđa.

Čitaj još:   PRIŠTINA: Obilježena Lejletu-l-kadr na Kosovu bez prisustva vjernika... (foto)

Marta 2022., Hodža je u izjavi za RSE rekao da je cena gvožđa porasla za 40 odsto u odnosu na prethodnu godinu, te da je cena cementa porasla za 80 odsto.

Iz prištinske agencije za nekretnine Meriton Cana, ne očekuje da će cene stanova biti manje tokom ove godine, imajući u vidu da se za izgradnju koristi skuplji materijal.

Ovi proizvodi su, kaže on, krajem 2022. bili nešto jeftiniji, odnosno cena cementa je opala za pet odsto a gvožđe za deset, ali, ipak, dodaje da su te cene i dalje visoke u poređenju sa 2020. godinom.

“U nekretninama postoje dve cene – tržišna i prodajna cena. U prva tri meseca ove godine primetili smo da cene na tržištu nisu pale, ali je veće pregovaranje nego ranije”, kaže on.

Još jedan faktor koji utiče na cene stanova je poskupljenje zemljišta.

Na pojedinim sajtovima agencija za nekretnine, u prištinskim naseljima cena za četiri ara zemlje se kreće i do 140.000 evra.

Agenti za nekretnine u izjavi za RSE navode da je cene zemljišta u Prištini porasla za oko 30 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Oko 70 odsto kupaca je iz dijaspore

Vlasnik građevinske kompanije na Kosovu Brahim Seljimaj navodi da je u prva tri meseca ove godine opala prodaja nekretnina.

“Slabo je interesovanje za kupovinu stanova, među dijasporom je opalo interesovanja za kupovinu stanova. Do 70 odsto kupaca na Kosovu je iz dijaspore”, kaže Seljimaj.

Seljimaj ocenjuje da će, ukoliko se ovakav trend nastavi, građevinski sektor biti blokiran.

Centralna banka Kosova je u izveštaju objavljenom avgusta 2022., navela da bi sektor građevinarstva i nekretnina mogao da se suoči sa finansijskim problemima usled poskupljenja materijala i cena na tržištu.

U izveštaju se navodi i da bi situacija mogla da se pogorša jer je “neizvesno ponašanje kosovske dijaspore”.

Čitaj još:   U Hrvatskoj potvrđen 12. slučaj, u Sloveniji zaražen ljekar, u BiH nema promjena tri slučaja zaraze korona virusom... (foto)
@metarnakvadrat

Hajde da se kladimo da mogu da kupim koliko god hoces stanova po ceni jednog stana? Hahah jeste sigurno….kako brate? Evo npr. kupim stan koji je u losem stanju za 100.000 eur i ulozim 20.000 eur da ga sredim OK dakle uzozio si 120.000 eur Nakon sredjvanja taj stan vredi 200.000 eur i ja odem u banku da uzmem kredit za taj stan u iznosu od 75% od te vrednosti a to je koliko? To je 150.000 eur Tako je Cek cek, dobices od banke vise nego sto si ulozio? DA i plus novac koji sam dobio od banke je oslobodjen poreza jer je dug a na dug nemas porez Hm ali ce ti zato biti visoka rata kredita garant? Mozda li to nije vazno zato sto ce to da placa neko drugi Ha ha jeste ko drugi ce da placa? Placace je stanar kroz zakup! Cekaj brate za 120.000 eur ti si dobio stan koji ti je kroz kredit nazad doneo 150.000 eur plus rentas taj stan koji sam sebe otplacuje? Tako je to je …znaci kupis, renoviras, uzmes kredit, rentas i tako mozes da kupujes nekretnine iznova i iznova sa istom sumom novca Gde si bre naucio sve to? Cuo sam do Milana iz agencije “Metar na Kvadrat” zato ih i pratim ( kliknite na + ) #nekretnine #novac #kredit #investiranje #fypsrbija

♬ original sound – Agencija za nekretnine m2

Kosovska dijaspora, prema podacima Centralne banke Kosova, zauzima prvo mesto po stranim investicijama i one se uglavnom realizuju u nekretninama.

Od preko 600 miliona evra stranih investicija, koliko je ostvareno u periodu od januara do oktobra 2022. godine, preko 400 miliona evra je uloženo u nekretnine.

Guverner Centralne banke Kosova Fehmi Mehmeti je početkom godine najavio da bi do pada inflacije trebalo da dođe u drugoj polovini ove godine.

Za sada su se stabilizovale cene nafte i benzina, koje su dostigle vrhunac avgusta prošle godine. Ostaje da se vidi kakva će situacija biti sa ostalim proizvodima i uslugama.

BONUS VIDEO: Podstanarski život ili kupovina stana: Sta se više isplati? – 150 MINUTA

izvor vesti.rs

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more