IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KOMŠIJE MUKU MUČE S RADNICIMA: Satnica je 10 eura, ali taj posao niko ne želi da radi… (foto, video)

“Jel’ vas sram ponuditi takvu platu za toliki posao”, navodi se u jednom komentaru…

MAKARSKA: Hrvatska, Zanimljivosti, Ekonimija, utorak, 04: IV-2023, 09: 14… KOMŠIJE MUKU MUČE S RADNICIMA: Satnica je 10 eura, ali taj posao niko ne želi da radi… (foto, video)

Njihov je posao među 10 najtraženijih u Hrvatskoj, ali nitko ga ne želi raditi: ”Koliko ih je meni reklo – ne mogu, ja sam na rubu živaca”

Turistička sezona u Hrvatskoj je pred vratima, a s turističkom sezonom raste i potražnja za radnicima. Niko ne želi čistiti apartmane niti za 10 eura po satu.

“Bez sobarice, kuharice, konobara hotel ne može funkcionirati, bez mene može, ali bez sobarice ne. Vi radniku trebate dati sve ono što svaki čovjek zaslužuje. Ugodnu plaću, ugodno radno mjesto, dobru atmosferu”, jasan je Domagoj Grgić, direktor hotela.

Zato su se za sezonu ekipirali. Oni koji nisu traže na sve strane. Društvene mreže zatrpane su oglasima, ali i komentarima, piše Dnevnik.hr.

“Tražim čistačicu za sobe u Splitu. Šest soba radi se od 10 sati svaki dan. Četiri do pet sati rada, plaća 5.000 do 6.000 kuna u eurima”, samo je jedan od njih, a takvi oglasi nerijetko pokrenu žustre rasprave u komentarima.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 21. decembar 2019. godine

“U Labinu i Rabcu 100 kuna jedan sat pa ti vidi računicu”, poručuju jedan korisnik. “Jel’ vas sram ponuditi takvu plaću za toliki posao”, dodaje drugi.

Da je posao još uvijek degradiran, govori Ivana Klobučar, vlasnica obrta za čišćenje. Radnike se teško nađe. Svi bi, kaže, radili “na crno”. Ima dvije zaposlenice. Čiste od ureda, zgrada do igraonica. Apartmane više ne.

BONUS VIDEO: Minimalna satnica u Njemačkoj 8,5 eura

“Svi misle da znaju čistiti, no nije to baš tako. Uhvatiš se u koštac kad moraš u četiri apartmana u tri do četiri sata očistiti svaku šalicu, vilicu, žlicu. Nema, sve mora biti besprijekorno i onda shvatiš koliko je meni ženskica reklo ja ne mogu, ja sam umorna, ja sam na rubu živaca”, poručuje Klobučar.

Posao čistača je u top 10 najtraženijih zanimanja u susjednoj Hrvatskoj.

BONUS VIDEO: NUDE POSAO U AUSTRIJI ZA 6.000 EVRA, ALI GA NIKO NEĆE U čemu je caka?

Čitaj još:   ZDRAVKO Krivokapić: Uhapšen Veljović i još pet osoba... (foto)

IZVOR (SB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more