IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŽARKO Korać: Biografija JAKOVA Milatovića ne uliva povjerenje, u POLITIKU GA UVELA CRKVA KOJA NEGIRA POSTOJANJE CRNOGORSKE NACIJE… (foto)

Profesor Filozofskog fakulteta u penziji i nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije Žarko Korać izjavio je u Novom danu TV N1 da mu politička biografija novoizabranog predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića ne uliva povjerenje, jer je, kako je kazao, riječ o čovjeku kojeg je u politiku uvela crkva koja negira postojanje crnogorske nacije.

ŽARKO Korać je na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori otvoreno podržao višedecenijskog lidera te države Mila Đukanovića.

Objašnjavajući svoju odluku, profesor je u Novom danu objasnio da je crnogorsko društvo duboko podijeljeno, da je 1918. izgubilo svoju državu koja je svoju samostalnost obnovila tek 2006. godine.

„To je identitetsko pitanje. U Srbiji nema svađe oko toga da je Srbija samostalna država, dok jedan dio Crne Gore nema neku ideju o samostalnoj Crnoj Gori, nego smatra da treba što više da bude upućena na Srbiju“, istakao je Korać.

Čitaj još:   JOVANA, Uhapšena metlom pretukla supruga, sad je ponovo u žiži javnosti... (foto)

Novoizabranog predsjednika Milatovića vidi upravo kao predstavnika tog dijela građana Crne Gore.

„Milatović se nije bavio politikom, on se pojavio 2021. kada se pojavila tzv. apostolska vada napravljena u manastiru Ostrog. To je jedinstveno u Evropi, u Srbiji je npr. to nemoguće da neki vladika u manastiru formira vladu. To je pokazalo zavisnost od crkve, jer su te litije s tankom većinom srušile DPS“, rekao je Korać.

A, ta ista Srpska pravoslavna crkva, prema njegovim riječima, ne priznaje crnogorsku naciju, i to otvoreno kaže.

Kad crkva pravi vladu to, prema riječima Koraća, više nije sekularna država, a kada država nije sekularna nije građanska.

izvor: N1

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more