IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MIODRAG Vlahović poručio JAKOVU Milatoviću: Da, u Srebrenici je počinjen genocid i ja to osuđujem u svoje i u ime svih građana koje predstavljam- Tako se to kaže… (foto)

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović saopštio je da je njegova pozicija po pitanju genocida u Srebrenici vrlo jasna i da osuđuje sve zločine koji su se dogodili u prošlosti.

– Međunarodni sud je bio vrlo jasan i on je negdje individualizovao genocid koji se dogodio u Srebrenici. Moja pozicija je tu vrlo jasna, crnogorski parlament je, takođe, usvojio Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Važno je da kao region, zajednički, donesemo sud o prošlosti koja je bila veoma teška. Prošlosti koja je imala jednu Srebrenicu, ali i jedan Jasenovac, prošlosti koja je imala zločin koji se dogodio u Pivi, odnosno u Velici. To su sve stvari koje jasno osuđujem– poručio je JAKOV Milatović za Al Džazira Balkans.

(NE)JASNO IZJAŠNJENJE

Predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava Miodrag Vlahović, inače prvi crnogorski zvaničnik koji je, u funkciji ministra vanjskih poslova, posjetio Potočare, u novembru 2004, ističe za Pobjedu da – iako je dobro što je bar pomenuo presudu u Hagu– pažljivo čitanje izjave izabranog predsjednika naše držve ukazuje da Milatović – nije javno i eksplicitno negirao genocid u Srebrenici.

– Veoma žalim što se sasvim jasno vidi da novoizabrani šef naše države koristi uobičajenu „šifru“ i sa njom povezanu relativizaciju genocida u Srebrenici, koja se odnosi na pominjanje presude Međunarodnog suda pravde i, odmah za time, nabrajanje raznih drugih stravičnih pogrona, zločina protiv čovječnosti i genocida– kako bi, prije svega, kod onog dijela naših građana koji imaju sumnje i strahove, neznanje i teške i zlokobne predrasude i nedostatak ljudske samilosti prema nevinim žrtvama Srebrenice, jer dobro znaju u ime čije i kakve ideologije je počinjen taj stravični zločin – poslao poruku koju oni dobro razumiju. G. Milatović je zapravo iskoristio „lozinku“ koju ta vrsta svijesti shvata i koja je ne uznemirava. Biće zadovoljan i g. Leposavić, siguran sam, rekao je za Pobjedu predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava Miodrag Vlahović.

Podsjetio je da ima raznih vrsta relativizacija srebreničkog genocida i da gotovo sve počinju riječju „ali“.

– Pa se onda nabrajaju drugi krvavi i stravični zločini koje bi, u ovom kontekstu i povodom povezanih političko-ideoloških signala trebalo pročitati, između redova, a da se ne kaže do kraja što se zaista misli… Znamo za tu logiku– to je tobože nekakav „istorijski revanš“, ali ne treba to glasno i javno izgovarati.

Čitaj još:   SVE O Krvnim grupama: Kako se nasljeđuje A, B, AB, ili 0 krvna grupa...

Upravo je to posebno tužna činjenica. G. Milatović, kao svjetski obrazovan građanin koji se služi engleskim jezikom mora znati da se, recimo, zločini u Sabri i Šatili ne mogu pravdati čak ni najgroznijim od svih zločina o kojima znaju naše generacije – nacističkim holokaustom, na čijoj su mapi brojna stratišta, uključujući Gradišku i Jasenovac – poručuje Vlahović.

Kada budućeg predsjednika Crne Gore, ističe predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava, pitaju što misli o genocidu u Srebrenici on treba da odgovori o genocidu u Srebrenici, u kojem su ljudi stradali samo zato što su muslimani i Bošnjaci, a koje su zvjerski pobili najgori zločinci.

– Ako se mladi budući predsjednik usteže da o tome priča, uključujući detalj iz koje zemlje i iz kojeg naroda potiču ti koji su pobili 8.372 ljudske duše, onda ne treba da poteže ni Veliku, ni Pivu, ni Miloševićev Vukovar ili Foču Pavla Đurišića– primjere, dakle, i iz prošlih, davnih ratova, ali i iz ovih najsvježijih, uključujući zločine prema humanosti i sve grozote srpske vojske i paravojske na Kosovu devedesetih.

Jer, na taj način, naš novi predsjednik šalje sasvim pogrešnu poruku– koja ne govori o tome što on misli i u što vjeruje, već o tome što je naučen ili „primoran“ da kaže, kako ne bi uvrijedio onaj dio glasača koji se još uvijek dive Karadžiću, Mladiću i ostalim ratnim zločincima. Da ne bi uvrijedio i Crkvu Srbije, da i tu negatorsku instancu ne zaboravimo – kazao je Vlahović.

Svjestan je, kako je rekao, da će i ovakva polutanska i pritvorna Milatovićeva izjava zadovoljiti očekivanja nekih inostranih faktora i nekih domaćih političkih adresa.

– Takva su vremena i takve su „naravi“ u koje smo gurnuti i na koje nas navikavaju. „Ne traba se vraćati u prošlost“, kaže i Jakov Milatović, a kažu i oni koji su podržali njegov izbor, „da bismo se pomirili“. I tu je najvažnija namjerna „greška“, koja se sasvim svjesno i namjerno plasira. Da ne pričamo o tome, dakle?! To je onda grobljanski mir, mir primarnih, sekundarnih i tercijernih masovnih grobnica, mir „krečana“ i šlepera sa ljudskim leševima porinutim u rijeke i u jezera… – smatra Vlahović.

Čitaj još:   PANIKA, REGION SE I DALJE TRESE, JEDAN JAČI POTRES SRAVNIO BI POLA SRBIJE: Evo ko je najugroženiji... (foto)

Nema pomirenja, kako je rekao, „bez istine, kao što nema predsjednika svih građana kojemu svi građani nijesu jednako vrijedni, značajni i važni – bez obzira kako se zovu, kako se mole, ili se ne mole, i što mogu misliti o njegovom izbjegavanju prostog ljudskog odgovora, na koje ga obavezuje mjesto na kojem će sjedjeti, ljudski obraz da ne pominjemo“.

– Da, u Srebrenici je počinjen genocid i ja to osuđujem u svoje i u ime svih građana koje predstavljam. Tako se to kaže – poručio je Vlahović novoizabranom predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću.

izvor: gradskiportal.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more