IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILIVOJE Katnić, bivši glavni specijalni tužilac, odgovorio da li je ”štitio kriminalce”: Nijesam uhapsio DRITANA zbog opstrukcija u MUP… (foto)

Koliko sam štitio kriminalce, govore moji rezultati – podignuto je 90 optužnica protiv 400 pripadnika organizovanih krimalnih grupa. Stoji, međutim, činjenica da nijesam uhapsio člana škaljarskog klana koji se zove Dritan Abazović, ističe Katnić za Pobjedu

Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katni ćžestoko je optužio odlazećeg premijera Dritana Abazovića da je imao veze škaljarskim organizovanim klanom i da ga – zbog jakih opstrukcija u Ministarstvu unutrašnjih poslova – nije uhapsio.

Gostujući juče na TV Prva, odlazeći premijer je optužio Katnića da je, dok je bio glavni specijalni tužilac, ,,štitio kriminalce“ te ponovio optužbe i na račun bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića, tvrdeći da je ovaj ,,na vrhu piramide organizovanog kriminala u Crnoj Gori“.

U razgovoru za Pobjedu Katnić upravo Abazovića optužuje za veze sa organizovanim kriminalom, tvrdeći da postoje, do stepena osnovane sumnje, podaci da je Abazović otkrivao visokopozicioniranim članovima škaljarskog klana namjere Vlade i drugih državnih službenika o smjeni glavnog specijalnog tužioca i kadrovima koji se planiraju u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

“Koliko sam štitio kriminalce, govore moji rezultati – podignuto je 90 optužnica protiv 400 pripadnika organizovanih krimalnih grupa. Stoji, međutim, činjenica da nijesam uhapsio člana škaljarskog klana koji se zove Dritan Abazović.

Do stepena osnovane sumnje se može kostatovati da je Abazović ovoj grupi davao podatke o namjerama Vlade i drugih državnih službenika kada će biti smijenjen glavni specijalni tužilac i koje će kadrove postaviti u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Štitio ih gdje god je stigao”, kazao je Katnić.

Ističe da nije realizovao taj zadatak zbog ozbiljne opstrukcije Abazovićevih kadrova u MUP-u koji su ga obavještavali o svim dokazima koji su postojali protiv njega o vezama sa kriminalnom grupom.

“Međutim, duboko vjerujem da će doći dan kada će svi odgovarati za učinjeno, pa i gospodin Abazović. Uostalom, za sličan ili isti oblik podstrekavanja koji u dužem periodu čini Abazović prema meni, određene osobe danas odgovaraju u Hagu”, kazao je.

Kako je Pobjeda pisala, koristeći informacije Europola o transkriptima razgovora sa Skaj aplikacije i prisluškivanih razgovora, koje su objavljivali M portal i Standard, Dritan Abazović je od avgusta 2020. godine bio vrlo citirana, ali i uvažavana, osoba u prepiskama škaljarskog kriminalnog klana.

,,…veli abazović. Da ih deremo nocas. Brat. Najgeći od svih, Svega mi. Vjerujes li da mi je zao sto za njega nijesam glas… da, da abaz je brat nas veliki“.

Ovih nekoliko rečenica su dio transkripta presretnutih razgovora u izbornoj noći 30. avgusta 2020. godine, između člana škaljarske mafijaške organizacije Stefana Đukića-Mandića koji je tada bio u zatvoru u Kijevu, sa Podgoričaninom Bojanom Lopičićem.

Ove je trasnkripte objavio M portal septembra 2022. godine. U društvu s Abazovićem je bila i njegova saradnica Ana Rašović.

Pravdajući ovaj susret uhvaćen kamerom, Abazović je pokušao Lopičića da predstavi kao slučajnog turistu, objašnjavajući kako ga opsijedaju turisti i razni drugi ljudi i od njega stalno traže da se fotografiše sa njima, pa je tako, prema njegovoj verziji, nastala i ta fotografija.

Čitaj još:   HOROR: Legendarni srpski napadač, upucan u Atini... (foto)

,,Kao i svako njegovo objašnjenje i ovo je bilo smiješno i uvredljivi atak na inteligenciju javnosti. No, Specijalno državno tužilaštvo je ozbiljno shvatilo Abazovića i ocijenilo je da ‘iz fotografije ne proizilazi osnov sumnje da je uopšte učinjeno krivično djelo'“, pisala je novinarka Pobjede Kaćuša Krsmanović u tekstu od 1. aprila ove godine.

Tužilaštvo nije našlo dokaze ni u slučaju „Skaj“ komunikacija čije transkripte je M portal objavio u avgustu prošle godine, koje svjedoče o dogovoru pripadnika škaljarskog klana za nabavku kriptovanih telefona za Abazovića, koje je on naručio, ali su oni odlučili da mu ih poklone.

U vrijeme te prepiske bio je potpredsjednik Vlade i koordinator službi bezbjednosti.

U prepisci od 30. decembra 2020. godine jedan od kriminalaca piše da Abazović „traži četiri kripte“ i to „Preko Boža“, „advokata, ato je bio“ i kaže da „pita koko su para 4kripte oće da plate“, na što mu sagovornik odgovara: „treba ih častit to“.

Božo advokat je Božo Milonjić koji je poslije avgustovskih izbora bio imenovan za generalnog sekretara Vlade Zdravka Krivokapića.

Specijalno tužilaštvo je saopštilo da „nijesu pronađeni dokazi da su članovi organizovane kriminalne grupe obezbijedili telefon sa aplikacijom ′Skaj′ za premijera Crne Gore“.

Iako je dugo negirao da je imao kriptovani telefon, naprasno je javno, u parlamentu, pritisnut pitanjima poslanika Demokrata, Abazović priznao da ga je dobio od prijatelja iz javne administracije koji nije član kriminalne grupe. Tada je konstatovao da je ovaj telefon za njega ,,bio komplikovan i da ga zbog toga nikada nije koristio“.

Samo nekoliko mjeseci kasnije, odgovarajući novinarima upravo na pitanja o transkriptima „Skaj“ komunikacija, ponovio je da je imao kriptovani telefon, uz konstataciju: „…samo sa jednom osobom je razmijenjena jedna poruka“…

Crnogorska javnost do danas nije dobila zvanični odgovor o Abazovićevom kriptovanom telefonu, niti je, prema informacijama Pobjede, taj telefon ikada dat na forenzičku obradu.

O vezama Abazovića i mafije svjedoči i presretnuta komunikacija iz jula 2021. godine, koju je objavio portal Standard, izmeću braće Mladena i Ognjena Kažanegre sa, kako se vjeruje, Blažom Rađenovićem, funkcionerom Ure, koji je u tim dokumentima označen kao N. N. osoba.

„Pokazaću ti zapisnik sa glavnog odbora posvađao se Dritan zbog ovoga. Brate, veli, jesi ti lud, ko će ovo sve da u dva mjeseca, tri razbije jadan. Jesi lud, veli“, prenosi Rađenović jednom od braće Kaženegra riječi Abazovića.

Dalje mu piše: „Jesam li ja jedini, veli, ko je Zorana Lazovića, veli, i ovoga (Veljovića) sa ostavkom smijenio ih sve ih makao. Haj reci (..?) Dobro“.

Kažanegre u toj prepisci reaguju zbog akcija Specijalnog policijskog tima u Budvi, kojima je rukovodio Katnić.

„Eh, eh, brate sve ćemo ih riješit’, polako, veli, tužilaštvo da sj. veli, i onda ćemo sve rješavat’, ne možemo bez toga ništa. Rekao mi je on“, prenosi Rađenović.

Čitaj još:   Milivoje KATNIĆ: Da tužiocu MILOŠU Šoškiću može biti, završio bih na lomači! (foto)

Kažanegra mu odgovara: „Znam ali on je krak glavni brate ovo ovo“.

„Zna, zna, svjestan je on, nema što. Rekao je svjestan je, nije poricao ništa nego prosto veli: „Brate nemojte da me napadate j*** za ovoliko vremena, nisam mogao više“, saopštava Rađenović detalje razgovora sa Abazovićem, prenio je u septembru prošle godine portal Standard…

Transkripti „Skaj“ komunikacija članova i saradnika škaljarskog klana potvrđuju da je Abazović bio omiljeni „lik“ i nedavno ubijenog Jovana Vukotića, koji je slovio za vođu ove mafijaške organizacije.

„Milo mi te viđet tu blizu Abaza, našeg brata, on gotivi nas“, jedna je od poruka koju je Vukotić napisao u martu 2021. godine, tadašnjem policijskom funkcioneru Daliboru Medojeviću.

Tužilaštvo i Uprava policije tada su imali zajedničku konferenciju za novinare na kojoj je bio i Abazović, kao potpredsjednik vlade i koordinator službi bezbjednosti, zajedno sa tada generalnim sekretarom u MUP-u, funkcionerom Ure Radem Miloševićem, koji je već nekoliko mjeseci u pritvoru zbog sumnje da je učestvovao u organizaciji državnog šverca duvana, kao direktor Uprave carina i prihoda.

„Kad te krenulo sa ovim milicajcima nastavi sad na kotor desant treba napraviti treba abazu da kažeš ono i pokažeš mu sve on gotivi nas“, napisao je tada Vukotić preporuke Medojeviću što treba da prenese Abazoviću.

Svi ovi detalji koje su mediji objavljivali ostali su bez odgovora Specijalnog tužilaštva na čijem je čelu Vladimir Novović. Da li će i izjava bivšeg specijalnog tužioca Milivoja Katnića, kojom optužuje dio funkcionera MUP-a za opstrukciju istrage u ,,slučaju Abazović i škaljarski klan“ ostati samo još jedna medijska objava koja neće imati odjeka za crnogorske istražne organe i pravosuđe?

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more