IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PREDRAG Bošković: Izbori 11. juna će pokazati u kom će se pravcu kretati Crna Gora- na zapad ili na istok… (foto, video)

Parlamentarni zbori 11.juna opredijeliće u kom će se pravcu Crna Gora kretati u narednom periodu-na zapad ili na istok, ili će poslužiti kao tacna za potkusurivanje većih, ne samo u regionu nego i šire, ocijenio je poslanik DPS- a i bivši ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković, u emisiji “Hej, Sloveni” Gradske RTV, autorke Jane Vlahović...

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, subota, 15: IV-2023, 00: 44… PREDRAG Bošković: Izbori 11. juna će pokazati u kom će se pravcu kretati Crna Gora- na zapad ili na istok… (foto, video)

 Predrag Bošković smatra da Jakovu Milatoviću treba dati određeno vrijeme da pokaže da li se može izvući ispod plašta onih koji su ga, kako kaže, zadužili glasovima, te da pokaže da je stvarni predsjednik nezavisne, građanske, antifašističke Crne Gore, koja je okrenuta zapadnim vrijednostima.

“Da pokaže da je predsjednik države koja želi da postane članica Evropske unije i da je ponovo vrati na put gdje će uživati povjerenje svojih partnera u NATO-u, dakle, sve ono što nije urađeno u prethodne skoro tri godine”, naglašava Bošković.

Ističe da će vrijeme pokazati i da li je ovaj politički zaokret nešto što će omogućiti Crnoj Gori da se razvija demokratski i na bilo koji drugi način, te da iskustvo iz prethodnog dvopipogodišnjeg perioda ne uliva optimizam.

“Čini se da Crna Gora ulazi upravo u onaj dio politike koji smo imali na Zapadnom Balkanu devedesetih godina, pokušava se od nje napraviti jedna kompleksna tvorevina, pretvoriti se u u državu ne građana već nacija i naroda, odnosno stvoriti novu Bosnu i Hercegovinu od Crne Gore”, zaključuje Bošković.

Karup-Druško: Svjedočimo nečemu što je najsličnije onome što smo gledali devedesetih godina

Teza koju je iznio gospodin Bugajski uporište nalazi u politici Trampove administracije, rješenje je našla u dodatnim etničkim podjelama Zapadnog Balkana, pa je to zaustavljeno. Na neki način Eskobar je to nastavio, s tim da je plan napredniji u odnosu na prethodnu administraciju, smatra novinarka Dženana Karup-Druško.

“Ne podrazumijeva mijenjanje granica, ali podrazumijeva jačanje uticaja Zagreba, Beograda i Tirane. Nakon “promjena” koje su se desile na Zapadnom Balkanu zadnjih godina, pogotovo nakon izbora u Bosni i Hercegovini (BiH) i Crnoj Gori, mi danas svjedočimo nečemu što je najsličnije onome što smo gledali devedesetih godina, a što je Milošević i tadašnji nacionalnisti nazivali idejom Velike Srbije”, dodala je Karup-Druško.

Čitaj još:   TEŠKA SUDBINA PRVOGT SRPSKOG ANTIVAKSERA: NOVAK Đoković se povukao sa turnira u Indijan Velsu... (foto, video)

Imamo, ističe Karup-Druško, u BiH Republiku Srpsku u kojoj neprikosnoveno vlada Milorad Dodik sa svom svojom retorikom, koja sve više, zajedno sa prijetnjama, počinje ličiti na retoriku Radovana Karadžića sa početka devedesetih godina.

“Milorad Dodik kroz Vijeće ministara, dakle državnu Vladu BiH ima jako veliki uticaj, a nakon zadnjih izbora, uz ćutnju zapada, što znači prećutnu suglasnost, Dodik je poklopio sigurnosni sektor u BiH”, kazala je Karup-Druško.

Sa druge strane imamo promjene u Crnoj Gori i svjedoci smo, kaže Karup-Druško, da od sklanjanja DPS-a i sad sklanjanja Mila Đukanovića niko ne vidi napredak.

“Svi govore o zastoju Crne Gore u evropskim integracijama. Po svemu što se do sad vidjelo, mislim da politika novog predsjednika će biti najsličnija politici Aleksandra Vučića kojoj mi svjedočimo dugo, a po kojoj se vraćamo politici Slobodana Miloševića kada se jedno govorili, a nešto potpuno drugo radilo”, istakla je Karup- Druško…

Gruhonjić: Planovi da zapad pomaže da se region podjeli mirnim putem su iracionalni

U nekim zapadnim mozgovima postoje planovi da zapad pomaže da se region podjeli mirnim putem, i to su oni koji će vam off the record reći da na Balkanu postoje nefunkcionalne male državice, koje treba da budu zaogrnute tzv. regionalnim liderima, u koje su svrstani Srbija, Hrvatska i Albanija, kazao je novinar Dinko Gruhonjić.

“Ja ne znam po kom osnovu su Srbija, Hrvatska i Albanija proglašene nekakvim funkcionalnim državama. Mogu da govorim pre svega o Srbiji koja je ogrezla, ne samo u regionalnoj nestabilnosti, nego i u korupciji i pokvarenosti svake vrste. Imamo, sa jedne strane, tu priču zapadnu da je korupcija glavni problem Balkana, a s druge strane imamo prećutnu podršku političarima kao što je Aleksandar Vučić, kao što je Dragan Čović, Milorad Dodik, itd. Ako njih trojica nisu simbol korupcije u regionu, ne znam ko jeste”, objašnjava Gruhonjić.

To je jedna potpuno iracionalna priča, smatra Gruhonjić.

“Zapadne države nemaju strateški pogled na Zapadni Balkan i ponovo se pozivam na devedesete godine. To se sve svodi na dnevno-političke taktike, od izbora do izbora, ako im Balkan zatreba onda će nešto da poduzmu, ili ako se mi ovde toliko pokoljemo da izvozom izbeglica i zločina postanemo evropski, odnosno zapadni problem. To su sve paradoksi, i u tom smislu trebamo da se odreknemo te iluzije da na zapadu postoji nekakvo sve videće oko koje će nama baš zbog propovjedanja zapadnih vrijednosti pomoći”, istakao je Gruhonjić.

Čitaj još:   VOLONTERI NP: Težak život Envera Brničanina- APEL ZA POMOĆ (video)

Očigledno da ljudi poput nas, smatra Gruhonjić, postaju trn u oku zapadu, a ne samo ovdašnjim nacionalistima i korumpiranim nacionalističkim oligarhijama.

“Jako ih nerviramo, iako nas je zapravo neverovatno malo, iako je naš glas u javnosti prilično neprimetan s obzirom, kad govorim o Srbiji, da su nam mediji praktično u potpunosti zatvoreni za ovakve vrste mišljenja. Ne govorim samo o režimskim medijima u Srbiji, govorim nažalost i o nekim drugim medijima, koje bismo mogli okarakterisati kao opozicioni”, dodao je Gruhonjić.

To nam govori da je Vučić apsolutno dominantna politička ličnost u Srbiji, dodaje Gruhonjić, i da u srpskoj političkoj tzv. intelektualnoj eliti masovno vlada podrška politici “srpskog sveta” Aleksandra Vučića.

gradski

Cijelu emisiju možete pogledati na linku ispod:

BONUS VIDEO: Emisija “Hej, Sloveni” 14.04.2023.

izvor Gradski portal.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more