IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Slavlje na Kosovu: KOSOVO DOBILO VIZNU LIBERALIZACIJU- Državljani najmlađe europske države moći će putovati u Europsku uniju bez viza… (foto, video)

Stanovnici Kosova napokon znaju datum– od Nove godine konačno mogu planirati putovanja u Europsku uniju bez viza, i u njoj ostati do 90 dana…

STRAZBUR: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 19: IV- 2023, 00: 44… Slavlje na Kosovu: KOSOVO DOBILO VIZNU LIBERALIZACIJU- Državljani najmlađe europske države moći će putovati u Europsku uniju bez viza… (foto, video)

Evropski parlament u Strazburu danas je bez glasanja odobrio odluku o viznoj liberalizaciji za građane Kosova…

Zastupnici Europskog parlamenta podržali su ukidanje viza za građane Kosova, čime je uklonjena i posljednja pravna prepreka za službeno potpisivanje Sporazuma o viznoj liberalizaciji, koje je planirano za dan kasnije, javlja danas.rs.

Također, Europska unija je na taj način zatvorila svojevrsnu “rupu” na teritoriju Europe, jer su građani Kosova bili jedini s kontinenta koji su za ulazak u EU prethodno morali da odlaze po vize u veleposlanstva država članica.

Čitaj još:   IDE FOTO FINIŠ: U KANTONU SARAJEVO,"Naša stranka" pala na treće mjesto, SDA vodi, a drugi su...

Europska komisija je još 2018. objavila svoju procjenu po kojoj Kosovo ispunjava sve kriterije za viznu liberalizaciju i preporučila ukidanje viza i za nositelje putovnica koje izdaje administracija u Prištini.

Međutim, pojedine države članice, a prije svih Nizozemska, imale su rezerve po tom pitanju, pa su – blokirale Sporazum.

Viznu liberalizaciju sa Kosovom službeno su odobrili veleposlanici EU u prosincu prošle godine.

Iako je prvobitno planirano da istog dana bude pušten u rad i “Europski sistem za informacije i autorizaciju putovanja” (ETIAS), koji podrazumijeva registraciju prije putovanja, najnovije odgađanje početka rada tog sistema neće odgoditi viznu liberalizaciju sa Kosovom.

BONUS VIDEO: Kosovo se nada viznoj liberalizaciji…

izvor Danas.rs

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more