IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

UŽAS: ZAPALIO SE AUTOBUS PUN MATURANATA IZ SRBIJE- ĐACI PANIČNO ISKAKALI I BJEŽALI… (foto, video)

Maturantima Ekonomske škole iz Niša (Srbija) povratak sa ekskurzije na Krfu zamalo je završio tragično, kada je iz jednog od dva autobusa kojim su putovali, iznenada počeo kuljati gust crni dim.

Incident se desio 23. aprila u prijepodnevnim satima, zadnjeg dana četvorodnevne ekskurzije u Grčkoj, na dijelu autoputa od Igumenice prema Solunu.

Uz dosta sreće niko od učenika nije povrijeđen i oni su se živi i zdravi vratili u Niš sa svim svojim prtljagom.

Majka jednog od učenika, koja je željela da ostane anonimna, kaže da su djeca panično iskakala iz autobusa nakon što se prinudno zaustavio na autoputu kako bi se spasila od ogromnog dima koji je kuljao iz njega.

– Kada su djeca su pošla 20. aprila na ekskurziju mi smo vidjeli autobuse, izgledali su spolja lijepo i novo. U nedjelju su krenuli od Krfa ka Solunu, gdje je trebalo da posjete srpsko groblje i da poslije obilaska krenu za Niš. Međutim, na autoputu ka Solunu autobus je počeo da dimi i dim je počeo da bude sve tamniji i gušći.

Autobus je u jednom trenutku stao, djeca su panično iskakala kako bi se spasili od gustog dima koji je kuljao iz njega. Prvo su izašli đaci pa su tek onda iznijete njihove stvari. Djeca su brzo evakuisana i u redu su, ali je moglo da dođe do strašne nesreće. Bilo kako bilo bitno je da su svi živi i zdravi, ali im ovakva uspomena sa putovanja nije trebala, kaže majka učenika koja je željela da ostane anonimna.

Ona kaže da snimak koji je napravljen iz drugog autobusa, zapravo pokazuje dramatičnost situacije u kojoj su se djeca našla i da se vozilo nije „samo malo zadimilo“.

– Snimak je napravljen iz autobusa koji je išao ispred njih. Opasnost prva je bila to što su djeca mogla da se uguše, da se zapale. Meni je to strašno. Neko to smatra olako, ja cijelog dana nisam bila ni živa ni mrtva. Onda, djeca su morala da iz autobusa izađu na autoput, što je bila dodatna opasnost, da ih neko ne pokosi. Nekako su ih transportovali do obližnjeg odmorišta gdje su bili sat vremena dok se nisu ukrcali u drugi autobus za Solun koji je stigao.

Čitaj još:   MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA UPOZORILO BH. GRAĐANE: Ako ste u ratu branili BiH ne putujte u Srbiju... (foto i video)

Djeca su došla u Niš oko 2 sata iza ponoći. Na sreću niko nije imao neke tegobe. Neke djevojčice su se žalile da su imale mučninu i vrtoglavicu, vjerovatno od dima, ali niko nije tražio medicinsku pomoć. Ovakve slike im sigurno nisu trebale za uspomenu sa ove ekskurzije. Objašnjenje da „nije strašno, dimilo je, niko me se nije desilo ništa“, nama nije dovoljno. Pa šta treba da se reaguje tek kada se nekome nešto desi– kaže majka učenika.

Majka učenika kaže da se isti autobus pokvario i prethodnog dana, ali da nije dimio.

– U subotu su djeca išla u obilazak Krfa, taj autobus se pokvario i tada pa nisu mogli da idu sa njim već je ovaj jedan vozio jednu turu pa se vratio po drugu. Nekoliko dana prije polaska na ekskurziju desio se incident učenicima gimnazije „Svetozar Marković“ koji su se vraćali iz Italije.

Pred polazak naše djece, komentarisali smo kako su naši autobusi su ekstra i vozači su mladi a eto šta se desilo. Pravo je pitanje da li će neki autobus da bezbijedno doveze i odveze našu djecu bez toga da pukne guma, da pozli vozaču, da se zapali autobus, da slete sa puta… Ne znam šta da kažem, ovo ukazuje da bi autobusi morali da prolaze više kontrola – dodaje majka dječaka.

Autobusi su bili ispravni prije puta

U agenciji VIP turs u Nišu koja, kako je rečeno, nije bila prevoznik, već organizator putovanja, kažu da su autobusi bili sasvim tehnički ispravni prije polaska na put, da nije bilo nikakvih posljedica po đake i da je je slučaj „predimenzioniran“.

– Tu je došlo do predimenzioniranja informacija. Prilikom povratka je došlo do kvara autobusa, zadimilo se pozadi, vozač je stao na zaustavnu traku, parkirao vozilo, djeca su izašla iz vozila, drugi autobus je bio iza njih, preuzeo ih je, odvezao ih do najbližeg autobuskog stajališta.

Nakon konstatacije vozača da je kvar malo ozbiljniji, mi kao organizatori putovanja smo angažovali zamjenski autobus iz Grčke koji je preuzeo djecu i djeca su nastavila put po programu putovanja do Soluna, završili sve po programu i stigli u Niš u očekivano vrijeme, sat dva, gore dole– kažu u agenciji VIP turs.

U ovoj agenciji napominju da nije bilo nikakvih posljedica, da djeca nisu povrijeđena niti im je prtljag oštećen.

Čitaj još:   STRAVA UDES NA IBARSKOJ: Taksista iz Novog Pazara se zakucao u banderu...

– Bio je kvar, izlazio je dim pozadi iz motornog prostora. Da li na auspuhu, da li je turbina „propuhala“, ili već šta, ne razumijem se. U kontaktu smo bili sa vodičima. Rekli su mi da autobus ne može da nastavi. Krenuli smo u organizaciju novog prijevoza. Uzeli smo iz Grčke novi autobus i oni su za 45 minuta nastavili put. Djeca su odmah bila prevezena do stajališta kraj puta, bili su samo kraće vrijeme kraj autoputa, kažu u agenciji.

Prema njihovim riječima, autobusi su bili ispravni i novije proizvodnje.

– Mi smo angažovali prevoznika koji je vozio djecu na ekskurziju. Izvršen je tehničku pregled prije polaska, vozila su bila tehnički ispravna. Autobusi su tu negdje 2014, 2015.godište, relativno noviji. U svakom slučaju sve je bilo po protokolu i pravilnicima. Ovo što se desilo je viša sila. Da je bio neispravan, ne bi mogao da stigne do Krfa. Niko nije povrijeđen, mislim da je sve malo predimenzionirano – kažu u agenciji.

Blic je pokušao da čuje i direktora Ekonomske škole ali se u školi niko nije javljao ni na broj direktora ni sekretara škole.

izvor: hajat.ba

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more