IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MIRAŠ Dušević: Nevolje u raju- CIJEPA LI SE EVROPA SAD? (foto)

Pokret Evropa sad je na političkim mukama i pred mogućim raskolom samo deset mjeseci nakon što je Pokret predstavljen. Zli jezici tvrde da politička netrpeljivost lidera i njegovog zamjenika Milojka Spajića i Jakova Milatovića doživljava kulminaciju.

Izvori iz PES- a, nezvanično CdM-u kažu da je raskol dvojice lidera neminovan i da je mogući scenario totalni raskol u PES- u, od kojeg bi se mogle stvoriti dvije partije, odnosno sadašnja i još jedna, kojima će rukoviditi Spajić i Milatović.  Takođe, prema informacijama CdM-a iz ovog političkog pokreta, funkcioneri su podijeljeni u dva tabora, jedan naklonjen Spajiću, drugi Milatoviću. Navodno, Spajić ima veću podršku unutar partije.

Sve ovo dobija potvrdu kroz situaciju nakon jučerašnje sjednice GO na kojoj nije bio Milatović, a na kojoj je odlučeno da PES nastupi samostalno na izborima 11. juna, a nosilac liste biće Spajić.

Danas je na sve to stigla reakcija Milatovića. Novoizabrani predsjednik Crne Gore i potpredsjednik Evrope sad Milatović kaže da jučerašnja sjednica GO te stranke nije sazvana ni na etičkom, ni na principu zajedništva.

“Mislim da nije ključno pitanje nastupa na izborima, ja bih više naveo način na koji je došlo do zakazivanje jučerašnje sjednice GO. To nije urađeno ni na etički, ni na način zajedništva. Mislim da vam taj odgovor dovoljno govori o mom stavu”, kazao je Milatović.

Nevolje u političkom raju i mimoilaženja traju već neko vrijeme. Počele su da budu vidljive pred lokalne izbore u Podgorici. Spajić je po formiranju Pokreta kazao da PES sa DPS-om i DF-om neće praviti nikakve aranžmane, ali ga je nedugo nakon toga demantovao Milatović koji je brže bolje pohrlio da formira saveza DF- om, uz to im i dao najznačajnije funkcije u struktrama Glavnog grada.

Nastavilo se nakon predsjedničkih izbora kada je Spajić jasno kazao, a nakon pobjede Milatovića, da bi ovaj trebalo da zamrzne funkcije u partiji dok je predsjednik, što se izgleda Milatoviću nije svidjelo jer mu to nije bila opcija.

Čitaj još:   Protest pod sloganom “Putin je ubica” održan u Podgorici... (foto)

Nevolje u raju podgrijane su još prije samih predsjedničkih izbora. Predsjednički kandidat je bio lider PES-a Spajić, ali je ubrzo zatim odustao zbog problema sa državljanstvom Srbije i prebivalištem, što je bila prilika za Milatovića da uskoči i dođe do pobjede na izborima.

Mnogi kažu da je dobar dio glasova dobio na račun ogorčenosti građana koji podržavaju Spajića koji u javnosti uživa veće simpatije od Milatovića.

Milatović je nakon dešavanja sa Spajićevim državljanstvom i prebivalištem i nakon saznjanja javnosti da je o tom pitanju obmanuo javbost, saopštio da, nažalost, ni Spajić ni PES kao partija nijesu pokazali potrebnu dozu odgovornosti da adekvatno upravljaju situacijom.

“Relativizovati sve ovo je pogrešno ponašanje, koje nije u skladu sa vrijednostima koje promovišemo. Jedino ispravno je izvinjenje građanima od kojih neki, s pravom, smatraju da su obmanuti”, istakao je Milatović tada na Twitteru.

Milatović je odnio ubjedljivu pobjedu na predsjedničkim izborima zahvaljući podršci partija većine od 2020. godine, uz nesebičnu podršku SPC, koja mu je, kako se govori tiho, dala svesrdnu podršku. Mada to nijesu ni krili. Svesrdna podrška Milatoviću došla je i od Demokratskog fronta koji je preko jednog lidera tog saveza, Nebojše Medojevića, žestoko napadao Spajića.

Da nešto ne štima u PES-u juče je potvrđeno kada je je Predsjedništvo isključilo iz stranke člana Predsjedništva Janka Odovića i kada je sjednica GO održana bez Milatovića, koji je tražio odlaganje jer nije u Podgorici.

Odović je prošle nedjelje podnio ostavku na mjesto u Predsjedništvu ove partije, ali je onda odlučio da je povuče. To Predsjedništvo Pokreta Evropa sad nije prihvatilo, te je donijeta odluka da Odović bude isključen iz stranke.

Odović je nakon sjednice GO kazao da je došlo do nesporazuma, i da će pitanje njegovog statusa biti razamtrano na nekoj narednoj sjednici.

On je saopštio  da je ostavka bila lični čin, ali da se neke stvari nijesu ostvarile, pa je povukao ostavku.

Čitaj još:   Naučnici zapanjeni učinkom novog lijeka protiv korone: ‘Virus uništava poput navođenog projektila!‘ (foto i video)

“Do momenta dok me GO ne razriješi, ja sam član Predsjedništva i GO. Kao što vidite, ja sam još član GO, i glasao sam”, rekao je Odović

Bivši ministri finansija i socijalnog staranja i ekonomskog razvoja Crne Gore Milojko Spajić i Jakov Milatović osnovali su politički pokret “Evropa sad” i predstavili ga 27. juna 2022.

Politički pokret Spajića i Milatovića nosi ime po kontroverznom ekonomskom programu “Evropa sad” koji je usvojila Krivokapićeva vlada u decembru 2021.

Dva lidera nisu se saglasila ni oko ukidanja neradne nedjelje.

“Protiv smo ponovnog uvođenja radne nedjelje u Crnoj Gori”, poručio je nedavno lider Pokreta Evropa sad Spajić.

Nekadašnji ministar ekonomije, a sad partijski kolega Spajića Jakov Milatović 2020. i 2021. godine više puta saopštavao da ponovno uvođenje radne nedjelje treba razmotriti, jer će se, kako je govorio, tako povećati privredna aktivnost, ali uz obavezno paralelno jačanje zaštite prava radnika.

autor: Miraš Dušević

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more