IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

POČELO JE: Prvi javni sukob JAKOVA i MILOJKA unutar Pokreta Evropa sad… (foto)

Zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad Jakov Milatović, novoizabrani predsjednik Crne Gore, izjavio je danas u Tivtu da sjednica glavnog odbora te partije, na kojoj je bez njegovog prisustva odlučeno o samostalnom izlasku na predstojeće izbore, nije sazvana ni na etičkom, ni na principu zajedništva.

Milatović je time potvrdio navode medija da postoji nesaglasje između njega i predsjednika Pokreta Evropa sad Milojka Spajića, koji je na sinoćnoj sednici glavnog odbora određen za nosioca izborne liste te partije.

„Mislim da nije ključno pitanje nastupa na izborima, ja bih više naveo način na koji je došlo do zakazivanja jučerašnje sjednice glavnog odbora. To nije urađeno ni na etički, ni na način zajedništva. Mislim da vam taj odgovor dovoljno govori o mom stavu“, kazao je Milatović novinarima.

Ocjenio je i da je „prebrzo ispuštena“ pobjeda u drugom krugu predsjedničkih izbora 2. aprila, nad dugogodišnjim crnogorskim liderom Milom Đukanovićem. Milatović je osvojio oko 60 odsto glasova u drugom krugu, nakon što su ga podržale sve partije parlamentarne većine.

On je danas rekao i da će kao predsjednik Crne Gore uvjek slati poruke etike, jedinstva i zajedništva i dodao da se u Crnoj Gori „mora prestati razmišljati u usko-partijskim interesima“.

Glavni odbor Pokreta Evropa sad (PES) odlučio je sinoć da samostalno nastupi na parlamentarnim izborima 11. juna i da nosilac liste bude predsjednik stranke Spajić.

Mediji su objavili da je Milatović tražio odlaganje te sjednice i da je zagovarao širu koalicionu listu, odnosno „građanski blok centra“, u kojem bi uz PES bilo mjesta i za Demokratsku Crnu Goru Alekse Bečića i za Građanski pokret URA Dritana Abazovića, premijera u tehničkom mandatu.

Čitaj još:   JOVANA Vuković: „Poslije silaska sa vlasti DPS, ambicije stranaka i strančica su narasle, svako nastoji da bude 'kalif umesto kalifa'“ (foto)

Spajić je imao potpuno drugačije mišljenje od Milatovića i prevagnuo je njegov stav, navode mediji.

Upitan kako će Milatović reagovati na odluku da PES nastupi samostalno na izborima, imajući u vidu da nije prisustvovao sjednici glavnog odbora, kao i da li ima razmimoilaženja između njih, Spajić je sinoć rekao da je Crna Gora bitnija od ličnih odnosa.

„Crna Gora je najbitnija, lični odnosi su naravno bitni, ali su lični odnosi. Ova država je svima nama najbitnija. Ja sam u dobrim odnosima sa Jakovom. Početna tačka nam je identična, mi smo se tu pronašli, ali smo se pronašli i u završnoj tački gdje svi želimo da budemo. Put kojim ćemo ići će možda biti različit, ali smo ubjeđeni da ćemo doći do istog cilja“, naveo je predsjednik PES-a.

U sinoćnom saopštenju te stranke navedeno je da nije bilo nesaglasja, ali je ostavljena mogućnost daljih razgovora sa građanskim listama, aktivistima i „lokalnim pokretima i partijama manje brojnih naroda“.

Pokret Evropa sad Spajić i Milatović su osnovali u februaru prošle godine, pošto je oborena vlada Zdravka Krivokapića, u kojoj su oni bili ministri finansija i ekonomskog razvoja.

Ime pokretu dali su po ekonomskom programu Krivokapićeve vlade, koji su pokrenuli dok su bili ministri, znatno povećavajući plate usljed ukidanja doprinosa za zdravstvo.

Čitaj još:   JAKOV Milatović: Iznenađen sam, siguran sam da JOVANA Marović nije prijetnja po bezbjednost SRBIJE... (foto)

Posle tog poteza, koji im je doneo veliku popularnost, njihova nova stranka je u oktobru ostvarila odličan rezultat na lokalnim izborima u Podgorici, gdje je funkcionerka PES izabrana za gradonačelnicu, a potom i na nedavnim predsjedničkim izborima.

izvor: danas.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more