IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Recep Tayyip ERDOGAN NIJE BIRAO RIJEČI: BINYAMIN Netanyahu JE KOLJAČ GAZE I UGROŽAVA SIGURNOST JEVREJA U SVIJETU… (foto, video)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je danas opisao Benjamina Netanyahua kao koljača Gaze i optužio izraelskog premijera za porast antisemitizma širom svijeta.

Turski predsjednik Erdogan poručio je da je njegova zemlja spremna djelovati kao zemlja garant za Gazu nakon sukoba

  • Netanyahu je već upisao svoje ime u historiju kao koljač Gaze. On ugrožava sigurnost svih Židova u svijetu potičući antisemitizam ubistvima koja je počinio u Gazi– kazao je Erdogan, a prenosi AFP.

Dodao je da Netanyahuova djela nemaju nikakve veze sa vjerskim knjigama, uključujući i Toru i Bibliju.

“Rekao sam nešto u svom govoru na Maršu za Palestinu u Istanbulu. Najavio sam da ćemo podržati inicijative koje bi iznijele izraelska kršenja ljudskih prava i ratne zločine pred Međunarodni krivični sud. Naši nadležni organi, posebno naše Ministarstvo vanjskih poslova, će obaviti ovaj posao“, rekao je Erdogan.

Erdogan je također rekao da je Turkiye spremna djelovati kao zemlja garant za Gazu nakon sukoba.

Čitaj još:   SRBI Opljačkali zlataru u Mađarskoj: Uradili na “foru” sa čašom vode, ukrali zlato 87.000 eura... (foto i video)

Turski predsjednik je naglasio da svijet zatvara oči pred izraelskim brutalnim napadima na civile i zdravstvenu infrastrukturu i da ostavlja bebe i civile da umiru.

Ističući da Evropska unija nije pristupila pitanju Gaze na pravičan način i da je bila i izvan diplomatskih procesa u rusko-ukrajinskom ratu, Erdogan je kazao da je time narušeno povjerenje u EU.

Izrael je opozvao svoje diplomatsko osoblje iz Turske kao sigurnosnu mjeru predostrožnosti na početku rata s Hamasom. Turska je također povukla svog izaslanika u Tel Avivu u znak protesta zbog poteza Izraela.  

BONUS VIDEO; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bu Konuşması Dünyayı Sallayacak: “Ey Netanyahu! Ecelin Geliyor!”

izvor: Agencije

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more