IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

“ZASTRAŠUJUĆE”: VOŽNJA PUTINOVIH ‘NOĆNIH VUKOVA’ KRENULI IZ MOSKVE NA BERLIN… (foto)

Stotine bajkera bliskih Kremlju pod zastavom moto kluba “Noćni vukovi” izašlo je 29. aprila na ulice Moskve na “patriotski” skup “širom Evrope”.

Vožnja bajkera, na čelu sa osnivačem i vođom kluba Aleksandrom Zaldastanovim, poznatim pod imenom “Hirurg”, završava se, prema planu, u Berlinu 9. maja.

Nekoliko učesnika mitinga mahalo je ruskim i sovjetskim zastavama. Neki su imali slovo “Z” na motociklima – simbol ruske invazije na Ukrajinu pokrenute u februaru 2022.

Na skupu nazvanom “Putevi pobjede”, usvojen je tradicionalni slogan ruske ofanzive u Ukrajini: “Ne iznevjerimo svoje”.

Prema riječima organizatora, bajkeri planiraju da do 1. maja stignu do grada Volgograda, nekadašnjeg Staljingrada, mjesta krvave bitke između sovjetskih i njemačkih nacističkih trupa koja je označila prekretnicu u Drugom svjetskom ratu.

Bajkeri će nastaviti put ka regionu Donbasa na istoku Ukrajine, poprištu teških borbi, gdje će, kako navode, podeliti humanitarnu pomoć civilima i ruskim vojnicima.

  • Stanovnici Donbasa i mi, mi smo isti narod– rekao je 34- godišnji Artiom za AFP…
Čitaj još:   PSIHOLOŠKI PROFILI MONSTRUMA: Otac Veljka Nevolje, BOMBOM RAZNIO SEBE, MAJKU I BABU... (foto)

Zaldastanov, koji sebe opisuje kao prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina, nalazi se pod zapadnim sankcijama zbog podrške ruskoj aneksiji Krima 2014. godine i ruskoj ofanzivi u Ukrajini, piše RSE.

Zadostanovu je Putin dao medalju za ulogu koju su bajkeri odigrali na Krimu 2014.

U maju 2015. zabranjen mu je ulazak u Poljsku, gdje je želio da organizuje “motociklistički pobjednički skup” širom Evrope. Zabrana je izazvala negodovanje zvaničnika ruske diplomatije.

Pripadnici “Noćnih vukova” učestvovali su i na skupovima “podrške Rusiji” širom Balkana.

izvor: hajat.ba

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more