IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VELIKA TUGA za Legendom jugoslovenske košarke: Umro je Damir Šolman, najbolji strijelac Jugoplastike svih vremena… (foto, video)

Jedan od najtrofejnijih hrvatskih košarkaša svih vremena, igrač Jugoplastike i reprezentativac SFRJ Damir Šolman izgubio je “BITKU ŽIVOT” nakon duge bolesti u 74. godini, objavio je danas KK Split...

SPLIT: Regija, Sport, vijesti, srijeda, 03: V- 2023, 00: 14… VELIKA TUGA za Legendom jugoslovenske košarke: Umro je Damir Šolman, najbolji strijelac Jugoplastike svih vremena… (foto, video)

Damir Šolman je rođen u Zagrebu, ali gotovo celu karijeru proveo je u Splitu…

Rođeni Zagrepčanin, Šolman je bio najbolji strijelac KK Splita (KK Jugoplastika) svih vremena sa 5.783 koša.

Legenda jugoslovenske košarke: Preminuo Damir Šolman, najbolji strijelac Jugoplastike svih vremena

S reprezentacijom Jugoslavije osvojio je dvije srebrene olimpijske medalje

Nakon duge i teške bolesti u 74. godini preminuo je Damir Šolman, jedan od najboljih jugoslovenskih i hrvatskih košarkaša svih vremena..

U sezoni 1972/ 73. je s Jugoplastikom igrao u finalu Kupa pobjednika kupova, dok je 1975/ 76. i 1976/ 77. osvojio s Jugoplastikom Kup “Radivoja Koraća”.

U dresu reprezentacije Jugoslavije upisao je više od 200 utakmica. Osvojio je dva olimpijska srebra, u Meksiku 1968. i u Montrealu 1976, dva svjetska zlata i jedno svijetsko srebro.

Čitaj još:   ĆERKA GLUMCA i MUZIČARA iz SARAJEVA: Dobila ime po JOGURTU što joj je POMOGLO U KARIJERI? (foto)

Jedan od najtrofejnijih hrvatskih košarkaša svih vremena, igrač splitske Jugoplastike i reprezentativac nekadašnje Jugoslavije Damir Šolman preminuo je nakon duge bolesti u dobi od 74 godine, prenosi agencija Hina.

Svjetski prvak sa selekcijom bivše države bio je 1970. i 1978. godine, dok se na SP 1974. okitio srebrom medaljom.

IZVOR: AGENCIJE

Kvartet u Novom Pazaru

 Rukometni klub Novi Pazar angažovao je golmana Janka Gemaljevića, srednjeg Read more