IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VUČIĆEV PLAN ZA CRNU GORU: „PRIJE TURISTIČKE SEZONE“ i izbora 11. juna u „Otvoreni Balkan“… (foto)

Analitičar iz Beograda Bojan Panaotović, blizak vlastima u Srbiji, predložio je, u autorskom tekstu za prorežimski srpski portal Borba, da bi Crna Gora u regionalnu inicijativu „Otvoreni Balkan“ trebalo da uđe odmah nakon inauguracije novoizabranog predsjednika Jakova Milatovića, a prije prijevremenih parlamentarnih izbora zakazanih za 11. jun.

Panaotović je žurbu Beograda objasnio podatkom da, kako tvrdi, 66 odsto građana Crne Gore podržava tu inicijativu.

„PRIJE TURISTIČKE SEZONE“

“Imajući u vidu da je za pozitivne, dobrohotne i dobrosusjedske inicijative uvijek dobro i pravo vrijeme, bilo bi politički racionalno, pragmatično i za crnogorsku ekonomiju korisno da ključni donosioci odluka u ovom momentu, premijer Abazović i novoizabrani predsjednik Milatović, prije početka turističke sezone i novih izbora, donesu odluku o pristupanju Crne Gore „Otvorenom Balkanu“. Period između inauguracije i novih parlamentarnih izbora je dovoljno dug da bi se ova odluka mogla donijeti”, napisao je Panaotović u autorskom tekstu.

Prema njegovim riječima, jednu ovakvu odluku donosi vlada, ali novi predsjednik svojim autoritetom i legitimitetom može da „zacementira ovo pitanje svojom podrškom“.

“Novoizabrani predsjednik Jakov Milatović rezolutno je, nedvosmisleno, nedjelju dana uoči izbora 2. aprila, na debati predsjedničkih kandidata na RTCG, naglasio da je on zagovornik ulaska Crne Gore u „Otvoreni Balkan“”, podsjeća Panaotović.

Tu regionalnu inicijativu, iza koje stoji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, od šest država regiona podržavaju svega tri, dok su Crna Gora, Kosovo te Bosna i Hercegovina– protiv.

Očigledna žurba Beograda, očitovana kroz stav prorežimskog analitičara Panaotovića, dovodi se u vezu i sa stavom novoizabranog predsjednika Jakova Milatovića da bi nova vlada trebalo da donesu tu odluku.

Međutim, to je i problem Beograda, imajući u vidu da, ukoliko novi premijer bude Milojko Spajić, koji se do sada protivio članstvu Crne Gore u „Otvorenom Balkanu“, inicijativa o hitrom priključenju mogla bi se ,,naći na čekanju“. Zbog toga Vučić, prema saznanjima Pobjede, igra na Milatovića i Abazovića.

Čitaj još:   NIZ potresa na obali Italije, tresla se i Hrvatska...

Tačnije: na njihov snishodljiv stav i prema Vučiću i, još više, prema toj kontroverznoj regionalnoj inicijativi.

“Time, dakle, Milatović i Abazović, ali i ostali koji zagovaraju ovu ideju, jednim udarcem ubijaju više muva. Najprije, donose dobru odluku za građane Crne Gore i njenu ekonomiju, takođe, u susret izborima donose odluku koju podržava većina birača u Crnoj Gori i, na koncu, donose odluku koja korespondira sa raspoloženjem i planovima dominantne svjetske sile”, tvrdi Panaotović.

POZIVANJE NA SAD

Srpski analitičar se poziva i na pozitivan stav zvaničnika SAD po tom pitanju.

U nizu afirmativnih i izričitih stavova o „Otvorenom Balkanu“ u posljednjih nekoliko godina smo čuli Gabrijela Eskobara koji je ponovio da SAD, bez dvojbe, podržavaju „Otvoreni Balkan“, tvrdi Panaotović.

Ako navedenim činjenicama, kako navodi, dodamo jasnu i neupitnu poziciju Abazovićeve Ure, DF- a, SNP-a, ako imamo u vidu da su Demokrate od ranije rezerve prema ovoj inicijativi, u posljednjih nekoliko mjeseci evoluirale do stava da „nemaju ništa protiv ulaska Crne Gore u OB“, kao i činjenicu da dio albanskih partija i lidera takođe podržava „Otvoreni Balkan“…

Dolazimo do jasne i poprilično precizne računice da se podrška „Otvorenom Balkanu“ i kada je riječ o biračkom tijelu i kada je riječ o partijama koje će biti zastupljene u Skupštini nakon 11. juna kreće oko brojke od 66%, odnosno dvotrećinske većine.

Da je Srbija veoma nestrpljiva, svjedoči i izjava premijerke Ane Brnabić koja je pozvala Bosnu i Hercegovinu da razmisli o priključivanju inicijativi „Otvoreni Balkan“, a Crnu Goru da se ,,uključi više“, navodeći da ta inicijativa nema veze s politikom, ali da bi doprinijela smanjenju tenzija.

Čitaj još:   ALARMANTNO STANJE U SRBIJI: Nove mjere u borbi protiv korone, STUPAJU NA SNAGU SUTRA...

“Molim sve iz BiH da razmisle o uključivanju u inicijativu „Otvoreni Balkan“. To nema nikakve veze sa politikom, osim što će smanjiti tenziju”, kazala je Brnabić u govoru na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru održanom krajem prošle neđelje.

Navodeći da bi u vezi sa „Otvorenim Balkanom“ ,,dobrodošla i veća uključenost Crne Gore“, ona je navela da se ta inicijativa odnosi na otvaranje granica, protoka ljudi, kapitala i usluga.

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more