IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KOSTA K. koji je ubio devetero osoba ne može da odgovora ni po Vučićevom novom zakonu, a evo i zašto… (foto)

Vlada Srbije usvojila je juče mjere koje je na konferenciji za medije najavio predsejdnik Srbije Aleksandar Vučić. Među mjerama koje je Vučić najavio, a koje su i dalje u razmatranju, jeste ona kojom bi se krivična odgovornost spustila sa 14 godina na 12. Ipak, čak i da u nekom trenutku dođe do usvajanja takve mjere, u slučaju Koste K, učenika koji je usmrtio devet osoba, a ranio šest u školi “Vladislav Ribnikar”, to neće ništa promjeniti.

Nakon stravičnog zločina u školi „Vladislav Ribnikar“, kada je Kosta K, koji ima nepunih 14 godina, hicima iz pištolja usmrtio devet osoba, predsjednik Srbije najavio je donošenje novih mjera u cilju sprečavanja ovakvih zločina.

Jedna od mjera koje je Vučić predložio bila je i smanjivanje granice za krivičnu odgovornost sa 14 na 12 godina. Ova mjera nije usvojena, ali je ostala u razmatranju.

Ipak, i da dođe do promjene, u slučaju učenika Koste K. to ništa neće promeniti, iz dva razloga.

Prije svega, učionicu krivičnog dela sudi se po Krivičnom zakoniku koji je važio u trenutku kada se to krivično djelo dogodilo. U slučaju učenika odgovornog za masovnu pucnjavu u školi na Vračaru, to znači da on ne podliježe krivičnoj odgovornosti.

Čitaj još:   UŽASNA, MORBIDNA IGRA na tiktoku: Djeca biraju "kralja" između DJEČAKA UBICE iz Beograda i njegovih ŽRTAVA... (foto)

„Na učinioca krivičnog djela koje je predviđeno zakonom sa određenim vremenskim trajanjem primjenjuje se taj zakon, bez obzira na to kad mu se sudi, ako tim zakonom nije drukčije određeno“, navodi se u Krivičnom zakoniku Republike Srbije.

Takođe, postoji još jedan stav po kome bi se Kosti K. sudilo po postojaćem zakonu.

„Ako je posle izvršenja krivičnog djela izmenjen zakon, jednom ili više puta, primjenjuje se zakon koji je najblaži za učinioca“, navodi se.

izvor: nova.rs

UŽASNA, MORBIDNA IGRA na tiktoku: Djeca biraju “kralja” između DJEČAKA UBICE iz Beograda i njegovih ŽRTAVA… (foto)

Na društvenim mrežama se poslije masakra u Osnovnoj školi "Vladislav Read more

Čitaj još:   MAJKA UBICE DJECE SA VRAČARA- SASLUŠANA U POLICIJI: Dobila 10 pitanja na koje je morala da odgovori... (foto)
KAKO STRUČNJACI KAŽU, MONSTRUM KOSTA, ”BIO JE ZAPUŠTEN A POSLJEDICE RAZORNE” (foto)

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je po službenoj dužnosti Read more