IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PRIJE MASAKRA NA VRAČARU SPLIĆANIN (22) NAJAVIO KRVAVI PIR: Imao sličan PLAN kao KOSTA K. u beogradskoj školi… (foto)

Student (22) iz Splita je u pritvoru, jer je najavljivao masovna ubistva svojih kolega, a on je otkriven i uhapšen neposredno prije masovne pucnjave u OŠ “Vladislav Ribnikar”, kada je učenik (13) te škole ubio osmoro vršnjaka i čuvara škole.

Ovaj splitski student je razotkriven pomoću FBI, koji su u njegovom telefonu otkrili jezive planove i video snimke studenta koji drži ručnu bombu i prijeti da će ubiti svoje kolege!

Uzroci i okolnosti koje su prethodile nezapamćenoj tragediji u beogradskoj osnovnoj školi, podsjećaju na nedavni slučaj iz Splita, pišu hrvatski mediji.

Tamo je student (22) psihologije završio u istražnom zatvoru zbog prijetnji masovnim ubistvom svojih kolega na Filozofskom fakultetu.

Osnovna razlika između ova dva slučaja je u godinama počinitelja i konačnom ishodu, dok su sve ostale okolnosti prilično slične.

Dok dječak zbog svojih godina ne može biti krivično odgovoran za svoj čin, splitski student nema tu privilegiju.

Nakon što je uhapšen, otac dečaka ubice Vladimir Kecmanović je rekao da je znao da se njegov sin osećao odbačeno, ali da nije primjetio ništa neobično u njegovom ponašanju, te da mu je sin često govorio da se nije uklapao u društvo.

U splitskom slučaju, porodično okruženje je gotovo identično budući da otac studenta radi kao inspektor u policiji, a majka je doktorica.

Nije poznato da li su roditelji mladića znali da se on osjeća odbačeno, ali nema sumnje da je to bio povod njegovim vrlo ozbiljnim prijetnjama.

U njima je spominjao korištenje pištolja marke “Glock”, a to je i jedno od službenih oružja hrvatske policije i pitanje je na koji je način došao do oružja iz kojeg je, kako se to vidi iz kasnije pronađenih snimaka, pucao.

Uznemirujući detaljni plan

Kasnijim pretragama njegovog stana i drugih prostora koje koristi, nikakvo oružje nije nađeno.

On, srećom, nije imao priliku svoje prijetnje ostvariti, zahvaljujući profesionalnosti i savjesnosti hrvatskih državnih organa, koji su prepoznali opasnost njegovog ponašanja i naložili njegovo ponovno hapšenje.

Čitaj još:   NAJVIŠE DRŽAVNE POČASTI: Erdogan stigao u Beograd...

Policija je hitno obavila svoj zadatak, a istražni sudija je na osnovu svih dokaza i mišljenja vještaka ocjenio da je najsigurnije da mladić završi iza rešetaka istražnog zatvora zbog mogućnosti ponavljanja djela.

Može se samo nagađati šta bi se dogodilo da nije drugi put uhapšen i da je na slobodi dočekao informaciju o beogradskoj tragediji.

22-godišnji je mladić prvo bio uhapšen nakon što je 11. aprila ove godine na jednoj internetskoj platformi, a kako bi zastrašio grupu svojih kolega koji su desetak dana poslije trebali polagati kolokvijum, na engleskom jeziku je objavio tekst u kojem najavljuje kako i kad će obaviti napad.

Tada je detaljno opisao da će uzeti pištolj „Glock 19“, mačetu i lovački nož, da će narediti svima u dvorani da vežu svoje noge, profesoru da mu da ključ da može zaključati učionicu, da će blokirati ulazna vrata i da će ubiti dvoje studenata. Napisao je da će to napraviti jer ga niko ne primjećuje, da nikome nije stalo do njega i da se nalazi u lošem psihičkom stanju.

Snimao se kako drži bombu dok najavljuje pokolj

Kad je američki FBI očito prateći neke ključne riječi na toj platformi iz nekih svojih razloga, otkrio te poruke odmah su obavjestili hrvatske kolege te su splitski policajci mladića uhapsili. Tada je nakon ispitivanja bio pušten uz mjere opreza, a otvorena je istraga zbog prijetnje, te je naložena pretraga telefona i kompjutera.

Sedam dana kasnije, kad je stiglo što se sve nalazi u njegovom telefonu, hitno je naloženo ponovno hapšenje.

Kako je službeno objavljeno, snimio je dva audio- videozapisa sa svojim mobilnim na kojima drži i vrti ručnu bombu M75 govoreći o napadu s ljudskim žrtvama.

Čitaj još:   ŠIROM SANDŽAKA: Hiljade domaćinstava u Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši bez struje...

Na tim snimcima, uz ostalo, govori kako nije htio da dođe do ovoga, no kad ga već “ljudi je**”, onda će se i on malo zaigrati i poigrati s njima.

Ističe i kako je očito da “te niko ne shvata ozbiljno dok ne počneš gristi”, da samo mora povući osigurač bombe i završava riječima “vidimo se ped*ri…”.

Na drugom videu, uz ostalo, napominje kako drži do svoje riječi, kako mu je pun “k… drugih i da ga je…” i da će sve imati svoje posljedice.

Najavljuje u tom snimku u kojem drži bombu i svoj prst na osiguraču iste da “nema povratka”, te da nije htio da dođe do ovoga, da on to nije tražio, piše Slobodna Dalmacija

izvor: SB

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

HAOS Hrvatski branitelji zabranili Bajagi da održi koncert…

Na ovogodišnjim "Danima piva" u Karlovcu trebalo je da nastupi Read more