IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUGA GRADA ISPOD TREBEVIĆA: Napustio nas BH kompozitor IBRO MANGAFIĆ- dirljive poruke, oprašta se porodica, prijatelji, saradnici… (foto)

Bosanskohercegovački kompozitor Ibro Mangafić preselio je na Bolji svijet u 72. godini života, a članovi porodice, prijatelji i saradnici opraštaju se od IBRA Mangafića na društvenim mrežama.

Mnoge njegove kompozicije se smatraju biserima narodne muzike i nemjerljivim bogatstvom narodnog melosa Bosne i Hercegovine. Uspjesi su bili propraćeni i brojnim nagradama i priznanjima

Ibro Mangafić je rođen 13. oktobra 1951. godine na sarajevskoj Baščaršiji.

Od 1973. godine da danas, komponovao je preko 700 pjesama (LP-ploča, muzičkih kaseta, kompakt diskova i DVD albuma) za različite diskografske kuće (Diskoton Sarajevo, RTV Beograd, Diskos iz Aleksandrovca, Jugoton iz Zagreba, RTV Ljubljana, Jugodisk Beograd, Sarajevo Disk). Mnoge njegove kompozicije se smatraju biserima narodne muzike.

Godine 1991. dobiva poziv od reditelja Benjamina Filipovića da se sa svojim orkestrom pojavi u filmu Praznik u Sarajevu u kojem Hanka Paldum pjeva tri velika njegova hita.

Čitaj još:   OPASAN JE SLOBODAN VASKOVIĆ: “IGOR Dodik, član narko kartela koji je porobio RS"... (foto)

Među prvim je inicijatorima osnivanja i formiranja udruženja “Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaralaca”(AMUS).

Porodica, prijatelji, saradnici i brojni ljubitelji njegove muzike, opraštaju se od Mangafića uz dirljive riječi

izvor: hajat.ba