IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Posle tragedija u Srbiji građani Crne Gore vraćaju oružje u rekordnim količinama… (foto, video)

“Za samo poslednjih nekoliko dana imamo više vraćenog oružja nego u prethodnih godinu dana”, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Filip Adžić.

Za svega pet dana crnogorski građani vratili su stotinak komada oružja, kazao je TVCG , ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Filip Adžić. Kaže da je odziv građana, nakon dešavanja u Srbiji, odziv mnogo veći nego ranije.

“Za samo poslednjih nekoliko dana imamo više vraćenog oružja nego u prethodnih godinu dana. Ono je u 2020. godini i 2021. iznosilo po pedesetak komada oružja godišnje, dok u ovoj godini imamo oko 180 vraćenih komada oružja, a od 8. maja imamo oko 100 vraćenih komada oružja”, kazao je Adžić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova– Uprava policije podsetilo je građane na akciju “Poštuj život vrati oružje”, i apelovalo da svaki građanin, shodno Zakonu o oružju, može bez bilo kakvih pravnih posljedica nesmetano i dobrovoljno policiji predati vatreno oružje bez obzira na to da li ga posjeduje u ilegalnom ili legalnom vlasništvu i nezavisno o kojoj kategoriji vatrenog oružja je riječ.

“Način na koji građanin oružje može predati je veoma jednostavan, a to je pozivom na broj 122, nakon čega će policijski službenik preuzeti oružje na mjestu gdje se ono nalazi i građaninu izdati potvrdu o preuzetom vatrenom oružju”, navode se u saopštenju Uprave policije.

Čitaj još:   TUŽILAŠTVO BiH: Blokirana dva računa firme "Srebrena malina" radi se o iznosima od... (foto)

Ukazali su na odredbe Zakona o oružju kojim se u članu 33 propisuje, da je zabranjeno nošenje oružja na javnom mjestu, da su svi dužni da se pridržavaju pravila javno istaknutih zabrana o unošenju oružja u određene prostore ili prostorije kao i da se ne smije na javnom mjestu oružje učiniti vidljivim drugim licima, niti se smije nositi na način koji ih uznemirava.

“U istom zakonu član 34 propisuje da se oružje i municija moraju čuvati tako da nisu dostupni licu koje nije ovlašćeno da ih posjeduje, a naročito maloletnicima, zaključani i odvojeni u metalnom ormaru, sefu ili sličnom spremištu ili na drugi bezbjedan način…

Član 36 pomenutog zakona propisuje da je vlasnik oružja dužan da oružje održava u ispravnom stanju i da pravilno rukuje njime i da je zabranjena upotreba oružja na javnom ili na drugom mjestu, gdje se može ugroziti bezbjednost građana”, kazali su iz UP.

BONUS VIDEO: Predložen moratorij na izdavanje dozvola za oružje u Crnoj Gori

izvor: Telegraf.rs

NACIONALIZAM NA TENISKOM TERENU: Novak Đoković opet SRBUJE… (foto, video)

Nakon poruke koju je srpska teniska zvijezda u ponedjeljak uvečer Read more