IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DARIO VRANEŠ prvi čovjek PLJEVALJA: „Trobojka na zgradi opštine stajaće vječno“(foto- video)

Na zgradi opštine Pljevlja danas se pored zvanične zastave Crne Gore, zavijorila i trobojka…

Nakon što je juče na zgradi opštine istanknuta bošnjačka nacionalna zastava, danas se na zgradi opštine Pljevlja, pored crnogorske, zavijorila i trobojka bez obilježja.

Isticanje zastave odobrio je predsjednik opštine Dario Vraneš.

Vraneš je Vijestima kazao da će trobojka na zgradi opštine “biti vječno”.

“Biće istaknuta vječno. Po Ustavu srpski narod u Pljevljima, kao većinski ima pravo na to i ja poštujem Ustav”, rekao je Vraneš.

Bošnjačka zastava na zgradi Opštine Pljevlja bila je istaknuta jedan dan povodom 11. maja Dana bošnjačke nacionalne zastave.

Prethodno se zahtjevom za isticanjem nacionalnog simbola Bošnjaka na zgradama loklanih uprava u Crnoj Gori lokalnim upravama obratio Bošnjački nacionalni savjet.

U članu 11. Zakona o izboru, upotrebu i javnom isticanju nacionalnih simbola piše da se, “u jedinicama lokalne samouprave u kojima pripadnici manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice čine većinsko stanovništvo, prema rezultatima posljednjeg popisa, na zgradama organa lokalne samouprave i javnih ustanova čiji je osnivač opština, odnosno država, stalno se vije i zastava tog manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice”.

Čitaj još:   PLJEVLJA: Zagađenje deset puta više od dozvoljenog, preporuka da se što manje boravi na otvorenom... (foto, video)

U službenim prostorijama organa lokalne samouprave i javnih ustanova iz stava 1 ovog člana, kao i u prostorijama namijenjenim za vjenčanja ističe se i zastava tog manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice.

Pravo iz st. 1 i 2 ovog člana ne može se koristiti ako prema rezultatima dva posljednja uzastopna popisa pripadnici manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice ne čine većinsko stanovništvo.

Na posljednjem popisu održanom 2011 u Pljevljima se 57,07 odsto stanovnika izjasnilo kao Srbi, 24,34 kao Crnogorci, 6,91 kao Bošnjaci, a 5,65 kao Muslimani.

Neizjašnjenih je bilo 4, 7 odsto, a nešto više od jedan odsto izjasnilo se da je propadnik neke druge nacionalnosti.

izvor: cdm.me

PLJEVLJA: Partizan opravdao ulogu favorita protiv Rudara, grad rudara zakinut…

Grad rudara PLJEVLJA su zakinuta samom cinjenicom da nisu mogli Read more