IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

„Ni država ni društvo nemaju jasan odgovor“: Dakle, da li će zaista biti ispunjeni svi zahtjevi roditelja iz „Ribnikara“? (foto, video)

Roditelji takođe zahtjevaju da im se stručno objasni šta će biti sa dječakom, jer kod djece postoji strah da će on biti na slobodi…

BEOGRAD: Srbija, Crna Hronika, vijesti, subota, 13: V- 2023, 18: 44… „Ni država ni društvo nemaju jasan odgovor“: Dakle, da li će zaista biti ispunjeni svi zahtjevi roditelja iz „Ribnikara“? (foto, video)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da se premijerka Ana Brnabić sastala sa predstavnicima Saveta roditelja OŠ „Vladislav Ribnikar“, i potvrdio da će biti ispunjeni svih sedam zahteva koje su oni uputili Vladi Srbije.

Vučić je ocenio da su ti zahtevi „razumni i racionalni“, međutim, sagovornici Danasa nisu potpuno ubeđeni da će oni zaista biti ispunjeni, jer bi to značilo da bi pojedinci iz državnog vrha, kao i određeni mediji bliski aktuelnoj vlasti, morati da snose odgovornost.

Naime, jedan od zahteva roditelja je i utvrđivanje odgovornosti ljudi koji su omogućili da bude javno dostupan spisak sa imenima dece, kao i slike roditelja i dece, te da te osobe budu sankcionisane.

Podsetimo, upravo je načelnik Policijske uprave Beograda Veselin Milić na konferenciji za novinare nakon tragedije u Ribnikaru, pokazao spisak na kojem su imena dece koje je maloletnik planirao da ubije. Ne štiteći posebno ranjivu kategoriju u tom trenutku, decu iz Ribnikara, pojedini mediji su u trci za klikovima i željni senzacije, požurili da taj spisak objave. Stoga bi Vučićevo najavljeno ispunjenje zahteva roditelja ove škole značilo smenu načelnika PU Beograda, kao i kažnjavanje njemu bliskih medija.

Miroslav Aleksić, šef poslaničke grupe Narodne stranke, kaže za Danas da je, pod pritiskom gneva građana, vlast počela da prihvata zahteve, „ali sve dok se konačno ne realizuju, nema odustajanja od borbe na ulici“.

– Mnogo puta su prevarili građane Srbije, zato i sada moramo biti oprezni i nastaviti sa pritiskom. Potpuno su normalni zahtevi roditelja za utvrđivanje odgovornosti u MUP-u zbog objavljivanja imena, kao i medija koji su prenosili, i apsolutno ih podržavam u tome – poručuje Aleksić.

Prema njegovim rečima, uzrok problema u društvu nalazi se u promociji nasilja, agresije, mržnje i kriminala, u režimskim medijima.

– To moramo zaustaviti ako želimo sigurnost i bezbednost za građane i našu decu. Nažalost, u prethodnim danima režim još jače udara na neistomišljenike, čime potvrđuju da im je fotelja u vlasti važnija čak i od života građana– ističe Aleksić.

Sličnog mišljenja je Dragana Rakić, zamenica predsednika Demokratske stranke.

– Pitate me da li verujem Vučićevim obećanjima?! Naravno da ne verujem! On će sve obećati kako bi pokušao da uguši protest građana koji su postali svesni da je upravo on uzrok problema koji razaraju naše društvo. Zato i obećava da će ispuniti sve, plašeći se da bi protesti na kojima građani uzvikuju „Vučiću odlazi“ mogli da postanu još masovniji– kaže Rakić.

Čitaj još:   Velja Nevolja lično KASAPIO i SPALJIVAO svoje žrtve: Otkriven dokument ispisan KRVAVIM detaljima... (foto)

Ona dodaje da iz Demokratske stranke sigurno neće nasesti na Vučićeva lažna obećanja opoziciji.

– Bićemo uz nezadovoljne građane, uvereni da samo ostavka najodgovornijeg u državi, Vučića, može dati nadu da naša Srbija može postati mesto gde je moguć normalan život – naglašava Rakić.

Advokat Vladimir Terzić kaže da odgovor na pitanje da li će biti smenjen Veselin Milić zavisi od pritiska koji građani budu vršili protestima protiv nasilja i ove vlasti, koja takvo nasilje generiše.

– Ukoliko na ulicama bude 50.000 građana, vlast će popustiti. Ukoliko roditelji podrže zahteve demonstranata za smene najvećih krivaca za loše stanje u društvu, hroničnu nebezbednost, stvaranje rijaliti atmosfere u društvu, onda će Vučić sve smeniti osim sebe. Ukoliko pritisak oslabi, od smene neće biti ništa. Ovde se ne primenjuje zakon, ovde vlada zakon jačeg, to i jeste najveći problem savremenog srpskog društva– zaključuje Terzić.

Sem otkrivanja i sankcionisanja odgovornih zbog iznošenja spiskova dece, Savet roditelja OŠ „Vladislav Ribnikar“ tražio je od Vlade Srbije rekonstrukciju događaja i objašnjenje kako se to dogodilo, kako teče istraga i u kojoj je fazi.

Roditelji takođe zahtevaju da im se stručno objasni šta će biti sa dečakom, jer kod dece postoji strah da će on biti na slobodi.

Traži se i formiranje tima psihologa i psihijatara koji će redovno da rade sa decom odeljenja VII-2, bez učešća školskog psihologa, radi obezbeđivanja nepristrasnosti.

Roditelji traže i da, ako bude odlučeno da se školska godina nastavi za učenike tog odeljenja, treba naći način da oni ne ulaze na glavni ulaz i da nastavu imaju u nekoj od učionica na malom ulazu te škole.

Jedan od zahteva je i kompletno renoviranje škole do septembra.

Predsednik Saveta roditelja OŠ „Vladislav Ribnikar“ Igor Đorđević istakao je da pored obećanja da će svaki zahtev biti ispunjen, traži se da se svaki dan nešto uradi po tom pitanju, „samo želimo da se o tome ne ćuti.“

„Mi očekujemo odmah konkretne poteze i rečeno nam je da će nam se izaći u susret. U ovom trenutku želimo da verujemo da hoće. Neke stvari su već ispunjene, to su uglavnom one stvari koje se tiču školske uprave grada Beograda kao i zdravstvenih ustanova koji nam najviše pomažu u ovom trenutku“, naveo je Đorđević.

Čitaj još:   MALI RAT MAFIJE I POLICIJE: Haos zbog hapšenja bosa! (foto i video)

Prema njegovim rečima, ispunjen je zahtev da se obezbedi stručna podrška deci u školi, takođe je ispunjen zahtev da se zatvori ulaz gde je cela tragedija krenula do daljnjeg. Dobili su i obećanje od Vlade da će se pružiti puna podrška roditeljima koji su izgubili svoju decu i da će im biti obezbeđeno sve što im je potrebno.

„Mi tražimo da se o svakom zahtevu pojedinačno govori, da se svaki dan nešto uradi po tom pitanju, samo želimo da se o tome ne ćuti. Svestan sam da su prve dve tačke najproblematičnije, jer ni država ni društvo nemaju jasan i eksplicitan odgovor na te stvari“, rekao je Đorđević.

Prva tačka je, inače, rekonstrukcija događaja i odgovor „zašto se to desilo“, dok je druga pitanje šta će biti sa dečakom osumnjičenim za pucnjavu i ubistva, jer se deca boje da će on biti na slobodi,

„Svi roditelji su na sastanku sa nadležnima bili jedinstveni oko svih sedam zahteva koje smo izneli i oko toga da deca treba što pre da se vrate u školu. Nama je struka rekla da deca treba da se vrate u školu, jer ne postoji opasnija stvar od odloženog bola i odloženog suočavanja sa strahom i tragedijom. Mogu da potvrdim da je velika većina dece u školi“, poručio je Đorđević.

BONUS VIDEO: Ovo su reči oca dječaka na saslušanju: “SIN MI JE REKAO …!”

izvor Danas.rs

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more