IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Narandžasto upozorenje u BiH: Jake padavine i udari vjetra do 80 kilometara na sat, vrijeme koje nas očekuje u narednih nekoliko dana… (foto)

Upozorenje je izdato zbog intenzivnijih padavina koje će negdje biti praćene grmljavinom, i na povremeno jak do olujan južni i jugoistočni vjetar…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 14: V- 2023, 09: 44… Narandžasto upozorenje u BiH: Jake padavine i udari vjetra do 80 kilometara na sat, vrijeme koje nas očekuje u narednih nekoliko dana… (foto)

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) Bosne i Hercegovine izdao je za nedjelju, 14. maja, narandžasto upozorenje…

Upozorenje je izdato zbog intenzivnijih padavina koje će negdje biti praćene grmljavinom, i na povremeno jak do olujan južni i jugoistočni vjetar.

Upozorenje se odnosi na sjever, sjeveroistok i krajnji jugozapad Hercegovine, dijelovi zapadne, jugozapadne Bosne i veći dio Krajine.

“Očekivana količina padavine je između 30 i 60, lokalno oko ili iznad 90 litara po metru kvadratnom. Udari vjetra, uglavnom, između 40 i 60, lokalno do 80 kilometara na sat”, objavljeno je iz FHMZ-a BiH.

Preporuka je da građani poduzmu mjere opreza i prate prognozu vremena.

“Očekujte ometanja u dnevnim rutinama. Djelujte u skladu sa savjetima koje su dali ovlašteni organi”, dodali su iz FHMZ- a.

U Bosni i Hercegovini danas se očekuje oblačno vrijeme. U jutarnjim satima i dio prijepodneva kiša ili lokalni pljuskovi u većem dijelu Bosne i Hercegovine, navedeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

U ostatku dana padavine praćene grmljavinom, uglavnom, u Hercegovini, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne, a tokom noći u većini područja.

Čitaj još:   VIC DANA: Žalio se Vučić penzionerima da je za tri dana ostario 10 godina, začu se glas starijeg gospodina… (foto)

Obilnije padavine na sjeveru, sjeverozapadu Hercegovine i u Krajini, što lokalno može uvjetovati i pojavu bujičnih poplava. Poslije podne u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne jaki udari jugoistočnog vjetra. Jutarnja temperatura zraka od devet do 14, na jugu do 17, a dnevna od 14 do 20, na sjeveroistoku Bosne do 23 stepena Celzijusa.

nedjelja, 14.05.2023. godine
Mada će povećana naoblaka i povremeni pljuskovi remetiti ugođaj, te uzrokovati lošije raspoloženje kod većine ljudi, umjerene temperature i osvježenje u vidu padavina, pozitivno će djelovati na opštu sliku. Tegobe kod hroničnih bolesnika neće biti suviše izražene. Poslijepodnevni sati bi širom zemlje trebali biti ugodniji, obzirom da će se vremenske prilike djelimično stabilizovati.

U ponedjeljak se u Bosni i Hercegovini očekuje oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Intenzivnije padavine u većem dijelu Bosne i Hercegovine. Očekivana količina padavina u Hercegovini od 50 do 80, lokalno na sjeveru i sjeverozapadu Hercegovine do 120, a u ostatku zemlje, uglavnom, između 20 i 40 litara po kvadratnom metru.

Jutarnja temperatura zraka od osam do 14, na jugu do 18, a dnevna od 12 do 18, na jugu do 20 stepeni.

U utorak se prije podne očekuje oblačno vrijeme sa kišom, lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Poslije podne padavine uglavnom u Hercegovini, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne. U ostatku zemlje prestanak padavina i djelimično razvedravanje.

Jutarnja temperatura zraka od deset do 16, na jugu do 18, a dnevna od 14 do 21, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne do 24 stepena.

Čitaj još:   STAMBOL u vaktu i zamanu u vrijeme COVID- 19... (foto galery)

U srijedu se u Bosni i Hercegovini očekuje oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Jutarnja temperatura zraka od deset do 16, na jugu do 18, a dnevna od 14 do 20, na jugu do 22 stepena C.

izvor iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more