IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Preliminarni rezultati predsjedničkih izbora u Turskoj: Redžep TAJIP Erdogan u vodstvu ispred KEMALA Kilicdaroglua… (foto, video)

Pravo glasa na izborima ima 64, 11 miliona ljudi, a izlaznost je bila 88, 56 posto…

ANKARA: Regija, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 15: V- 2023, 00: 44… Preliminarni rezultati predsjedničkih izbora u Turskoj: Redžep TAJIP Erdogan u vodstvu ispred KEMALA Kilicdaroglua… (foto, video)

Na osnovu preliminarnih i nepotpunih rezultata nakon 85,82 posto obrađenih biračkih mjesta aktuelni turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u vodstvu je na predsjedničkim izborima u Turkiye, javlja Anadolija.

Građani Turkiye danas su glasali na redovnim predsjedničkim i parlamentarnim izborima, a birali su između tri predsjednička kandidata, te 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za novi saziv Velike narodne skupštine koja ima ukupno 600 zastupničkih mjesta.

Pravo glasa na izborima ima 64,11 miliona ljudi, a izlaznost je bila 88,56 posto.

Čitaj još:   Uhapšen komandant Četničkog pokreta u Srbiji...

U izbornoj utrci za predsjednika Turkiye učestvuju aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan, Kemal Kilicdaroglu i Sinan Ogan, prema istom redosljedu na glasačkom listiću.

Prema preliminarnim rezultatima obrađeno je 85,82 posto biračkih mjesta i u vodstvu je Erdogan sa 50,13 posto osvojenih glasova.

Slijedi Kemal Kilicdaroglu sa 44,09 posto te Sinan Ogan sa 5,31 posto. Muharrem Ince, koji se prije dva dana povukao iz izborne utrke, dobio je 0,47 posto glasova.

U utrci za turski parlament trenutno je obrađeno 77,48 posto birališta i u vodstvu je Narodni savez, predvođen Strankom pravde i razvoja (AK Parti) sa 50,86 posto osvojenih glasova. Slijedi opozicioni Nacionalni savez, predvođen Narodnom republikanskom strankom (CHP), sa 34,35 posto osvojenih glasova.

Birališta su ranije bila otvorena i izvan Turkiye, u 75 država i 156 predstavništava ove zemlje. Glasanje na graničnim prelazima počelo je 27. aprila, a u diplomatskim predstavništvima 5. maja i trajalo je do 9. maja, prema ranije utvrđenom rasporedu.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 2. septembar 2018. godine

izvor iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more