IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

JELENA Marković: DRITAN Abazović nastavlja sa progonom Crnogorki i Crnogoraca… (foto)

Aktuelne crnogorske vlasti, bez obzira na ranije odluke Višeg i Specijalnog tužilaštva, istrajavaju u namjeri da građanske proteste na Cetinju i Belvederu 3, 4. i 5. septembra 2021. godine predstave kao pokušaj terorističkog puča ili sada kriminalnog udruživanja

Puna podrška mojoj koleginici iz odborničkih klupa, Jeleni Marković. Sa sličnim pokušajima zastrašivanja smo se susreli i nakon Bogetića, pa je sva priča na kraju pala u vodu…

Cetinjsko osnovno državno tužilaštvo uputilo je juče pozive za saslušanje na adrese više osoba koje tereti za kriminalno udruživanje u slučaju građanskih protesta na Cetinju 3, 4. i 5. septembra 2021. godine, organizovanih zbog odluke tadašnje vlade Crne Gore da omogući nasilnu inauguraciju mitropolita Crkve Srbije Joanikija Mićovića u Cetinjskom manastiru.

Pobjedi je u tužilaštvu nezvanično potvrđena ova informacija, uz napomenu da „oživljavanje“ predmeta „Belveder“ nema veze sa predstojećim parlamentarnim izborima, već je ovaj slučaj, kako su nam rekli, baš sada, ,,ponovo došao na red“.

„ŠETANJE“ SLUČAJA

A predmet „Belveder“ već dvije godine „šeta“ od Osnovnog tužilaštva na Cetinju do Višeg i Specijalnog u Podgorici i natrag.

I Više i Specijalno tužilaštvo već dva puta su ocijenili da u policijskom i tužilačkom spisu predmeta, kojim terete skoro 30 osoba za namjeru terorističke akcije, nema elemenata za krivična djela koja su im stavljena na teret, odnosno iz nadležnosti ova dva tužilaštva.

Kako aktuelne crnogorske vlasti tužilačku organizaciju nijesu imale pod punom kontrolom do smjene specijalnog tužioca Milivoja Katnića, odnosno imenovanja njegovog nasljednika Vladimira Novovića, slučaj „Belveder“ ponovo je završio u Specijalnom tužilaštvu kada je Novović izabran.

Dostavljen mu je 8. aprila prošle godine, o čemu je Pobjeda tada izvijestila, a kada je on, kao i njegov prethodnik Katnić, ocijenio da nema dokaza za postupanje Specijalnog tužilaštva, nije bilo moguće saznati. Godinu poslije, tužiteljka sa Cetinja Vesna Radunović je odlučila da počne sa saslušanjima osumnjičenih, ne bi li našli osnova da, makar, iz nadležnosti ovog tužilaštva, procesuiraju predmet „Belveder“.

KRIMINALIZACIJA BELVEDERA

Aktuelne crnogorske vlasti, bez obzira na ranije odluke tužilaca, istrajavaju u namjeri da građanske proteste na Cetinju i Belvederu 3, 4. i 5. septembra 2021. godine predstave kao pokušaj terorističkog puča, ili sada kriminalnog udruživanja, u organizaciji predsjednika države Mila Đukanovića i njegove Demokratske partije socijalista, najjače opozicione stranke.

– Jasno je da se radi o pritisku i slanju poruke svima iz takozvanog suverenističkog bloka. Opet se pokušavaju kriminalizovati događaji od 5. septembra 2021. na Cetinju i staviti u kontekst navodnog postojanja određene kriminalne grupe koja se udružila i koja je toga dana imala zločinačke planove da nešto uradi.

Ali, ipak, u ovom momentu ne možemo isključiti ni mogućnost da će postupajući tužilac, nakon što sasluša sve osumnjičene, donijeti odluku da odbaci krivičnu prijavu i arhivirati svu ovu suludu priču – kazao je za Pobjedu advokat Vladimir Volkov, koji zastupa jednog od osumnjičenih.

Kategoričan je da se „toga dana nije desilo ništa kriminalno i nezakonito, već se dogodio bunt građana zbog događaja sa kojim se oni nijesu saglasili“.

– Uvjeren sam da će i ovaj slučaj završiti kao i ostali koji su bili otvoreni istim povodom – dodao je Volkov.

PROGON

Poziv je juče ujutro stigao i odbornici Liberalne partije u nikšićkom parlamentu Jeleni Marković koja je kategorična da se radi o pokušaju zastrašivanja pred izbore 11. juna. Marković je i na izbornoj listi koalicije oko DPS-a.

Čitaj još:   DRAMA I VRHUNAC: Oglasila se Gorica, kći Mile Dodika, brine za oca, spominje opoziciju, Beograd… (foto)

– Ovo je zadnji politički trzaj odlazećeg premijera Dritana Abazovića koji nastavlja sa progonom Crnogorki i Crnogoraca, a na račun trulih predizbornih kompromisa sa Crkvom Srbije – kategorična je Marković.

Smatra da aktuelne vlasti uporno targetiraju sve koji se „bore za prava crnogorskog naroda i svih građana Crne Gore“.

– To rade sa jasnom namjerom da uguše svaki otpor– kategorična je ona.

U cetinjsko tužilaštvo pozvan je i Veselin Veljović, savjetnik za bezbjednost predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića. On nije želio da komentariše poziv, samo je konstatovao da se radi o nastavku „progona građana“.

Hoće li tužiteljka Radunović podleći pritiscima vlasti i simbol otpora građanske i proevropske Crne Gore režimu stvorenom pod skutima Bgrada namjernom da zemlju ponovo uvede u „srpski svijet“ označiti kao skup terorista i kriminalaca ili će, konačno, „staviti tačku“ na predmet „Belveder“?

Znaće se uskoro, nakon što sasluša osumnjičene. Prema saznanjima Pobjede, ta istražna radnja u ovom slučaju do sada nije sprovođena, iako istraga traje duže od dvadeset mjeseci?!

GRAĐANSKI OTPOR

Nekoliko hiljada građanki i građana Crne Gore na Cetinju su se pridružili protestu stanovnika Prijestonice organizovanom zbog odluke crnogorskih vlasti da omoguće mitropolitu Crkve Srbije Joanikiju Mićoviću da 5. septembra bude ustoličen u Cetinjskom manastiru, jednom od stubova crnogorske države. Plan ovdašnjih vlasti, zvaničnog Beograda i Crkve Srbije bio je da crkveni velikodostojnici ušetaju, sa svečanom procesijom, tog jutra u crnogorsku prijestonicu.

Građanke i građani, međutim, počeli su da se okupljaju na Cetinju već od 3. septembra. Sjutradan, prije nego je policija blokirala sve prilaze gradu, kako bi onemogućila sve one koji su išli ka prijestonici da se pridruže protestu, građanke i građani napravili su na Belvederu „živi štit“, kako crkveni velikodostojnici u Cetinje ne bi ušli kako su planirali – u svečanoj procesiji cetinjskim ulicama.

Mićović je, ipak, ustoličen u crnogorskoj svetinji, ali su on i patrijarh srpski Porfirije Perić u prijestonicu dopremljeni iz vazduha, helikopterom Vojske Crne Gore. Letilica se prizemljila u Vladičanskoj bašti gdje su Mićović i Perić izvedeni zaogrnuti, takozvanim, pancir ćebadima i sprovedeni nekoliko stotina metara do Manastira, zaštićeni tijelima pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice, dok su snajperisti bili raspoređeni na svakom brežuljku…

I dok se u Cetinjskom manastiru odvijala svečana ceremonija, Cetinje je gušeno u oblacima suzavca, šok i fleš bombi, a gradom su odjekivale detonacije i uporni povici – „Nedostojan“. Cetinje i građanke i građani okupljeni na protestu duže od četiri sata bili su izloženi policijskom nasilju.

POLICIJSKO NASILJE I POLICIJSKE PRIJAVE

Slike brutalnog policijskog nasilja nad jednim gradom, nikada i nigdje ranije viđene takve inauguracije jednog crkvenog velikodostojnika, zaprepastile su svijet.

Policija je, prema našim informacijama, tog jutra ispalila oko 1.000 patrona suzavca, šok i fleš bombi. I umjesto da se na odgovornost pozovu odgovorni za brutalno policijsko nasilje, država već skoro dvije godine proganja one koji su na Cetinju i Belvederu u septembru 2021. godine branili građansku Crnu Goru.

U krivičnoj prijavi pripremljenoj za Specijalno tužilaštvo, u koju je Pobjeda imala uvid, policija i cetinjsko tužilaštvo predstavili su Veselina Veljovića kao vođu navodnih terorista“ i „pučista“. On je prvookrivljeni u predmetu koji je ranije dostavljen Specijalnom tužilaštvu, a na teret mu se stavlja krivično djelo kriminalno udruživanje radi izvršenja krivičnog djela – pozivanje na otpor.

Osim Veljovića, kao glavni „terorista“ na terenu označen je Cetinjanin Nenad Kaluđerović, kojeg optužuju da je rukovodio „zavjerenicima“.

Čitaj još:   CETINJE– Jedini grad u regionu koji svakog dana diže GLAS PROTIV AGRESIJE NA UKRAJINU... (foto)

Na spisku su i, do skoro najglasniji građanski aktivista u našoj zemlji, Aleksandar Saša Zeković, kojeg terete da je bio Veljovićeva „desna ruka“, zatim građanski aktivista Predrag Vušurović, te Jelena Marković, Božo Njeguš, Miloš Ćećanović, Saša Martinović, Branko Martinović, Stevan Kasom, Predrag Kaluđerović, Duško Glendža, Vesko Jabučanin, Marko Bogdanović, Ratko Đurović, Nikola Jurić, Miodrag Pejović, Jugoslav Martinović, Željko Golubović, Milenko Marković, Milorad Radunović, Marko Roganović, Vasilije Kapisoda, Mirko Gardašević, Đorđe Begović, Aleksandar Todorovski, Zlatko Marović…

U serijalu tekstova Pobjeda je u aprilu i maju prenijela dio sadržaja policijske prijave u kojoj se pominje „dron sa kilo eksploziva“ namijenjen za rušenje helikoptera u kojem su bili Mićović i Perić, ali koji niko nije vidio; pa „plavi kombi pun ‘molotovljevih koktela’“ pripremljenih za napad na policiju, koji, takođe, niko nije vidio; pominje se i paljenje automobila, iako nijedno vozilo na Cetinju 5. septembra nije zapaljeno; pa oružje, iako nijedan komad oružja nije zaplijenjen…

I tako redom, nižu se u prijavi događaji koji se nijesu dogodili…

BEZ ODGOVORNOSTI

S druge strane, crnogorske vlasti do danas javnosti nijesu saopštile po čijem je nalogu, 5. septembra iza ponoći, prekinut komandni lanac i rukovođenje akcijom na Cetinju dodijeljeno pomoćniku direktora Uprave policije Milošu Rakonjcu i njegovom saradniku, jednom od tadašnjih šefova Protivterorističke jedinice Petru Kneževiću, kao ni na koji način je angažovana Vojska.

Na vanrednoj konferenciji za novinare 6. septembra 2021. Krivokapić je bio nedvosmislen – policijom 5. septembra ujutro nije komandovao tadašnji direktor Uprave policije Zoran Brđanin. Rekao je da je tek u 4.30 sati, „krenuo komandni proces koji je trajao negdje do 11 časova ujutro“. Vlasti ćute i ko je i po čijem nalogu omogućavao nesmetan ulazak i boravak u Crnoj Gori agentima srpske BIA, regrutovao i naoružavao srpske ekstremiste i pripadnike kriminalnih organizacija…

Nikada nije saopšteno ko su kriminalci koji su „do zuba“ naoružani bili u Cetinjskom manastiru, a o kojima je govorio tadašnji direktor ANB Dejan Vukšić na sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu. Kazao je da je više od 35 bezbjednosno interesantnih osoba još od 3. septembra boravilo u ovoj crnogorskoj svetinji. Ništa od toga nije zvanično istraženo.

autor: Kaćuša KRSMANOVIĆ

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more