IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Nataša KANDIĆ KOMENTARISALA OBRAĆANJE RATNOG ZLOČINCA UČENICIMA U SRBIJI: Cijena toga je masakr u OSNOVNOJ ŠKOLI… (foto)

Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo za Hayat.ba je komentarisala nedavno održano predavanje u osnovnoj školi „Đura Jakšić“ u Novom Sadu u kojoj se, ratni zločinac Nebojša Pavković, videolinkom obratio učenicima na času.

BEOGRAD: Srbija, Crna Hronika, vijesti, četvrtak, 18: V- 2023, 20: 44… Nataša KANDIĆ KOMENTARISALA OBRAĆANJE RATNOG ZLOČINCA UČENICIMA U SRBIJI: Cijena toga je masakr u OSNOVNOJ ŠKOLI… (foto)

Nije samo riječ o rehabiilitaciji ratnih zločinaca, nego o mnogo ozbiljnijem problemu, a to je da su to posljedice veličanja, davanja velike pažnje onima koji su osuđeni za ratne zločine, za Hayat.ba rekla je Nataša Kandić.

  • Nebojši Pavkoviću je obezbijeđeno da djeci govori o herojskoj vojsci na Kosovu, a iza njega je govorio gradonačelnik Novog Sada, što znači da njemu institucije daju podršku. Dakle institucije daju podršku tom jednom uhodanom kursu da ratni zločinci dobijaju veliku pažnju. Sada se najmlađima usađuje to mišljenje da oni koji su osuđeni za ratni zločin i da su zapravo heroji i da njih treba veličati i poštovati – smatra.

Kandić je podsjetila kako je to predavanje održano u ono vrijeme kada je cijelu Srbiju potresla jedna od najvećih tragedija, a to je ubistvo devet učenika osnovne škole u Beogradu, a ubio ih je 14- godišnjak.

  • To predvanje u to vrijeme, rekla bih da je novi pristup, toj nekoj pogrešnoj herojizaciji i sada to daje sada očekivane loše rezultate. To je da se oružje nalazi u školi, da djeca smatraju da se oružjem mogu riješavati problemi. Otuda da jedan dječak od 12 godina uzima oružje i ubija djecu zato što nije prihvaćen. To znači da rat i taj izabrani pristup posebno u Srbiji da se slave oni koji su počinili ratne zločine, imat će svoju veliku cijenu i nema veće cijene nego kada vidimo užasne i teške stvari koje se dešavaju u osnovnoj školi – navela je osnivačica Fonda za humanitarno pravo.
Čitaj još:   Sarajevo se sjeća svoje ubijene djece: Smrt kao svakodnevnica i traume za cijeli život... (foto)

Kandić u nastavku govori ko su ti koji trebaju da se zabrinu.

  • Zato ta priča o predavanju u osnovnoj školi, da smo poslije toga imali ubistvo u drugom gradu, jesu primjeri koji trebaju  da zastraše ne samo roditelje, ne samo prosvjetne radnike, nego treba da zastraše cijelu javnost. Treba da se shvati da se oružjem ne može nikako sada ni rješavati taj problem nasilja u školi i nikako dežurstvo policajaca neće zapravo skloniti tu priču o herojskoj vojsci. Oružjem se ne riješava ništa i ne treba  da bude pored djece u osnovnoj školi – poručila je Knadić.

Upozorila je da u posljednje vrijeme oko murala ratnim zločincima najviše mogu da se vide mlade osobe.

Zašto najviše povika “Ratko Mladić heroj” dolazi od strane mladih? To je zato što se njima usađuje to mišljenje da, ako je Ratko Mladić kriv, da je cijeli srpski narod kriv, da su krive sve generacije. I tako se mladi uvlače u polje odgovornosti za zločine. To je jedna velika opasnost koja se pretvorila u stvarnost – ističe Kandić.
U nastavku razgovora govori kako se ti mladi ljudi kolektivno identifikuju da su oni odgovorni za ono što su učinili ratni zločinci.

Oni veličaju Ratka Mladića Oni brane Ratka Mladića, oni brane one koji su počinili ratne zločine, dakle oni se osjećaju da, braneći Ratka Madića, brane i sebe.
Kandić ovo ocjenjuje kao užasan pristup koji je izabran za odnos s mladima što je nedopustivo.

Čitaj još:   Vic dana Ko je gazda u Mujinoj kući...

Čekamo da se stvori ono što je neophodno, da se stvori kritička masa koja će da kaže “dosta”! Mladi ne mogu biti odgovorni za ono što se događalo. Zabranjujemo da razni ti koji su osuđeni za ratne zločine i predstavnike vlasti da stvaraju tu klimu, da se identifikuju s Mladićem i brane ga – zaključila je.
(Dž. Sarić- Kozić)

izvor Hayat.ba

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more