IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILO Đukanović: Biću počasni predsjednik, ako bude mudrosti i hrabrosti formiraće se evropska vlada… (foto, video)

MILO Đukanović, predsjednik na odlasku kaže da ostaje na raspolaganju DPS partiji…

CETINJE: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, petak, 19: V- 2023, 19: 44…  MILO Đukanović: Biću počasni predsjednik, ako bude mudrosti i hrabrosti formiraće se evropska vlada… (foto, video)

Odlazeći predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je to što se povukao sa mjesta predsjednika stranke, ne znači da će promijeniti partijski dres, jer je kako kaže ubijeđeni pripadnik politike evropskog razvoja Crne Gore. Na godišnjoj konferenciji za medije, kojom završava mandat, Đukanović je rekao 

-Nemam namjeru da mijenjam partijski dres, ja sam ubijedjni pripadnik politkike vroepslog razvoja Crne Gore i u svakoj prilici i svojstvu nastaviti da podržavam tu politiku i partiju u kojoj sam bio na čelu, a za koju vjerujem da je i danas, kao što je i bila – strateški oslonac razvoja Crne Gore- rekao je Đukanović.

Upitan o planovima i da li će se povući pitao je, od čega da se povuče.

-Od čega da se povučem? Od onoga čemu sam posvetio svoj život. Ja sam svoj život posvetio ekonomskom  evropskom razvoju. Ne morate da budete predsjednik ni premijer ni minsitar da biste bili politički angazovani. Ja ću nastaviti da u tom svojstvu podržavam tu politiku i sve što bude trebalo toj politici i partiji od mene, imaće – rekao je Đukanović. 

Upitan o očekivanjima od izbora, rekao je da očekuju da proteknu u demokratskoj atmosferi gdje će građani moći slobodno da izraze volju.

-Izbori će dati jasan pregled rejtijnga politika koje se vode, vjerujem da će se tim rezultatima pokazati opredeljenja građana za dalji proevrooski razvoj i da će partije koje su se rezultatima djelovanja dokazale kao proevrospke i partije koje se predstavljaju kao takve imati većinsku podršku građana – rekao je Đukanović.

-Vjerujem da ćemo na iskušenju biti nakon izbora a ono će se ogledati u hrabrosti lidera partija da naprave koalicije koje će btii u stanju da odgovorno vode računa o interesima CG a najvažniji interes je put evropskog razvoja. Sve ostalo su kalkulacije uključujuci i one samo ne sa ovim ili sa onim najčešće, samo ne sa prethodnom vlašću.

Vi znate da to sto je CG uradila na planu evropskog razvoja, uradila je ta vlast. Ta vlast baštini proevrospki razvoj i ne predstavlja se najavom evropske politike, već rezultatima na planu evropeizacije Crne Gore i može biti partner za nastavak tog puta ako želimo taj put a većina građana želi taj put – rekao je odlazeći predsjednik. 

Đukanović je kazao da imamo i “druge partije koje se politikom i nazivom predstavljaju kao evropske partije”

-Eto prilike da se formira evropska vlada ako bude hrabrosti i mudrosti partrija koje učestvuju na izborima – dodao je on. 

Zasluge DPS- a

Prema njegovim riječima, sve što je urađeno na planu evropskog razvoja uradila je prethodna vlast sa DPS-om.

– Uoči referenduma najavili smo da će naša budućnost biti evropska i evroatlantska. Nakon toga smo predali aplikaciju za članstvo u EU na kraju 2018, prošli pretkvalifikacione ispite i 2012. otvorili pregovore. Nakon toga otvorili sva pregovaračka poglavlja i manji dio zatvorili. U međuvremenu ostvarili smo kljčni uslov – stoprocentna usaglašenost sa evropskom vanjskom i bezbjednosnom politikom. Neko ko to dovodi u pitanje da li smo za Evropu – ima li osnova za to? Ako sebe ne vidimo na čelu, ili kao građane države koja će biti član porodice velike Evrope – naglasio je Đukanović.

Na pitanje da li ima nešto za čim žali što je uradio ili bi uradio drugačije, Đukanović kaže da kada se osvrnete, uvijek dođete do zaključka da je moglo bolje.

Čitaj još:   MILO ĐUKANOVIĆ ZABRINUT, ALI NIJE IZNENAĐEN: "Srbija se naoružava iz zemalja koje su..."

-Kada završite posao koji je dugo trajao onda ima toliko toga da ste mogli bolje uraditi, ali kada razmišljam o onome što su bila najvažnija ostvarenja Crne Gore, na kojima sam radio tu ništa ne bih mijenjao. Ponosan sam da smo umjesto pogibija odabrali mir, ponosan da smo smogli snage da uspostavimo ekonomsku samoodržđivost i da smo prije nezavisnosti, prepoznali da ćemo biti članica NATO i da sukob sa NATO nije naš nacionalni interes i da smo pružili ruku Srbiji da stvorimo zajednu atmosferu za normalan referndum.

Ponosam sam ne samo na rezultat referenduma, već i na referendum i na način na koji je CG povratila državu, ponosan sam na članstvo u NATO, na poziciju lidera prema Evropi i na sve realizovane investicije. Da me vratite na sve to pojedinačno rekao bih moglo je to i bolje ali ovo su ozbiljni poduhvati. Ne očekujem da ih iko do kraja razumije, uvaži i poštuje.

Da ima toga, to bi najbolje svjedočilo da smo demokratski zrelije društvo ali znamo da nijesmo. Priznanju toga će doći vrijeme kroz izvjesno vrijeme tako da nemam tu očekivanja. Uvijek se moglo više uraditi, uvijek je moguće popravljati – rekao je Đukanović.

Institucije se ne grade za 14 godina

Rekao je da je za igradnju insitutucija jedne države potrebno i pola vijeka. 

-Ko je stvorio instirucije za 14 godina? Ima li tog primjera –  nema. Trebaće nam pola vijeka najmanje za to, možda i duže. Nije pitanje jesmo li završili ili nijesmonego idemo li dobrim smjerom, nadam se da to nećemo pokvariti.. – dodao je on. 

A da li će koristiti institut počasnog predsjednika, rekao je da je to jedna od rijetko tačnih informacija koje su objavljene o njemu.

-Danas završavam mandat aktivnog predsjednika , a koristiću zakonsku mogućnost da budem počasni predsjednik. To sugeriše i odgovor na pitanje čime ću se baviti, a biću posvećen sređivanju svoje arhive, sistematizaciji tog dugog političkog vijeka jer vjerujem da to može koristi ne samo za dugotrajnija moja sjećanja već i nekome ko bi se bavio politikom – naveo je Đukanović. 

Upitan čime će se baviti kaže da o tome nije razmišljao. 

-Povlačio sam se više puta i na slična pitanja slično odgovarao – baveći se politikom, nisam stigao da osmislim alternativni posao. Imam energije i kapaciteta da ga osmislim, u to ne sumnjajte. Ako se odlučim da osnovnu djelatnost dopunim još nečim to če biti izraz ozbiljne odluke da energiju koju imam korisno i racionalno upotrijebim  – rekao je Đukanović. 

Upitan kako će ga pamtiti istorija, rekao je da ne sumnja da će istorija pravilno to vrednovati.

-Ne živimo vrijeme u kojem je moguće uizvoditi takve sudove, ne zato što nije upostavljena vremenska ditanca, već zato što ovo vrijeme, smatram ozbiljnim političkim nevremenom. Svi registrujemo da je globalna politička scena zahvaćena nepodnošljivo plitkoumnim populizmom i da se racionalna politika pred tim povukla – dodao je predsjednik, dodajući da su se pametni i vrijedni povukli.

Ipak ističe da to ne može biti trajno stanje, već da je ovo jedna loša amplituda. 

O saradnji sa DF  

Na pitanje vidi li saradnju sa DF- om, Đukanović je rekao da će biti nastavljen dijalog sa svim političkim subjektima.

– Nijesam u poziciji predsjednika stranke. Kada nešto napustim, onda napustim, prema tome neću se baviti politikom DPS- a. Bilo bi pametno nastaviti dijalog jer bez njega, makar i sa dijametralno suprotnim politikama ostavljate samo jednu mogućnost da se ti konflikti riješe sukobom. Zato mislim da dijalog treba voditi. On uvijek može dovvesti do savezništva, ukoliko bude promjena u politici i ukoliko dođe do približavanja – naglasio je Đukanović.

Čitaj još:   MILO Đukanović: Vidjeli smo izliv netolerancije, agresije i primitivizma... (foto i video)

On je rekao da svjedoči pozitivnim promjenama tokom svog političkog i životnog vijeka.

– Da se nisam mijenjao kroz život to bi značilo da sam ostao nedorastao i tup za promjene koje su se dešavale u društvu. Zato treba vjerovati da su i drugi skloni tome i treba im dati šansu da promjenama dokažu kapacitet- poručio je Đukanović.

Vjeruje da na političkoj sceni Crne Gore postoje mnogo bliži subjekti proevropskom kursu kojeg oličava DPS, od DF-a.

– Mislim da treba razgovarati sa DF- om, a savezništvo graditi sa onima koji pokažu najveću spremnost da djelatno, a ne riječima rade u interesu evropske budućnosti Crne Gore – rekao je Đukanović.

Kazao je i da nema formalnu funkciju u DPS- u. Sada žeči da odmori od svih funkcija koje je radio i da se, kako kaže, resetuje od te odgovornosti i dobije vremena da o svemu razmisli mirnije i dugoročnije, pa da odluči gdje bi njegovo političko iskustvo bilo najupotrebnije politici koju zastupa.

– Izbor za predsjednika partije koji se događa na Kongresu je funkcija koja priupada onome koga kongres izabere i nije u obavezi da bude član Predsjedništva ili Glavnog odbora. Predsjednik je samostalan organ u partiji. Da li će doći do nekog reaktiviranja na drugoj poziciji na partiji otom-potom – poručio je Đukanović.

Na pitanje da li ga je tužilaštvo ikada kontaktiralo za navodno učešće u ilegalnoj prodaji imovine Olegi Deripaski u Kotoru i da li je sprovedena istraga, Đukanović je rekao da su u pitanju dezinformacije koje je i ranije demantovao.

On je rekao da to pitanje nije došlo do njega i Vlade.

– U pitanju je prodaja zemljišta koja je vlasništvo Opštine Kotor i nadležni organmi u toj opštini su donosili odluku. Zašto je Svetozar Marović našao za shodno da u trenutku ličnog nezadovoljstva to pokuša da pripiše meni – pitanje je za njega, ali nikakve dodirne tačke sa tim nemam i vjerovatno me zato nikad nikad od nadležnih organa nije pitao za to- tvrdi MILO Đukanović.

BONUS VIDEO: MILO Đukanović- Crna Gora ponovo na raskrsnici- Evropa ili balkanski nacionalizam…

izvor Pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more