IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILO Đukanović: Nema vječne vlasti, SAMO JE CRNA GORA VJEČNA, moje rezultate niko ne može osporiti… (foto, video)

Nema vječne vlasti, samo je Crna Gora vječna, poručio je odlazeći predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na konferenciji za medije na Cetinju kojom završava mandat predsjednika. Crnoj Gori je, kaže, nasušno potrebna stabilna, kompetentna, patriotska vlada, koja će afirmisati građansku državu i multietničku demokratiju i ostvariti članstvo u Evropskoj uniji. Narednih pet godina će, kaže, biti počasni predsjednik Crne Gore.

“Nemam namjeru da eksplicitnije sumiram i afirmišem rezultate ostvarene tokom trajanja vlasti koju sam personifikovao u dužem prethodnom periodu čiji istorijski značaj niko realan ne može osporiti. Imao sam za to prilike i tokom nedavno održane predizborne kampanje…

Očuvan mir i učvršćen multietnički sklad 90-tih dok je bjesnio ratni vihor u okruženju, Crna Gora pošteđena razaranja i pogibija tokom NATO kampanje na SRJ, mirnim putem obnovljena i međunarodno priznata država prije 17 godina prepoznata kao važan faktor stabilnosti u regionu, članica NATO od prije 6 godina, u predvorju EU, najrazvijenija ekonomija na Zapadnom Balkanu”, kazao je Đukanović.

O tome, dodaje, svjedoče između ostalog i realizovani veoma vrijedni projekti kao što su tunel Sozina, put Risan-Žabljak, Regionalni vodovod za crnogorsko primorje, prva dionica autoputa Bar-Boljari, turistički rizorti Porto Montenegro, Luštica, Porto Novi, vjetroparkovi na Krnovu i na Možuri…

“Uz konstantnu nepokolebljivu privrženost antifašizmu – sve to je državna legitimacija savremene Crne Gore. Ovo je bilo moguće postići zahvaljujući činjenici da je Crna Gora pokazala spremnost i sposobnost za promjene koje svjedoče o dinamici emancipacije našeg društva”, kazao je Đukanović.

Podsjetio je samo na najmarkantnije.

“U vrijeme jugoslovenske ratne drame naše društvo je prevrednovalo  neke istorijske stereotipe. Prvi put u istoriji potisnut je kult herojske pogibije i između rata i mira izabran mir i stabilnost. Život je dobio na vrijednosti, građani su  pokazali viši nivo tolerancije prema različitostima, time i sklonost multietničkoj demokratiji kao filozofiji života civilizovanog svijeta”, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, referendum o nezavisnosti nije bio samo čin obnove istorijski neopravdano i nasilno uskraćene nam državnosti.

“Niti samo demokratska svetkovina, dotad nepoznata balkanskom državotvornom iskustvu. Referendum je bio i izraz naraslog  samopouzdanja građana, i vjere u sopstvene sposobnosti da se preuzme odgovornost za svoju budućnost”, istakao je Đukanović.

Nakon toga, dodaje, napravljen je istorijski zaokret ka evropskom kulturnom krugu i sistemu vrijednosti savremene Evrope.

“Tek to nije bio jednostavan poduhvat u Crnoj Gori, istorijski postojano zagledanoj u suprotnom smjeru. Naravno, sve ovo nije posao koji se završava u mandatu jedne, niti može biti završen u mandatu bilo koje vlasti. U pitanju su dugoročni procesi u kojima se prelamaju brojna politička, ekonomska, kulturna, socijalna i druga pitanja, pod uticajem regionalnih, evropskih i globalnih kretanja”, kazao je Đukanoivć.

Naša zemlja je, navodi, još uvijek u ranoj fazi procesa emancipacije opterećena teškim bremenom ekonomske zaostalosti, kao i posledicama diskontinuiteta državnog trajanja, uključujući i kontraverzan odnos dijela građana prema državi, logično i nedovršenošću institucija koje nijesu ni postojale do sticanja nezavisnosti.

“Sve to je valjalo graditi i unapređivati, ne bilo kako, nego po evropskim standardima. A to su dugoročni procesi koji u finalu kao najzahtjevniji cilj imaju promjenu mentaliteta inferiornosti, predodređenosti  za siromaštvo, stradanja  i zavisnost od drugih…

Očekivanja da će drugi riješiti naše probleme. Ta misija se ne završava za 14 godina koje smo  imali na raspolaganju od 2006. do 2020. Ali mogu se napraviti značajni iskoraci. Oni su i napravljeni. I to niko ne može da potcjenjuje”, kazao je Đukanović.

Većina evropskih partnera shvatila da u Crnoj Gori nijesu dobili ono što su željeli

Snaga ovih dostignuća, a time i naše vizije, došla je do izražaja i nakon promjene vlasti na parlamentarnim izborima prije nepune tri godine, kao i nakon nedavnih predsjedničkih izbora.

“U duhu razvijenog evropskog društva pokazali smo svoj demokratski kapacitet, i time dodatno uzdigli Crnu Goru kao modernu evropsku državu”, kazao je Đukanović.

Površne primjedbe koje su često dolazile sa raznih zapadnih adresa o nesmjenjivosti vlasti u našoj zemlji time su, kaže Đukanović, izgubile vjerodostojnost.

“Nadam se i da su u međuvremenu neki od naših partnera razumjeli da svaka politička promjena ne znači obavezno i promjenu nabolje. Jer na Balkanu još uvijek traje bespoštedni politički rat između multietničke demokratije i nacionalizama…

Između evropskih vrijednosti i nasilne promjene granica, osvajanja teritorija i zbrinjavanja svog naroda u okviru svoje države. Ne znam da li su svi, ali imam utisak da je većina evropskih partnera shvatila da su u Crnoj Gori dobili ono što nijesu željeli”, navodi MILO Đukanoivć.

Zato, kaže, ne želi da prećuti da su naglašeno potencirana očekivanja, kao i konkretne aktivnosti pojedinih zapadnih partnera da se vlast ovdje pošto- poto promijeni, bez obzira na to šta je im je bila pobuda, objektivno išli na ruku onima iz bližeg i daljeg inostranstva koji su sve radili i rade na podrivanju i destabilizovanju Crne Gore zbog njenog strateškog evropskog i evroatlantskog usmjerenja.

“Što je doprinijelo i pojačanom kolebanju u ostatku regiona u odnosu na evropske i evroatlantske integracije kao strateški put razvoja”, uakazao je Đukanović.

Crna Gora je, dodaje on, nakon ovih promjena ušla u novu epohu političkog života.

“Na prošlogodišnjem presu sam ovdje pred vama govorio zašto je smijenjena Krivokapićeva Vlada koja je iz temelja destabilizovala državu i društvo, devastirala vrijedna dostignuća ekonomskog i institucionalnog razvoja i dovela u pitanje dostižnost našeg evropskog cilja.

Čitaj još:   LIDIJA Vukčević VUČUROVIĆ: Udesno ravnajs! (foto)

Takođe, i o razlozima podrške Abazovićevoj manjinskoj Vladi, kao tada jedino realno mogućem, oročenom odgovoru na nepočinstva prethodne. Podržali smo je s ciljem da se deblokira pregovarački proces sa EU, da se sanira  narušeno povjerenje investitora i biznis zajednice u crnogorski poslovni ambijent i da se zajedno radi na pripremi izbora u skladu s preporukama OEBS/ODIHR”, kazao je Đukanović.

Nažalost, ističe, ništa od toga nije urađeno.

“Suprotno. Propuštena je iznenadno iskrsla šansa usljed rata u Ukrajini da se ubrza evropski put Crne Gore”, dodao je Đukanoivć.

Zbog toga je, dodaje, vrlo brzo u Parlamentu smijenjena i ta druga Vlada, koja dva puta duže traje u tehničkom, nego u političkom mandatu.

“U međuvremenu je raspušten i Parlament, koji će ostati upamćen po svom  neustavnom djelovanju, kao i po najambivalentnijoj i najnestabilnijoj većini od uvođenja parlamentarizma. I koji se redovno opoziciono odnosio prema vladama koje je birao, osim kad je u pitanju bila politika revanšizma prema prethodnoj vlasti.

Uostalom kao i smijenjena još trajuća Vlada, koja će po neznanju, neradu, improvizaciji i štetnim odlukama po nacionalne i bezbjednosne interese Crne Gore biti upamćena kao najgora u istoriji političkog života u Crnoj Gori”, kazao je Đukanoivć.

Prema njegovim riječima, “oslobodilačkom politikom” nove administracije, što je karakteristično i za Parlament i za obje vlade, zbog neodgovornog i nekompetentnog vođenja državne politike došlo je do urušavanja sistema obrazovanja, zdravstva, bezbjednosti, ekonomije, javnih finansija, svih sfera društva, do potpunog zaustavljanja pregovaračkog procesa sa EU a doveden je i  u pitanje i kredibilnosti Crne Gore kao NATO partnera.

“Brutalno gaženje Ustava i pravnog sistema zemlje od strane Parlamenta i Vlade, kao najupečatljiviji izraz neposvećenosti nacionalnim interesima Crne Gore sumorni je epilog neodgovorne državne politike koja se samoreklamerski najavljivala kao garant vladivine prava i uvođenja reda u državi”, kazao je Đukanoivć.

Postala je, ističe, uobičajena praksa da Ustav i zakoni ne važe ako to odluči parlamentarna većina, da se zakonima može  mijenjati Ustav, ukoliko je to u  partijsko-političkom interesu aktuelne parlamentarne većine.

“To se ne pamti ne samo u Crnoj Gori, nego ni u jednoj normalnoj državi. Mukotrpno građeni ugled naše zemlje na međunarodnoj sceni nakon referenduma nažalost ozbiljno je uzdrman”, kazao je Đukanović.

Imajući u vidu unutrašnju situaciju, kao i složeni regionalni, evropski i globalni kontekst, očekivani brojni izazovi u prvi plan dovode pitanje kvalitetnog upravljanja političkim procesima.

“Crnoj Gori je danas nasušno potrebna stabilna, kompetentna, patriotska  Vlada koja će odgovorno i pametno upravljati zemljom,  koja će se vratiti reformama, izgradnji institucija, vladavini prava i razvoju, koja će beskompromisno graditi i afirmisati građansku državu i  multietničku demokratiju i ostvariti članstvo u EU”, kazao je Đuknaović.

Poručuje da su vanredni parlamentarni izbori 11. juna za sve političke subjekte i za sve građane Crne Gore ta prva velika šansa i velika nada.

“Jer, Crna Gora je ponovo na strateškoj raskrsnici sa koje je moguće i naprijed u Evropu, i natrag u pogubni balkanski nacionalizam…

Ponovo su na ozbiljnoj probi mir i stabilnost, multietnički sklad, građanski model države i evropski sistem vrijednosti. Funkcionalne institucije osnovni su uslov dinamičnog ekonomskog razvoja i daljeg ukupnog društvenog napretka, za šta je jedina garancija stabilna proevropska vlada posvećena državnim i nacionalnim interesima”, kazao je MILO Đukanović.

Novo iskustvo u političkom životu Crne Gore tokom posljednje nepune tri godine ipak, kaže Đukanović, potvrdilo je vitalnost i snagu naših dostignuća i ispravnost strateškog kursa državne politike Crne Gore usmjerene na usvajanje evropskog sistema vrijednosti.

“Uprkos neznanju, neradu, pa i lošoj namjeri i pojedinaca i u tu svrhu zloupotrebljenih institucija Crna Gora je ostala posvećena evropskoj perspektivi, obavezama koje proističu iz članstva u NATO, kao i osnovnim prioritetima spoljne politike, pokazujući vitalnost i spremnost društva da odlučno brani građanski koncept multietničke demokratije”, kazaoje Đukanović.

Vjeruje da će Vlada izabrana nakon skorih parlamentarnih izbora preuzeti odgovornost i djelovati na ovim postulatima i stvoriti uslove za odvijanje normalnog političkog života u zemlji.

“Može se i za Crnu Goru reći ono što je Vaclav Havel kazao 90-tih da bez snova o boljoj Evropi nikada nećemo ni izgraditi bolju Evropu. Ja vjerujem i u bolju Crnu Goru i u bolju Evropu. Nema vječne vlasti, samo je Crna Gora vječna”, kazao je Đukanović.

Nemam namjeru da mijenjam partijski dres

Od izbora očekuje da će proteći u demokratskoj atmosferi.

“Očekujem da će izbori dati jasan pregled rejtinga partija i politika koje se vode u Crnoj Gori. Vjerujem da će se rezultatima pokazati dominacija opredeljenja građana za dalji proevropski razvoj Crne Gore. Vjerujem da će partije koje su se rezultatima pokazale kao proevropske, imati većinsku podršku građana.

Na pravom iskušenju ćemo biti tek nakon izbora. To iskušenje će se ogledati u hrabrosti lidera političkih partija da naprave koalicije koje će biti u stanju da odgovorno vode računa o interesima Crne Gore, a to je put evropskog razvoja”, kazao je Đukanović.

Povukao se, podsjeća sa mjesta lidera DPS-a.

“Ali nemam namjeru da mijenjam partijski dres. Ja sam ubijeđeni pripadnik politike proevropskog razvoja Crne Gore. U svakom svojstvu ću nastaviti da podržavam partiju na čijem sam bio čelu, koja je i danas kao što je bila strateški oslonac proevropskog razvoja Crne Gore”, naveo je Đukanović.

Od čega da se povlačim, od onoga čemu sam posvetio život

Čitaj još:   MILO Đukanović: Pobijediću sve protivkandidate, one koji baštine anticrnogorske i antievropske ideje... (foto, video)

Na pitanje da li namjerava da se povuče iz politike, Đukanović odgovara.

“Od čega da se povlačim, od onoga čemu sam posvetio život?! Pa ja sam posvetio život evropskom razvoju Crne Gore”, poručio je Đukanović.

Sa sigurnošću ističe da je Crna Gora do 30.avgusta 2020.godine bila nezavisna i suverena država.

“Nikada nijesmo dozvolili da Crna Gora postane privezak bilo koje politike, ma od koga dolazila-istoka, zapada…”, kazao je Đukanović.

Na pitanje postoji li nešto za čim žali tokom svog mandata, Đukanović navodi da ništa ne bi promijenio kada razmišlja o najvažnijim ostvarenjima u prethodnom periodu.

“Ponosan sam da smo umjesto pogibija odabrali mir i čuvanje ljudskih života, uspostavili ekonomsku održivost, prepoznali da ćemo biti članica NATO- a, na refendum, poziciju lidera na putu prema Evropi, na sve investicije. Da me vratite na svaki od tih poslova, sve je moglo bolje. Ali ovo su ozbiljni poduhvati, ne očekujem da ih iko do kraja poštuje, uvaži”, kazao je Đukanović.

Biću počasni predsjednik

Danas, dodaje završava mandat aktivnog predsjednika.

“Završavam danas mandat aktivnog predsjednika. Zakonom o predsjedniku je predviđena mogućnost da tokom sledećih pet godina uživam status ranijeg predsjednika. Koristiću zakonsku mogućnost. Takav izbor pravim zbog opredeljenja da u narednom periodu budem posvećen sređivanju svoje arhive, sistematizaciji dugog političkog vijeka”, dodao je Đukanović.

Nije razmišljao da li će se baviti još nekim poslom.

“Više puta sam se povlačio iz politike, na slična pitanja sam uvijek slično odgovarao. Baveći se politikom nijesam stigao da mislim o tome, ali da imam energije da ga osmislim, ja u to ne sumnjam, ni vi ne sumnjajte”, poručio je Đukanović.

Na pitanje kako će ga istorija pamtiti- kao autokratu ili reformatora, Đukanović nema sumnje da će to istorija pravilno vrednovati.

Politika se, ističe, danas svodi na plitkoumni populizam, ali Đukanović je uvjeren da to neće biti trajno stanje.

“Jer kada bi to bilo trajno stanje, ovaj svijet bi završio u kataklizmi”, istakao je Đukanović.

O saradnji sa DF- om

Savjetuje da bi trebalo nastaviti dijalog sa svima nakon izbora, pa i sa Demokratskim frontom.

“Uvijek može da dijalog dovode do savezništva ukoliko dođe do promjena u politici i približavanja…Ja sam neko ko svjedoči, vjerujem, pozitvnim promjenama tokom svog političkog životnog vijeka. Da se nijesam mijenjao kroz život to bi značilo da sam nedorastao, bez senzibiliteta za sve promjene. Treba vjerovati da su i drugi skloni tome…

Vjerujem da na političkoj sceni postoje mnogi bliži proevroopski subjekti od DF- a. Mislim da treba razgovarati sa DF-om, savezništva graditii sa onim koji djelima rade na evropskom putu Crne Gore”, kazao je Đukanović.

U ovom trenutku nema formalnu funkciju u partiji.

“Da li će vremenom doći do reaktiviranja na nekoj drugoj poziciji unutar partije otom- potom. Želim da malo predahnem od svih funkcija, resetujem se od svih odgovornosti, dobijem vremena da o svemu razmislim mirnije, dugoročnije, vidim gdje bi moje političko iskustvo moglo da bude od najbolje upotrebne vrijednosti politici koju zastupam i državi Crnoj Gori”, kazao je Đukanović.

Nijednog trenutka nisam razmišljao da se selim iz Crne Gore

Apsolutna je, kaže, dezinformacija da namjerava da se preseli Ujedinjene Arapske Emirate.

“Nijesam nijednog trenutka svog života razmišljao da se selim iz Crne Gore. Crna Gora je moja cjeloživotna adresa. Rekao sam već čime imam namjeru da se bavim dominantno i taj posao me vezuje za Crnu Goru.

A ako bi se kojim slučajem odlučio da tom poslu dodam još neki posao iz biznisa e onda je to mogućnost da se ne selite iz Crne Gore, nego da živite malo dinamičnije i da budete na onim adresama u svijetu u kojim bi se taj biznis razvijao. Pošto o tome još nisam donio odluku, ne želim ni da prejudiciram”, kazao je Đukanović..

U UAE su, kaže, njegovi prijatelji.

“Vrlo rado ih vidim, ponekad odem do njih, ali svi moji planovi su vezani za Crnu Goru”, istakao je Đukanović.

izvor: http://cdm.me

DA LI Crna Gora, postaje azil za bogate…

Vlada Crne Gore je na poslednjoj sjednici donijela odluku o sticanju crnogorskog Read more