IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Turski predsjednik Recep Tayyip ERDOGAN uoči DRUGOG kruga Predsjedničkih izbora: ISKORISTITE VAŠE DEMOKRATSKO PRAVO… (foto, video)

Erdogan se zahvalio biračima u inostranstvu koji su izašli na birališta na izborima 14. maja i pozvao ih da izađu na birališta i u drugom krugu predsjedničkih izbora 28. Maja.

ANKARA- ISTANBUL: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, petak, 19: V- 2023, 09: 44… Turski predsjednik Recep Tayyip ERDOGAN uoči DRUGOG kruga Predsjedničkih izbora: ISKORISTITE VAŠE DEMOKRATSKO PRAVO… (foto, video)

Erdogan je na Twitter nalogu uputio poruku turskim biračima koji žive u inostranstvu.

Dragi naši državljani koji živite u inostranstvu, uspješno smo završili prvi krug izbora u kojem ste u rekordnom broju izašli na birališta– kazao je Erdogan, dodajući da su mnogi birači u inostranstvu glasali za njega i Narodni savez.

Niste podlegli pokušajima pripadnika terorističke organizacije da vas zastraše i izvrše pritisak. Dodatno ste ojačali demokratiju u Turske, učinili ste sve nas ponosnima.

Izrazio je duboku zahvalnost biračima u inostranstvu na iskrenom i demokratskom stavu koji su pokazali.

  • Sada je pred nama drugi krug predsjedničkih izbora. Sutra (subota, 20. maja) počinje glasanje u inostranstvu i na graničnim prelazima. Tražim od vas da iskoristite vaše demokratsko pravo i nadam se da ćemo iz ovog testa izaći čiste savjesti– dodao je Erdogan.
Čitaj još:   ROŽAJE: Pronašli rupu u zakonu? Fiktivnim razvodom do socijalne pomoći...

Erdoganov Narodni savez predvođen vladajućom Strankom pravde i razvoja (AK Parti) osvojio je većinu u parlamentu.

Na predsjedničkim izborima niti jedan kandidat nije osvojio većinu glasova pa će u novu izbornu utrku 28. maja ići aktuelni turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji je u prvom krugu osvojio 49,5 posto glasova, i lider turske opozicije Kemal Kilicdaroglu koji je u prvom krugu dobio 44,89 posto glasova.

Odziv birača na izborima u zemlji bio je 88,92 posto, a odziv turskih državljana u inozemstvu 52,69 posto…

BONUS VIDEO: CUMHURBAŞKANLIĞI İKİNCİ TURDA…YÜKSELEN SAĞ NE ANLAMA GELİYOR?

izvor iBalkan.net/ agencije AA

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more