IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Jakov MILATOVIĆ POLOŽIO ZAKLETVU: Evo ko je sve prisustvovao CEREMONIJI… (foto, video)

“Zaklinjem se da ću funkciju predsjednika obavljati odgovorno, časnom pravedno po Ustavu i zakonu “, kazao je JAKOV Milatović…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, subota, 20: V- 2023, 10: 44… Jakov MILATOVIĆ POLOŽIO ZAKLETVU: Evo ko je sve prisustvovao CEREMONIJI… (foto, video)

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović položio je zakletvu u Skupštini i stupio na dužnost pred poslanicima i zvanicama. U Parlamentu je na početku inauguracije intonirana himna Crne Gore. Predsjednica Skupštine Danijela Đurović otvorila je sjednicu. Inauguracija je počela nakon što su stigle zvanice, izaslanici Evropske unije i Sjedinjenih američkih država, ambasadori, predsjednici država iz regiona i poslanici.

“Zaklinjem se da ću funkciju predsjednika obavljati odgovorno, časnom pravedno po Ustavu i zakonu “, kazao je Milatović.

Milatović je u govoru nakon polaganja zakletve rekao da osjeća posebnu čast i ponos što danas pred poslanicima polaganjem zakletve preuzima dužnost predsjednika Crne Gore.

” Smatram privilegijom ali i najvećom odgovornošču što sam dobio priliku da budem na čelu zemlje u kojoj sam rođen ikoju beskrajno volim, u čije temelje su utkale generacije mojoih predaka znojem i krvlju, osvajajući njenu slobodu i braneći pravo na njeno postojanje. Da sam mogao da biram, rodio bih se baš ovdje na najljepšem parčetu zemlje, ušuškanom između mora i kamena, na vječitoj raskrsnici između istoka i zapada “, rekao je Milatović.

Kazao je da će biti istinski predsjednik svih građana, nezaviso od njihove nacionalne, vjerske ili bilo koje druge pripadnosti.

” Smjena političkog establišmenta i konsolidacija naše demokrartije budi optimizam da ćemo u narednom peridoe sa puno više”zajedništava rješavati otvorena pitanja koja su od vitalnog značaja za budućnost Crne Gore “, rekao je on. 

Stigli Eskobar i Vučić u Paralment

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar stigao je na inauguraciju Jakovu Milatoviću. Stigao je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Skupštinu. Takođe na inauguraciju su stigli i članovi Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i Željko Komšić.Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović stigao je u Skupštinu Crne Gore. Predsjednica Kosova Vjosa Osmani došla je na inauguraciju novoizabranog predsjednika.

Čitaj još:   TEŽAK UDARAC PUTINU: Turska, definitvno blokira prolazak ruskih brodova kroz BOSFOR i Dardanel! (foto, video)

Popa, Medoks i Rajzing Rajnke stigle u parlament

Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Oana Popa stigla je na inauguraciju novoizabranom predsjedniku Crne Gore.Takođe, ambasadorka Velike Britanije Karen Medoks i ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke stigle su na inauguraciju

Princ Nikola Petrović stigao je u Skupštinu i prisustvovaće inauguraciji Milatovića. Nekadašnji premijer Crne Gore Igor Lukšić i bivši predsjednik države Filip Vujanović prisustvovaće inauguraciji. Direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Boris Milić stigao je na inauguraciju. Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović zajedno sa suprugom i poslanikom Draganom Bojovićem stigla je na inauguraciju. Bivši premijer Crne Gore Duško Marković i počasni predsjednik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić stigli su u Parlament. Na inauguraciju Jakova Milatovića stigao je i dosadašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. Na inauguraciju je stigao premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

Inauguraciji će pristustvovati i ministri Marko Kovač, Filip Adžić, Dragoslav Šćekić, Vasilije Lalošević, Goran Đurović, Zoran Miljanić, Fatmir Đeka, Miomir Vojinović…

Tu su i ministar i potpredsjednik Vlade Ervin Ibrahimović, ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović, ministarka kulture i medija Maša Vlaović kao i ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović. Vučić je na Instagramu potvrdio da je stigao u Podgoricu i da je prije inauguracije u Zeti doručkovao sa liderima Demokratskog fronta Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem. Počeli su da dolaze i zvaničnici i predstavnici političkih partija.

Po završetku sjednice, biće održana ceremonija Svečanog vojnog pozdrava na platou ispred Skupštine.

Protokolom je popodne predviđen koktel u Vili Gorica koji priređuje predsjednik Crne Gore sa suprugom.

Milatović je pobijedio na predsjedničkim izborima u drugom krugu, održanom 11. aprila, u kojem je osvojio blizu 60 odsto glasova.

Ustavom Crne Gore, usvojenim 22. oktobra 2007. godine, predsjednik države se bira neposrednim izborima na pet godina.

BONUS VIDEO: Novoizabrani predsjednik CG, Jakov Milatović o inauguraciji

Od obnove nezavisnosti, 21. maja 2006. godine, funkciju predsjednika Crne Gore obavljao je Filip Vujanović, koji je bio izabran na predsjedničkim izborima 2008. i 2013. godine.

Čitaj još:   Janjuš očajan: Moli majku Desanku da ga vodi kod hodže da mu skida sihire!

Đukanović je izabran na tu funkciju na predsjedničkim izborima 2018. godine.

Zbog svečanosti inauguracije Milatovića danas će biti zatvoren saobraćaj u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog – od raskrsnice sa ulicom Jovana Tomaševića do raskrsnice sa ulicom Marka Miljanova, Bulevar Stanka Dragojevića do Bulevara Ivana Crnojevića, Ulica slobode, Karađorđeva ulica, Vučedolska, ulica Kralja Nikole – od Tržnog centra „Nikić“ do raskrsnice sa Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog i ulica Marka Miljanova, u vremenskom periodu od 09 do 13 časova.

Sjednicu pratite uživo:

BONUS VIDEO: Treća sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja Skupštine Crne Gore, 20.05.2023.

izvor iBalkan.net/ Gradski portal.me

EFEKTI I RECEPTI ZLATA VRIJEDNI: Evo kako najlakše možete uštedjeti GORIVO U VOŽNJI… (foto, video)

Njemačka organizacija Tüv Süd, koja se bavi certificiranjem i inspekcijama, Read more