IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Jakov MILATOVIĆ POLOŽIO ZAKLETVU: Evo ko je sve prisustvovao CEREMONIJI… (foto, video)

“Zaklinjem se da ću funkciju predsjednika obavljati odgovorno, časnom pravedno po Ustavu i zakonu “, kazao je JAKOV Milatović…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, subota, 20: V- 2023, 10: 44… Jakov MILATOVIĆ POLOŽIO ZAKLETVU: Evo ko je sve prisustvovao CEREMONIJI… (foto, video)

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović položio je zakletvu u Skupštini i stupio na dužnost pred poslanicima i zvanicama. U Parlamentu je na početku inauguracije intonirana himna Crne Gore. Predsjednica Skupštine Danijela Đurović otvorila je sjednicu. Inauguracija je počela nakon što su stigle zvanice, izaslanici Evropske unije i Sjedinjenih američkih država, ambasadori, predsjednici država iz regiona i poslanici.

“Zaklinjem se da ću funkciju predsjednika obavljati odgovorno, časnom pravedno po Ustavu i zakonu “, kazao je Milatović.

Milatović je u govoru nakon polaganja zakletve rekao da osjeća posebnu čast i ponos što danas pred poslanicima polaganjem zakletve preuzima dužnost predsjednika Crne Gore.

” Smatram privilegijom ali i najvećom odgovornošču što sam dobio priliku da budem na čelu zemlje u kojoj sam rođen ikoju beskrajno volim, u čije temelje su utkale generacije mojoih predaka znojem i krvlju, osvajajući njenu slobodu i braneći pravo na njeno postojanje. Da sam mogao da biram, rodio bih se baš ovdje na najljepšem parčetu zemlje, ušuškanom između mora i kamena, na vječitoj raskrsnici između istoka i zapada “, rekao je Milatović.

Kazao je da će biti istinski predsjednik svih građana, nezaviso od njihove nacionalne, vjerske ili bilo koje druge pripadnosti.

” Smjena političkog establišmenta i konsolidacija naše demokrartije budi optimizam da ćemo u narednom peridoe sa puno više”zajedništava rješavati otvorena pitanja koja su od vitalnog značaja za budućnost Crne Gore “, rekao je on. 

Stigli Eskobar i Vučić u Paralment

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar stigao je na inauguraciju Jakovu Milatoviću. Stigao je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Skupštinu. Takođe na inauguraciju su stigli i članovi Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i Željko Komšić.Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović stigao je u Skupštinu Crne Gore. Predsjednica Kosova Vjosa Osmani došla je na inauguraciju novoizabranog predsjednika.

Čitaj još:   HRVATI, PREBACILI TONU KOKAIN U PORTUGAL: Po zahtjevu Interpola uhapšeni u Crnoj Gori... (foto)

Popa, Medoks i Rajzing Rajnke stigle u parlament

Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Oana Popa stigla je na inauguraciju novoizabranom predsjedniku Crne Gore.Takođe, ambasadorka Velike Britanije Karen Medoks i ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke stigle su na inauguraciju

Princ Nikola Petrović stigao je u Skupštinu i prisustvovaće inauguraciji Milatovića. Nekadašnji premijer Crne Gore Igor Lukšić i bivši predsjednik države Filip Vujanović prisustvovaće inauguraciji. Direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Boris Milić stigao je na inauguraciju. Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović zajedno sa suprugom i poslanikom Draganom Bojovićem stigla je na inauguraciju. Bivši premijer Crne Gore Duško Marković i počasni predsjednik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić stigli su u Parlament. Na inauguraciju Jakova Milatovića stigao je i dosadašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. Na inauguraciju je stigao premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

Inauguraciji će pristustvovati i ministri Marko Kovač, Filip Adžić, Dragoslav Šćekić, Vasilije Lalošević, Goran Đurović, Zoran Miljanić, Fatmir Đeka, Miomir Vojinović…

Tu su i ministar i potpredsjednik Vlade Ervin Ibrahimović, ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović, ministarka kulture i medija Maša Vlaović kao i ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović. Vučić je na Instagramu potvrdio da je stigao u Podgoricu i da je prije inauguracije u Zeti doručkovao sa liderima Demokratskog fronta Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem. Počeli su da dolaze i zvaničnici i predstavnici političkih partija.

Po završetku sjednice, biće održana ceremonija Svečanog vojnog pozdrava na platou ispred Skupštine.

Protokolom je popodne predviđen koktel u Vili Gorica koji priređuje predsjednik Crne Gore sa suprugom.

Milatović je pobijedio na predsjedničkim izborima u drugom krugu, održanom 11. aprila, u kojem je osvojio blizu 60 odsto glasova.

Ustavom Crne Gore, usvojenim 22. oktobra 2007. godine, predsjednik države se bira neposrednim izborima na pet godina.

Čitaj još:   „Brinite o sebi, ali i pratite šta se sve odlučuje u vaše ime“: Na početku emisije "Pregled dana" na Newsmax Adria Goran Dimitrijević... (foto, video)

BONUS VIDEO: Novoizabrani predsjednik CG, Jakov Milatović o inauguraciji

Od obnove nezavisnosti, 21. maja 2006. godine, funkciju predsjednika Crne Gore obavljao je Filip Vujanović, koji je bio izabran na predsjedničkim izborima 2008. i 2013. godine.

Đukanović je izabran na tu funkciju na predsjedničkim izborima 2018. godine.

Zbog svečanosti inauguracije Milatovića danas će biti zatvoren saobraćaj u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog – od raskrsnice sa ulicom Jovana Tomaševića do raskrsnice sa ulicom Marka Miljanova, Bulevar Stanka Dragojevića do Bulevara Ivana Crnojevića, Ulica slobode, Karađorđeva ulica, Vučedolska, ulica Kralja Nikole – od Tržnog centra „Nikić“ do raskrsnice sa Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog i ulica Marka Miljanova, u vremenskom periodu od 09 do 13 časova.

Sjednicu pratite uživo:

BONUS VIDEO: Treća sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja Skupštine Crne Gore, 20.05.2023.

izvor iBalkan.net/ Gradski portal.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more