IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KOSTA K. U LUDNICI DO KRAJA ŽIVOTA?! Država ima mehanizam da ubicu sa Vračara drži iza brave… (foto)

Ukoliko sud i psihijatri procjene da je Kosta K. (13) opasan po okolinu, što uopšte nije sporno, on može ostati zaključan u psihijatrijskoj bolnici, bez obzira na to što bi se njegovi roditelji eventualno tome protivili i što je krivično neodgovoran.

Država ima mehanizam da ubicu Kostu K. (13) drži zaključanog u ludnici do kraja života, tvrde pravnici i psihijatri!

Ukoliko sud, socijalne službe i psihijatri procjene da je ovaj masovni ubica opasan po okolinu, a to sasvim sigurno jeste jer se apsolutno ne kaje za krvavi pir i prijeti da će dovršiti masakr u školi, Kosta može biti upućen u psihijatrijsku ustanovu bez obzira na to što bi se njegovi roditelji eventualno tome protivili i što je krivično neodgovoran.

Pita kad će kući?!

Kosta je, inače, posle stravičnog masakra u OŠ “Vladislav Ribnikar” na Vračaru smješten u Kliniku za neourologiju i psihijatriju za djecu i omladinu u Beogradu, gdje je u toku vještačenje njegovog psihičkog stanja. On nema apsolutno nikakvu empatiju za žrtve masakra, ne prima terapiju jer ne pokazuje nikakvu uznemirenost i često pita medicinsko osoblje kad će biti pušten kući.

İzvor iz psihijatrijske ustanove objašnjava da sve uslove neuropsihijatrijskog vještačenja postavlja sud.

– Sud mora da naznači šta je tačno potrebno utvrditi vještačenjem. Može da traži da se stručnjak ili ustanova izjasne po pitanju ukupnog psihičkog zdravlja osobe za koju je naloženo vještačenje, kao i da se izjasne o tome da li ta osoba predstavlja opasnost po sebe ili okolinu – napominje sagovornik, i precizira:

Čitaj još:   VELJA NEVOLJA: U Specijalnom sudu u Beogradu, spreman da svedoči za Olivera, Cvijana i Savamalu... (foto, video)

– Sud određuje psihijatra sa stalne liste sudskih vještaka, a moguće je odrediti da taj posao urade i specijalizovane psihijatrijske ustanove. Stručnjaci zatim obavljaju vještačenje i izjašnjavaju se o zdravstvenom stanju i mogućim poremećajima.

Ne može se unaprijed reći koliko će vještačenje trajati, to zavisi od slučaja do slučaja. Neki put je moguće utvrditi psihičke poremećaje za samo nekoliko sati, i to poslije jednog ili dva razgovora sa osobom koja se vještači, ali je u pojedinim slučajevima za to potrebno i nekoliko mjeseci.

Advokat Gvozden Grgur ističe da je u Zakonu o zaštiti lica sa mentalnim poremećajima jasno i veoma precizno definisano kada, kako i pod kojim uslovima se osobe sa psihičkim poremećajem smještaju u ustanove za lječenje.

– U konkretnom slučaju, dijete koje je izvršilo masakr u osnovnoj školi na Vračaru smješteno je u zdravstvenu ustanovu u kojoj može ostati i doživotno. Prema Zakonu o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama, psihijatar, između ostalog, može smjestiti nekog u ustanovu radi čuvanja i lječenja ukoliko je to neophodno da bi se sprečilo ugrožavanje života i bezbjednost drugih osoba, što u konkretnom slučaju i jeste okolnost koja opravdava smještanje djeteta u takvu ustanovu – kaže Grgur.

Prema njegovim rečima za zadržavanje djeteta je, načelno, potrebna saglasnost roditelja, ali postoji način da se to izbjegne.

– Ukoliko roditelj ne da saglasnost, psihijatar je u obavezi da bez odlaganja o tome izvjesti Centar za socijalni rad. Centar, vodeći se najboljim interesima djeteta, ima mogućnost da pokrene postupak za lišenje roditeljskog prava, te u konkretnom slučaju sud može to učiniti. Pretpostavljam da su roditelji dali saglasnost da dijete ostane u psihijatrijskoj ustanovi radi dijagnostikovanja i eventualnog lječenja, u suprotnom rizikuju da trajno ostanu bez roditeljskog prava – objasnio je Grgur.

izvor: telegraf.rs

Čitaj još:   BIJELO POLJE: Optužen da je OTEO I SILOVAO djevojku!!!
Nasrnuo nožem na policiju, policajac ga upucao!!!

Nesvakidašnji incident u Hrvatskoj... Kako je objavila zagrebačka policija, danas oko Read more

DRAMA NA CETINJU: Privedena poznata pjevačica iz Srbije, JEDVA JE SMIRILI …

Sandra Valterović, poznatija kao Seksi Sandra, privedena je danas nešto Read more

Eksplodirao parkirani AUDI, djevojku našli PORED VOZILA!!!

Nepoznata djevojka je povređena kada je u Zemunu, oko 2:30h Read more