IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Rečnik jednog državnika: Kakve sve termine koristi ALEKSANDAR Vučić i da li su primijereni? (foto, video)

„Taj jezik Rozenberg naziva zmijskim jezikom i taj jezik podstiče i usmjerava agresiju i bijes. Iz takvog govora vrlo često proizilazi i fizičko nasilje, progon neistomišljenika čak i zatiranje onih koji drugačije misle“…

BEOGRAD: Srbija, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 21: V- 2023, 00: 44… Rečnik jednog državnika: Kakve sve termine koristi ALEKSANDAR Vučić i da li su primijereni? (foto, video)

Od trenutka kada djeca progovore prvo ih roditelji, a potom i u školi uče da ne govore ružne i uvredljive riječi. Nerijetko zbog izgovaranja istih bivaju i kažnjena. Ali šta kada takve riječi koristi predsjednik jedne države i kakvu poruku on šalje?

Kada predsjednik Vučić sa televizije navede da mu kažu da „predvodi homoseksualne gologuzane“ , da mu govore „da je žvalavi, *eder i picousti“, kada svojim, kako ih naziva „prijateljima“ sa zapada poruči „lupetajte kolliko hoćete, kako hoćete, svi vi iz Evrope baljezgajte“ ili pak sa govornice krikne „monstrumi, zlikovci, đubre, kompletni idioti“, ne možete da se ne zapitate da li je njegov rečnik primeren jednom  državniku, akademskom građaninu (kaže da je bio najbolji student na pravnom), vaspitanom čoveku i kakav je to rečnik?

Za predsjednika jedne države je neprihvatljivo da u javnim nastupima koristi riječi koje „paraju uši“, poput „bitange“, „ološi“, „lešinari“, „hijene“, „gologuzani“,“*ederi“, „*icousti“, zatim „monstrumi“ ili „zlikovci“, rekao je za portal N1 psiholog Žarko Trebješanin.

„Posebno je interesantno da on ne bira riječi čak i kada o svojim navodnim prijateljima iz EU govori da „lupetaraju“,“pričaju gluposti“,“baljezgaju“ i slično. Sve te riječi koje čujemo od predsjednika su krajnje prostačke, uličarske riječi koje ne priliče nikome, a posebno ne onome ko se obraća javnosti kao državnik i čiji bi govor trebalo da bude primer za uljudni, ugodni, kulturni dijalog“, rekao je Trebješanin.

On navodi da se od predsednika svake države očekuje da svojim rečima promoviše demokratiju, toleranciju, poštovanje.

„Umesto toga on promoviše jezik optuživanja, uvreda, žigosanja, etiketiranja, nasilja i netrpeljivosti.To je jedan uličarski rečnik koji on namerno koristi, a kako on demagoški kaže „da bi ga narod razumeo“. Time pokazuje da ima prezriv odnos prema narodu jer misli da narod može da razume samo takve prostačke riječi“, objašnjava psiholog.

Većina roditelja uči decu da se takve reči ne koriste jer su neprimerene, smatra Trebješanin i dodaje da predsednik svojim vulgarnim rečnikom ima daleko veći uticaj na decu i mlade u odnosu na ono šta dobijaju od svojih roditelja.

Čitaj još:   CIJELO SARAJEVO PRIČA: ZDRAVKO ČOLIĆ POKLONIO STAN VOJNOM INVALIDU IZ VISOKOG, DRUGOJ PORODICI VIKENDICU... (foto)

„Taj jezik Rozenberg naziva zmijskim jezikom i taj jezik podstiče i usmerava agresiju I bes. Iz takvog govora vrlo često proizilazi i fizičko nasilje, progon neistomišljenika čak i zatiranje onih koji drugačije misle“.

I sociolog Čedomir Čupić navodi da je rečnik predsednika Srbije neprimeren funkciji koju obavlja i da ne priliči pristojnom akademskom građaninu.

„To je rečnik ljudi koji su vaspitno i obrazovno zapušteni. Poruke njegovog rečnika ohrabruju prostake i prostakluk ali i podstiču velike netrpeljivosti koje lako mogu da završe u nasilnim činovima. Kada je u pitanju društvena pristojnost, njegov jezik mobiliše ono što pripada društvenom talogu.

Posebno je neprimereno da predsednik države izgovara vulgarne reči. Vulgarne izrečene reči su nešto što je neprihvatljivo za čoveka koji se nalazi na simbolički najznačajnijoj državnoj funkciji“, kaže Čupić za portal N1.

On dodaje i da u govoru koji koristi predsednik postoji deo navijačke strasti koja u kombinaciji sa vulgarnim rečima može da ukaže na njegovu neosetljivost, bezobzirnosti i prostakluk.

„Željan pažnje“

Međunarodni PR ekspert koji je vodio brojne političke kampanje najpoznatijim političarima u regionu i Evropi Krešimir Macan smatra da predsednik Srbije svojim rečnikom pre svega želi da šokira biračko telo.

„On na prvu loptu želi da šokira javnost i privuče pažnju kako bi posle toga toj istoj javnosti objasnio sa kakvom se sve to „bagrom“ on mora boriti dok teško radi u interesu Srbije. Deli javnost na „mi ili oni“. Njih farba najgorim bojama, a svoje rezultate naravno uzdiže. To je propaganda i negativna kampanja, a kada je dugo ponavljate oni koji su joj izloženi počinju u to i da veruju“, objašnjava Macan za portal N1.

On naglašava da je najgore od svega što prvenstveno on, a onda i mediji, daju mladim generacijama primer kako je takav način komunikacije prihvatljiv i spuštaju nivo javne komunikacije ispod svakog nivoa.

„Sličnu ćete kritiku čuti i na račun hrvatskog predsednika Zorana Milanovića koji takođe zna da posegne za „težim rečima“ ali dosta pristojnijim od Vučićevih“, zaključuje Macan.

Posledice

Predsednik države, kao najeksponiraniji, iako ne često i najmoćniji političar, uvek je u fokusu javnosti i njegova retorika snažno obeležava političku i opštedruštvenu klimu, kaže za portal N1 nekadašnji predsednik Hrvatske Ivo Josipović.

„Ne zaboravimo poruku koju nam je ostavio pjesnik Branko Miljković stihom „ubi me prejaka riječ…“

Čitaj još:   VUČKO, DIGAO SRBIJU NA NOGE: "Možemo PRIZNATI KOSOVO, ali ne u ovim granicama..." (foto)

„Javni nastupi predsednika države i sadržajno i političkim porukama, načinom izražavanja, vokabularom, snažno utiču na široku javnost i kvalitet javnog prostora. Podsetiću, u istoriji smo imali političare čiji su govori zapravo bili govori mržnje i koji su znali genrisati nasilje prema pojedincima ili celim društvenim grupama, čak bili i uvod u ratove. Ali, u „običnim“ vremenima  takva retorika ostavlja snažne posledice“, objašnjava Josipović.

On smatra da javne ličnosti, posebno predsednici država zbog svog specifičnog položaja, govorima koji su u većoj ili manjoj meri govor mržnje, prostakluk ili drugi oblik agresivnog ponašanja daju legimitet takvom načinu komunikacije i saučesnici su u stvaranje društvene klime u kojoj se javljaju i radikalni oblici diskriminacije i nasilja.

„Takva klima utiče posebno na mlade koji su sve češće protagonisti nasilja i govora mržnje. Ovde ne smemo zaboraviti i ulogu medija i njihovu odgovornost za sadržaje koje nude, nezavisno dolaze li iz usta vodećih političara, selebritija, sportista ili je riječ o sadržajima koje sami mediji nude. Naravno, to izaziva drastične posledice koje se ne moraju javiti odmah. Ali, pre ili kasnije, društvo plaća cienu neobuzdanosti, neodgovornosit i radikalizacije takve retorike“, poručuje Josipović.

BONUS VIDEO: 24 minuta sa Zoranom Kesićem- 47. epizoda: Aleksandar Vučić tačan odgovor u kvizu

IZVOR N1

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more